Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná tu bude nějaká uč., která by mohla poradit-nějaký fígl, jak vysvětlit převody mm, cm, dm, m, km…, jsem už z dcery nešťastná. Připadá mi, že ji ještě více matu, čím déle ji to vysvětluji. Třeba existuje nějaká zábavná forma, jak si to zapamatovat.
Předem díky.
Je dobré udělat pomůcku, kde uvidí jak je co dlouhé. Aby si uvědomila, že do cm se vejde 10 mm, do dm 10cm atd. Líp se to teda ukazuje na čtverečních, protože ty čtverečky se líp skládají, ale i normální půjdou.
Já tedy nevim, převody jsou svinstvo
mě vždycky pletlo nějaký pamatovani, kolik ma metr cm apod. Takže jsem si pamatovala to poradí, jak to jde za sebou, ze to jde o jednu nulu, jenom mezi metrem a kilometrem o tři nuly. A pamatovat, když jdeš na jednotku větší tak nuly skrtam, když na menší nuly přidávám. Nebo posunují stejným stylem desetinnou čárku. Dětem jsem udělala i takovou tabulku. Ono se to blbe popisuje. Docela to pochopily. Mamka učí na základce matku a říká, ze je to pro děti těžký. Ale to nic neřeší.
To by mě taky zajímalo, dodnes převody neovládám. Docela už jsem se naučila dekagramy, takže při nákupu šunky dostávám fakt tolik, kolik chci
Ale jinak mi to život moc neovlivňuje, vysokou jsem taky dokončila. Nemusíme vždy perfektně ovládat všechno ![]()
Já nechápu, jak to někdo nemůže pochopit
-nikdy mi to nedělalo problémy. Navíc u dcery je problém i ten, že nemá představivost-příklad musí vidět, stejně tak i slovní úloha je kámen úrazu, musí si podtrhávat čísla, aby se nezamotala. Zkrátka nejsou všichni na matiku, já vím, ale umět to musí-neobkecá to ![]()
A to počkej, až budou metry krychlové a litry a pod… Zkus to dceři nakreslit jak psala Aspera.
Taky mě napadlo udělat nějaký metr, namalovat, nastříhat a ukázat názorně ![]()
Dětem dělávám pomůcku, kde jsou mezi jednotlivými jednotkami obloučky a nad obloučky krát10, krát100 apod., naopak dole obloučky v opačném směru a děleno10, děleno100… To je spíš pro začátek, kdy je toho hodně najednou a jim se to plete, aby věděly, kde si najdou to, co potřebují. Jinak to chce názorný příklad. Vzít krejčovský metr a změřit doma kde co, stůl, okno… aby to byly i věci přes metr a tam uvidí, že jakmile přesáhne 100, je to metr a ten zbytek se říká v centimetrech. Vzít pravítko a nechat ji spočítat centimetry v jednom decimetru, milimetry v centimetru… Zrovna tohle se docela dobře učí zkušeností. A na kilometr si pamatovat nějakou vzdálenost, která se tomu přibližně rovná, třeba kilometr je cesta do školy, obchodu, k babičce… Aby si nemyslela, že je to 10 kroků.
Myslím, že nejlepší je naučit se, co znamenají ty předpony - centi, kilo, deci… No jsem zvědavá, jak to budu hustit do naší Julie ![]()
@zuzkasim ja dětem k těm obloučkům na začátek domalovávám hlavičku - děláme housenku. Když si to vybarví, alespoň si trochu zahraje ![]()
@Anulka nevím kolik dceři je, ale housenky opravdu pomáhají dětem na 1.stupni:-)
Hlásím se jako človíček kterému převody také vůbec nešli
ale naučili mě to pomocí obloučku že máš příklad, jo? 3metry je kolik cm…tak si řekneš že jeden metr má sto cm to jsou dvě nuly a protože to jde z většího na menší tak 2 nuly přidám a když to chceš naopak, takže ti tím pádem vznikne desetinná čárka tak si od čísla děláš obloučky, nevím jestli mi rozumíš??? P. S.: nejsem učitelka ale takhle mi to pomohlo, hodně štěstí přeji ![]()
Tak se musím podělit o odkaz, co mi přišel http://www.werichovka.tode.cz/…ve-jednotky/ už jsme vytiskli, snad pomůže
Když už jsme u převodu jednotek… Byla by tady nějaká dobrá duše a poradila mi, když mám třeba 50metru čtverečních, kolik je to odhadem klasických metrů? Děkuji