Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Nikol293 píše: Více
Bože, celý svět se točí kolem pitomých tabulek
Hlavní je, že přibírá a nebojujete s kojením. A proč by měla být pak obézní? Vždyť poroste
doktorka by měla dítě hodnotit celkově a ne jen podle tabulek
No právě
a když už chce jet podle tabulek, tak by podle mě měla zadávat obě hodnoty, a ne jen jednu z nich :/ i u dospělého se přeci počítá bmi podle váhy a výšky. Ne jen podle váhy.
A to ti přibrala okolo 10cm za 10tydnu? 62cm měly obě naše holky okolo půl roku…taky kojím na vyžádání…jedná se narodila s váhou 3,8kg a v roce měla 8,5kg a druhá s váhou 2,1kg měla v půl roce 6,7kg.
@Nikol293 Ale houby, to jsou přežité mýty, že bude obézní. Mám mezi kamarádkami několik, jejich děti měly kolem 3 měsíců i 9-10kilo, každá se s tím chlubila, kde mohla, tak si to pamatuju i po letech a žádné z těch dětí (v současnosti cca 8-11letých) obézní není, dokonce nejsou ani nijak oplácané, proste normální štíhlé děti. Váha kojeného miminka může dost kolísat, teď je třeba nadprůměr, kolem půl roku se třeba začne hodně hýbat a nebude přibírat skoro vůbec, pak zad bude doktorka řešit, jak do ní co nejvíc nacpat.
S mmch, z rychle přibírajícího kojence se muže klidně stát dítě - nejedlík a hubeňour.
@Anonymní píše: Více
Klidně jí takhle vyrůst mohla. 62cm v půl roce je celkem málo, takže to nemůžeš brát jako nějakou obecnou referenční hodnotu. Moje děti měly třeba všechny mezi 72-75cm v půl roce a to byly spíš menší v mem okolí.
A nebo ji to dítě mohli v porodnici špatně změřit. U mě dcery naměřili v porodnici 48cm, na první kontrole u pediatry 55cm. Přeměřovala to několikrát, jestli se nesekla, pak usoudili, že se nejspíš sekli v porodnici a že mohla být po porodu pokrčená, tak naměřili míň.
Premerovali mi malou i na prvních dvou kontrolách u pediatra, a opravdu vyrostla takhle hodně. Ale to už nikoho nezajímá, zajímá ji pouze váha bez výšky.
@Hoa Mai tak ta první měla 69cm a 6,6kg a ve 3měsících 4,9kg a 60,5cm…ona ale v tom půl roce uz lezla, tak vše rychle spalovala ![]()
Mně běžně pribiraly děti co měsíc to kilo, jednou i 1,2kg až do asi 7 měsíců. Potom se to zpomalilo. V roce měli 10-11 kg. Vel 62 měli ve 3 měsících. V půl roce 68-74.
Tak jsem schválně vytáhla synův očkovací průkaz: při narození 3,05 kg/49 cm, v 10 týdnech 6,30 kg/60 cm plně kojený do půl roku, na 6 měsících 8,55/69 cm zdravé dítě a žádné negativní poznámky
pro zajímavost v 19 letech 180 cm, 61 kg, aktivní sportovec, do obezity fakt daleko
Nevím, kde doktorka bere to přesvědčení o budoucí obezitě…
Prosím tě, vybodni se na to. Koj, jak mimino potřebuje. Je blbost dávat čaj. Těch keců o tabulkách jsem si vyslechla taky milion. Jedním uchem tam, druhým ven. Moje dítě mělo šest kilo v 8 týdnech, hlady jsem ho nenechávala.
@Nikol293 syn měl ve 3 měsících 6,8 kg a 61 cm, schválně jsem se dívala. Porodní váha 3,25 a 50 cm.
To máš ale dost malý děti, dost podprůměr. 62 cm měly moje děti do dvou měsíců.
Ještě jsem se dívala na nejstaršího, ten měl ve 3 měsících 6 420 g, taky 61 cm, porodní váha byla 3,2 kg
Děti jsou různé. 61 cm a 6,8 měl můj prostřední ve 3 měsících.
Já mám teda kluky, ale znám i holčičky, které to tak mají. Některé jsou drobné, některé ne. Stejně jako někteří kluci jsou drobnější, lehčí, menší.
Zdravím holky, chtěla bych se vás zeptat, jestli jste náhodou neměla nektera stejnou/podobnou zkušenost.
Naše malá byla narozena v lednu, váha 3550 a výška 48. S kojením jsme v začátcích měli problémy, a teď proste kojim, jak si malá řekne. Doktorka nás na každé kontrole chvalila, jak krasne roste a přibírá. Ještě dva týdny zpět tomu tak bylo. Včera jsme byli ale na očkováni skoro v 10 týdnech malé, doktorka ji vážila a měla 6kg. Pomalu s hrůzou mi řekla, ze už je to hrozne moc, ze už to je mimo tabulky. Ale vůbec ji nemerila, jela jen na graf s vahou a délka/vyska ji vůbec nezajímala. Měřila jsem si ji sama doma s partnerem a malá má 62cm. Když jsem si zadala do tabulky jak váhu, tak délku, vyšel mi úplný průměr, možná lehounce nad. Ale doktorka mi řekla, ať malé omezim kojení, a nebo ať ji místo jednoho kojení dávám třeba vodu/caj. Nevím, bojim se, abych si tím nezkazila kojení a aby se mi nepozastavila laktace. Prý by mohla být obézní, až bude větší.
Jak jste to, prosím, měly vy?