Poradna na téma rodinné právo
Mgr. Zoltán Duna
Ahoj,
jelikož se to tu hemží jistě spoustou maminek, co řeší alimenty, tak mi jistě nějaká poradíte. V době, kdy se naši rozváděli, což byl tuším rok 2009 soud vyměřil výši alimentů na mě s bráchou 3000,– za jednoho. Bratr již nestuduje, já ano, na VŠ, ale otec platí jen 1500,– (akceptovala jsem, když asi měsíc neměl práci, ale od té doby výživné nevrátil ani na původní 2500,–, které platil, takže vlastně ani ty 3000,– mi nikdy nedával). Již jsem plnoletá a musím to řešit tedy sama. S ním moc není řeč, tak jsem chtěla podat žádost o přezkoumání výše výživného, ale nevím jak na to. Tedy:
1. Podat žádost o přezkoumání nebo o zvýšení, když vlastně mně jde o to, aby mi minimálně ty 3000,– platil. Vždyť to proboha není zas tak moc a já nemám čas se už živit ke škole ještě více prací, už teď musím hodně pracovat a nestačí to.
2. Pokud se jedná o přezkoumání, je k tomu přizván i on? Tedy, pokud si řeknou na soudě, že je to adekvátní, dozví se o tom? Předpokládám, že bude totiž oheň na střeše.
3. S právníkem nebo bez? Za právníka se platí, to vím, ale prý to bývá někdy ještě horší, jak bez něj.
Moc děkuji za každou radu, jsem už z toho celkem rozladěná a mám sto chutí mu říct, že až mi přidá, tak dostane dárek na Vánoce, protože abych dřela na každou kačku a on jen vyplakával… na to už nemám nervy.
Popravde jsem to ani nedocetla, pokud jsi plnoleta, mas maturitu… tak se kurna zacni starat o sebe… studaci meli dycky malo penez a zivot tezkej, ale jsou dospeli a da se to sakra dobre zvladnout…
Ja mam dve deti, podporovat je budu samozrejme i pri VS, ale az tehdy (a spise materialne nez financne), kdyz budu vedet, ze sami makaj… ![]()
Mozna se prober a hlavni prijem si zajisti sama… tim myslim, pokud ti od otce neco pravem nalezi, jdi za tim… ale ted jsi to ty, ktera zije a musi se zivit ![]()
@soney píše:
Popravde jsem to ani nedocetla, pokud jsi plnoleta, mas maturitu… tak se kurna zacni starat o sebe… studaci meli dycky malo penez a zivot tezkej, ale jsou dospeli a da se to sakra dobre zvladnout…
Ja mam dve deti, podporovat je budu samozrejme i pri VS, ale az tehdy (a spise materialne nez financne), kdyz budu vedet, ze sami makaj…
Mozna se prober a hlavni prijem si zajisti sama… tim myslim, pokud ti od otce neco pravem nalezi, jdi za tim… ale ted jsi to ty, ktera zije a musi se zivit
Ale ona píše, že pracuje, akorát nemá už další čas při škole ještě na další práci? Pokud jsem to celé dobře pobrala, co dala zakladatelka ![]()
@Renenutet píše:
Ahoj,
jelikož se to tu hemží jistě spoustou maminek, co řeší alimenty, tak mi jistě nějaká poradíte. V době, kdy se naši rozváděli, což byl tuším rok 2009 soud vyměřil výši alimentů na mě s bráchou 3000,– za jednoho. Bratr již nestuduje, já ano, na VŠ, ale otec platí jen 1500,– (akceptovala jsem, když asi měsíc neměl práci, ale od té doby výživné nevrátil ani na původní 2500,–, které platil, takže vlastně ani ty 3000,– mi nikdy nedával). Již jsem plnoletá a musím to řešit tedy sama. S ním moc není řeč, tak jsem chtěla podat žádost o přezkoumání výše výživného, ale nevím jak na to. Tedy:
1. Podat žádost o přezkoumání nebo o zvýšení, když vlastně mně jde o to, aby mi minimálně ty 3000,– platil. Vždyť to proboha není zas tak moc a já nemám čas se už živit ke škole ještě více prací, už teď musím hodně pracovat a nestačí to.
2. Pokud se jedná o přezkoumání, je k tomu přizván i on? Tedy, pokud si řeknou na soudě, že je to adekvátní, dozví se o tom? Předpokládám, že bude totiž oheň na střeše.
3. S právníkem nebo bez? Za právníka se platí, to vím, ale prý to bývá někdy ještě horší, jak bez něj.
Moc děkuji za každou radu, jsem už z toho celkem rozladěná a mám sto chutí mu říct, že až mi přidá, tak dostane dárek na Vánoce, protože abych dřela na každou kačku a on jen vyplakával… na to už nemám nervy.
Zakladatelko, podala bych k soudu návrh na výkon rozhodnutí… Pokud se chceš dostat i k tomu, co Ti dluží zpětně, tak to lze přes soud vyřídit také. Každopádně já jsem řešila výživné jak za sebe v době studia, tak nedávno s mým ex na syny a právníka jsem neměla ani v jednom z případů ![]()
A samozřejmě pokud podnikneš jakékoliv kroky ohledně výživného (ať už jejich přezkoumání nebo to, že otec neplatí v plné výši), bude o tom samozřejmě informován, aby se mohl vyjádřit.
