Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Tak mě napadá, že těhotenství se špatným koncem tu jako téma je, ale že chybí rubrika, kam by pro uklidnění nahlédly holky, co si právě lámou hlavu s tím, co by mohlo být špatně (protože zrovna nemají nevolnosti, protože jim lékař řekl to a to, protože kamarádka řekla, že to a to, nebo proto, že mají prostě zrovna slabou chvilku a přirozený strach). Mně v takové chvíli pomáhá číst, jak to jinde dobře dopadlo, i když třeba první zprávy nebyly ty nejlepší. Proto zakládám tohle téma. Doufám, že tu bude plno
.
Mimochodem, momentálně plaším nad utz příští týden, je to utz na konci prvního trimestru, strašně se bojím, že těhotenství bude zamlklé. Je to samozřejmě pitomost, ale znáte to. Je to z toho, že mi při špinění v šestém týdnu dva doktoři řekli, že to těhotenství je zamlklé, nakonec se ukázalo, že neměli pravdu, protože o dva týdny později byl na utz fazolka i bijící srdíčko…ale evidentně mi nějaké trauma zůstalo, a teď se bojím.
Tak honem, sem s nějakými dobrými příběhy!!!
Na screeningu na genetice ve 12 tydnu nam vyslo velmi vysoke NT (5,7). Ani mi nedelali odbery krve, do zpravy mi napsali 70% riziko VVV a hned udelali odber choriovych klku. Ty vysly dobre a vsechny dalsi utz taky. Dnes ma syn 21 mesicu a je naprosto zdravy. Minuly tyden me genetika pozvala na vysetreni syna pediatrem, aby si zanesli do statistik, jak to dopadlo. Jsem tak rada, ze jsem se jim mohla pochlubit zdravym klukem. ![]()
@AnnaF ahoj,mi ides s tou temou do rany ![]()
som 11tt, ziadne priznaky, obcas trosku hnede spinenie, sono az o dva tyzdne. som na nervy
![]()
ale na utechu mam minule tehotenstvo, kedy som tiez cely cas nemala ziadne priznaky a vsetko dobre dopadlo ![]()
Tak ja jsem v druhem tehotenstvi cele prvni tri mesice spinila - slabsi menstruace - mela jsem tam hematom.
Nervy jsem mela hrozny, chvilku to vzdy prestalo a pak to zaclo znova. Porad jsem byla na gynde - ta moje je ale uplne blba - takze jsem pro jistotu jezdila do nemocnice, kde delali i kontrolu ultrazvukem.
Vsechno ale bylo v poradku, vsechny testy dobre a v 39 tydne se narodil zdravej a krasnej klucina ![]()
Po zamklém těhu jsem v dalším těhotenství krvácela v 5tt a v 11tt. Všechno dopadlo dobře, malý už má 2 roky
Ale ten začátek byl fakt šílený, kor už po jednom potratu.
Já jsem měla problémy s krvácením ve všech 3 těhotenstvích a všechna těhotenství dopadla dobře viz. metříky.
V prvním těhotenství jsem ležela v nem. v 1.trimestru 3 týdny, primář říkal, že je to malé a moc šancí tomu nedává a dobře to dopadlo a dcerka už má skoro 7 let.
Ve 2. těhotenství jsem krvácela také v 1. trimestru, fakt hodně, šly ze mě kusy sliznice, ale malá byla bojovnice a držela se zuby nehty a v lednu už jí budou 4 roky.
Ve třetím těhotenství jsem měla větší krvácecí epizody 2. ve 12. týdnu a 26. týdnu. Poprvé jsem jela domů, bylo to na 2. svátek vánoční, podruhé jsem si v nem. 10 dní poležela. Dobře to dopadlo a dcerka se také narodila v pořádku, všechna těhotenství ale končila vyvolávaným porodem po termínech.
Hehe, nebudu ani jmenovat uzovatelku emimina, ktera sla na KAZDOU kontrolu s tim, ze vi, ze neco neni v poradku, ze to proste citi. Chudak mela spatne zkusenosti odpredtim, ale po nekolikerem opakovani to bylo az komicke.
Me u prvniho strasil muj dr. zkracujicim se cipkem, dosti desivym tvrdnutim bricha, tak jsem lezela, zrala magnezko a malovala certy na zed…a ja, podle vseho cele tehotenstvi na kraji potratu, jsem nakonec ani neporodila, protoze jsem se neotevrela ![]()
(vynechala jsem dosti znacne krvaceni v uvodu s hematomem vetsim, nez celeplodove vejce, ale mladej to ustal. ja z toho lezeni prisla o svalstvo dolnich koncetin a kdyz jsem po nekolika tydnech lezla do skrine pro cokoladu, nemohla jsem ani vylezt na zidli)
Ve 12tt začla malá špatně prospívat, objevila se disproporce velikosti hlavičky (stehení kost a obvod hrudníku ukazoval že těhu je o 2týdny mladší než podle ms ale obvod hlavičky o 4týdny),vyšly mi blbě krevní testy, k tomu polyhydramnion a malá měla srdeční vady. kvuli tomu všemu mě hnali na plodovku s tim že to vypadá an ds, ale odmítla jsem. každý týden kontroly jak malá přibírá a jestli je v pořádku placenta a prutok pupečníkem. vše bylo ok ale malá stejně neprospívala. v 33tt mi řekli že malá nepřibrala ani gram takže si mám druhý den (pátek) nastoupit do porodnice. ukecala jsme to až na pondělí s tim že doma nemám vubec nic pro mimčo (akorát jsme dělali komplet rekonstrukci) ale o pul třetí v pá ráno mi praskla voda. naty měla 2320g a 48cm, narodila se 13:50. porod pohodovej, akorát ji po porodu zkolabovala plíce a tak zkončila zaintubovaná. po dvou týdnech nás pouštěli domu, krom silnější žloutenky nic. srdíčko je ok, vada je nevýznamná. má ae (po manželovi) a lehkou hyperaktivitu-což však s těhu a porodem nemusí vubec souviset. ds nemá a jinak je to 4letá šikovná vpodstatě zdravá holčina, ipřes předčasný narození je napřed (dle neuroložky)
Tak přesně, jak píše zakladatelka - pozitivní příběhy jsou nejlepší.
Mně hrozil předčasný porod - otevírala jsem se, tvrdlo mi břicho - od 28 tt. Tak jsem ležela, cpala se magnézkem a četla jen ty příběhy se šťastným koncem. Malý se narodil ve 34+1 a já díky všem těm příběhům věděla, co nás čeká, co je normální, čím si musíme projít… A hlavně jsem to všechno brala pozitivně. Ani na vteřinu mě nenapadlo, že by to mohlo špatně skončit, že by se mu mohlo něco stát. Když mi doktorka druhý den po porodu řekla, že mi nemůže říct, že to bude dobrý, že mi nechce dávat falešný naděje, s úsměvem jsem jí to odkývala. Věděla jsem, že to dobrý bude. Nevím, co si o mně musela myslet a je mi to jedno. Já věděla své - Martínek je šikula a bude v pořádku. A taky že jo. Den ode dne se lepšil a po třech týdnech jsme šli domů a navíc jsem plně kojila. Pak jsme sice ještě chvilku bojovali se žloutenkou a anémií, ale teď je mu půl roku a je zdravý ![]()
Takže holky - chce to myslet pozitivně!!! ![]()