Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Možná už tady nějaká diskuze ohledně dětí, které kouří, v minulosti proběhla, ale protože jsem nic takového nenašla, zakládám novou diskusi. Moje 11 letá dcera přistihla své tři spolužačky (12,12,15 let) jak po škole kouří. Jen kolem nich prošla se zacpaným nosem a výrazem „to smrdí“. Na další den se ji její sousedka v lavici ptala, jestli ví, že ta 15 letá holka kouří. Tak moje dcera odpověděla, že to ví, že ji viděla. Se vším se mi po pár dnech doma svěřila. Já na to teď musím pořád myslet. Nevím, co v této situaci dělat. Mám to sdělit třídní učitelce, ať to ona řekne rodičům. Nebo to mám snad říct třídnímu důvěrníkovi, ten přímo je ale rodič od jedné kouřící slečny. Vůbec si neumím představit, kdyžby nakonec prasklo, že zrovna moje dcera byla ta, která to práskla své mámě a kvůli ní by měli dané problémy s rodiči i školou. Moc by jí to ublížilo a já bych asi ztratila její důvěru, a to v žádném případě nechci, máme spolu velmi hezký vztah, kamarádský. Ale když se na to zase podívám z druhé strany, asi bych jako rodič byla vděčná, pokud by mi o mém dítěti někdo dal tu informaci, že po škole kouří a já bych tu danou situaci mohla nějak řešit. Co byste na mém místě dělali vy? Děkuji za každý názor.
Asi budu hnusna, ale mne by bylo jedno co delaji jine deti. Nerikala bych nic. Max. bych se nekde na tridnich schuzkach zminila ucitelce, jestli vi, ze nektere deti kouri za skolou ![]()
Vůbec bych se do toho nemíchala… Proč by jsi se měla starat o cizí děcka? Buď ráda, že tvoje má dost rozumu a nekouří tam s nimi
![]()
@Andie mmmm… A proc byste to, mila maminko, mela nekomu rikat? Osobne bych teda radeji rikala dceri - hlavne teda nekur ty… A na cizi deti bych se z vysoka vyprdla… Vsak ony maji vlastni rodice, kteri urcite nejsou hloupi a naivni - obzvlaste v dnesni dobe
… Takze bych to nechala byt, kdyz mi po skole nekouri moje dite - lec to urcite jednou - nejspis - zkusi
![]()
Podívej, nic neříkej..Budete za ty nejhorší, ty i tvá dcera..Pochybuju, že se doma kuřáci přiznají a rodiče jim budou věřit, protože nejsou důkazy..
Já bych se na to vyprdla.. ![]()
@Andie proč se do toho chceš vměšovat? to je jejich problém, že kouří, ne? a jejich rodičů. Ty se starej o své dítě
možná to zní hnusně, ale nikdy neřeším cizí děti, to mají dělat rodiče.. mmchdm, pokud to někde řekneš, ztratíš důvěru své dcery, to chceš? a ještě dodatek, pokud by za mnou cizí člověk přišel, že moje dítě někde kouřilo, asi bych mu slušně řekla, že mi nemusí žalovat…
Příspěvek upraven 12.10.13 v 17:02
No já myslím že pokud nejde o tvé dítě tak bude lepší se o to nestarat, dceru svojí by jsi zklamala, a je to tak že to zkouší, já to na základce taky zkoušela a kouřila jsem, a momentálně 4 roky jsem bez toho a nechybí mi to, a kouření se moc tajit nedá protože smrdí oblečení, věci, vlasy a podobně, a co kdyby jsi to hlásila ve škole co by jsi s tím pomohla ty s tím nemusíš nic dělat né, mě cizí děti nezajímaj pokud by někomu neubližovali, já se starám o své dítě, tak proč bych se měla zajímat co dělají jiné děti to by mě ani nenapadlo, ale jo věřím že existuje dost lidí co se staraj o co nemaj a řeší ostatní
Příspěvek upraven 12.10.13 v 17:04
Tvoje dítě nekouřilo, tak proč do toho strkat nos??… tvoje děti to nejsou, není to ani tvoje věc… nejsem příznivcem toho, aby děti kouřily, ale budu se vždy zajímat o ty svoje… co si dělají děti ostatních je mi šumák… a mezi náma… stejně to jednou prostě zkusí
my taky v 15 kouřili za bukem a kdyby nás tenkrát nějaká strarostlivá cizí maminka práskla, tak bysme jí dali asi hodně jmen… nic ti do toho není
Příspěvek upraven 12.10.13 v 17:03
co ti je do toho? ![]()
já taky v 15 kouřila za školou, světe div se, teď nekouřím a je mi to hnusný. To bych byla fakt nadšená, kdyby to někdo hned napráskal rodičům ![]()
@Allons-y píše:
co ti je do toho?
já taky v 15 kouřila za školou, světe div se, teď nekouřím a je mi to hnusný. To bych byla fakt nadšená, kdyby to někdo hned napráskal rodičům
Každý to jednou zkusil..
My jsme taky chodili v osmé třídě báňat kousek za školu a vždycky jsem měla strach, že nás někdo uvidí a řekne to našim ![]()
Sama ani nevím, proč bych to měla říkat, napadlo mě to spíše z toho důvodu, že kdyby moje dcera kouřila a já to nevěděla, tak bych byla ráda, kdyby mi to někdo řekl, když už by to věděl. Ale já bych to jistě poznala, sama jsem nekuřák a moje dcera bytostně nenávidí kouř z cigaret. Samozřejmě diskuse doma již proběhly dávno i od mých rodičů. Chtěla jsem prostě znát názor ostatních, abych si nemusela nic vyčítat. Kašlu teda na to a nebudu si přidělávat starosti. Moc děkuji za názory. ![]()
@Andie píše:
Sama ani nevím, proč bych to měla říkat, napadlo mě to spíše z toho důvodu, že kdyby moje dcera kouřila a já to nevěděla, tak bych byla ráda, kdyby mi to někdo řekl, když už by to věděl. Ale já bych to jistě poznala, sama jsem nekuřák a moje dcera bytostně nenávidí kouř z cigaret. Samozřejmě diskuse doma již proběhly dávno i od mých rodičů. Chtěla jsem prostě znát názor ostatních, abych si nemusela nic vyčítat. Kašlu teda na to a nebudu si přidělávat starosti. Moc děkuji za názory.
To víš že jo, kašli na to..!!
Tobě by to taky myslím nikdo oznamovat nešel, takže tak..
Jako kdyby to bylo děcko z rodiny, tak mu řeknu, ať to cígáro okamžitě vyhodí z huby nebo na ni dostane, ale bonzovat bych na něho taky nešla.. ![]()
Já bych se do toho nepletla, ale divila bych se kdyby to učitelka nevěděla, alespoň u nás na základce chodí deváťáci kouřit o přestávkách do průchodu, učitelé taky, protože nesmí kouřit v kabinetě a funí si tam za krk. Nikdo s tím nemůže nic udělat. Můj nevlastní syn loni dostal poznámku, že přišel pozdě do hodiny, protože si šel před vyučováním ještě zakouřit, to byl v sedmičce. Co k tomu říct ![]()
V tomhle veku to zkousi asi vsechny deti, neresila bych to.