Pokud nestuduje X-tou školu, má nárok na výživné od otce…jednou ji zplodil, tak co? A pokud si k tomu přivydělává, tak klobouk dolů…jiní vysokoškoláci sedí na prd*li a rodiče živte mě…
@soney pekny… serezat ji nechces?
Zakladatelko podej navrh jak pisi ostatni a neboj se, soud prihlizi kladne k okolnostem jake mas… mnohonasobna zkusenost z vs. ![]()
No on má otec tendenci ze sebe dělat chudinku a kdykoliv po něm chci něco navíc, tak hraje na city, což by u soudu nemuseli žrát jako já. Od 17ti jsem bydlela po intrech už na střední, takže jsem měla menší náklady, ale teď co jsem doma, tak kromě skript, šalinkraret, stravy a psa prostě… nemám na nic, i když pracuji jak drak, ale na pevno se nemůžu zaměstnat kvůli škole… takže asi budu muset obětovat dobrý vztah s otcem
zní to hnusně, ale už rok na to myslím a teď, co musím kupovat ještě nový klavír a kytaru tak prostě… musím něco dělat a 1500,– je směšná částka…
@Renenutet Pokud má Tvůj otec příjem na to, aby Ti platil plné výživné, tak zastávám to, aby jej platil… Pokud nechce platit 3000,– měsíčně, má si zažádat o snížení a tudíž platit méně, ale oficiálně. Jelikož tak neučinil, tak předpokládám, že na tu trojku má, ale jenom mu je líto to sypat do dcery, která se rozhodla prostě studovat. Být na Tvém místě, tak to určitě podám… Minimálně tedy to, že chceš výkon rozhodnutí, tudíž, aby Ti platil od toho soudu to, co má řádně. Pokud chceš hodně boj, tak zažádej i o to, co máš ušlé z minulosti. Můj otec tehdy taky brečel, že nemá na alimenty, že musel platit novou střechu. Za měsíc jsem šla kolem a střecha byla stále původní, tj asi 20let stará… Takže asi tak… Držim pěsti
![]()
@Renenutet píše:
No on má otec tendenci ze sebe dělat chudinku a kdykoliv po něm chci něco navíc, tak hraje na city, což by u soudu nemuseli žrát jako já. Od 17ti jsem bydlela po intrech už na střední, takže jsem měla menší náklady, ale teď co jsem doma, tak kromě skript, šalinkraret, stravy a psa prostě… nemám na nic, i když pracuji jak drak, ale na pevno se nemůžu zaměstnat kvůli škole… takže asi budu muset obětovat dobrý vztah s otcemzní to hnusně, ale už rok na to myslím a teď, co musím kupovat ještě nový klavír a kytaru tak prostě… musím něco dělat a 1500,– je směšná částka…
Teda já pracovala, naši mě na VŠ finančně podporovali, ale na nový klavír ani kytaru jsem tehdy teda neměla. Jen mě to zarazilo, prosím neber to jako rejpání ![]()
Novy klavir a kytaru? kdykoli chces neco navic, tak dela chudinku?
jo, neznam ani tvou, ani jeho situaci, ale cele to vyzniva zvlastne a za svym puvodnim prispevkem si stojim… coz jsem asi moc neporadila, tak se odmlcim ![]()
kazdopadne hodne stesti se studiem a vsim ![]()
@majki.r píše:
Teda já pracovala, naši mě na VŠ finančně podporovali, ale na nový klavír ani kytaru jsem tehdy teda neměla. Jen mě to zarazilo, prosím neber to jako rejpání
Potřebuji hudební nástroje ke studiu
na originální klavír nemám, ale na kvalitnější klávesy by to stačit mohlo.
@soney zákon hovoří jasně a pokud to není věčná studentka, tak kde je problém? že chce řádně dostudovat? její osobní invence v podobě přivýdělku na to zkrátka nestačí, no tak se bude muset starat tatínek o něco déle. Myslím, že tak ostrý start vůči @Renenutet nebyl vůbec potřeba ![]()
@Renenutet píše:
Potřebuji hudební nástroje ke studiuna originální klavír nemám, ale na kvalitnější klávesy by to stačit mohlo.
Tohle mi připomíná nedávnou diskusi…no já jsem toho názoru, že pokud na to tvůj tatík má, tak by tě podporovat měl.
Ale zas je otázka, na kolik by měli rodiče podporovat děti při studiu VŠ, když si třeba dítě vybere extrémně drahou školu…víš, jako jít za rodiči, že na nic nemáš a dávají ti málo, přitom na druhé straně platit za extrémní nároky školy…chápu pak rodiče, že se jim to nemusí líbit.
Ale nic proti tobě, tvoji situaci se neodvažuju hodnotit ![]()
Moje máma na nás neposílala snad nikdy výživné a nikdy by mě ani ve snu nenapadlo ji žalovat, i kdybych z ní mohla dostat tisíce korun.Na vysoké jsem si vydělávala sama, od táty dostaávala každý měsíc 3000,ani o korunu více, ale ani méně. Na vše, co mi za ty peníze nevystačilo, jsem si vydělala sama a jsem na to hrdá ![]()
Mimochodem, klavír jsem potřebovala při studium také, ale nakonec mi stačily klávesy za 7000 úplně nové. V bazaru by šly sehnat i za půlku.
Popravdě tě moc nechápu a ať je tvůj táta jaký chce, je mi ho celkem líto. ![]()