Nedostala jsem přídavky na děti kvůli přijmům jen o 45 Kč vyšším
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Přídavky na děti
Ahoj holky,
musím se z toho trošku vypsat, i když na to nemám moc času.
Tak mě dneska ráno pošťačka donesla 3 obálky s modrými pruhy- byli od sociálky ohledně přídavků na děti. Už podle toho, že mi to přinesla pošťačka do vlastních rukou na podpis, tak mi bylo jasné, že mi asi něco zamítli (u nás to tak posílaj- obálka s modrým pruhem jak od soudu by si někdo řekl- je o zamítnutí a normální obálka hozená klasicky jen do poštovní schránky- to je o přizníní dávky SSP).
Jak jsem to otevřela, přečetla a překontrolovala ty čísla…tak jsem se fakt dopálila. Máme o 45kč vyšší příjmy, než je ze zákona „povolené“ a proto mi strhli 1500kč.
![]()
Takže dostanu jen rodičovský příspěvek.
Vím, že je tato dávka nenároková, ale když si vezmu, že tuto dávku pobírají rodiny s příjmem do 2,4 násobku životního minima a my máme 2,405 násobek- tedy přepočteno na hotové peníze o 45kč víc- tak to fakt naštve a tak místo aby to ti nahoře udělali pro lidi třeba tak, že pokud by rodiny měli prostě o nějakou tu korunu víc, tak aby jim třeba o ty koruny dali míň- třeba nyní místo částky 500kč na 1 dítě do 6 let, tak aby dávali aspoň 485kč- u nás totiž děleno třemi. Ale tak to bohužel není. Tak nám prostě seberou celé částky a na všechny děti.
Nemyslím tím tedy jen nám konkrétně (ale všechny, kdo to tak mají) - i když píši nyní hlavně o nás konkrétně, ale to proto, že se z toho chci vypsat a štve mě to.
Když si vezmu, že nejstarší syn je pořád nemocný, takže poplatky teď u lékařů, které se neproplácí, poplatky za pobyt v nemocnici, ve které je také poměrně častokrát v roce. Léky, vitamíny, očkování…minulý měsíc jsem jen za 3 návštěvy( co jsem platila kartou) utratila přes 1200kč a ostatní návštěvy a platby v hotovosti nepočítám.
Mladší syn má zase vrozenou vadu ledvin (v 7 měsících podstoupil operaci), takže chodíme pořád na kontroly…zase nás čeká vyšetření spojené s hospitalizací a pokud to vyjde špatně tak další operace…léky.....očkování…
Teď samozžejmě opět jako každý-pleny…
Vím, že to tak máme každý.....ale postěžovat a ulevit dušičce si musím.
A pokud mě chce někdo odsuzovat, že jsem si tedy nemusela dělat děti, když teď na to nemám, tak píšu, že máme na tyto věci, co jsem uvedla i neuvedla, ale jen mě prostě naštvalo to, že nám to nevyšlo o takovou směšnou částku a možná se tomu třeba i někdy zasměju.
Tak co maminky- jak jste na tom vy?
Hlavně ten komu to taky nevyšlo- napište o kolik, ať si můžeme zanadávat spolu a třeba se tomu časem i zasmát, jak je stát i směšný.
Díky a zdraví vás Martina a spol
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Tak k tématu přídavky moc nesprostých slov nemám. V lednu nám nejdříve přišly 2 doporučené dopisy, že Jirkovi snižujou dávku o 10 Kč a Petře 11 Kč přidávají. Výsledek +1 Kč. To jsme si polepšili. Za 20 dnů přišly další dva dopisy, že nám dávky odebírají - hold jsme asi fakt bohatí či co
. Takže za naši rodinu, my jsme bez dávek. Po pravdě musím říct, že ve svém okolí neznám nikoho, kdo by je pobíral ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj, já se v tom teda nevyznám, jen chci napsat, co asi víš - někde ta hranice být musí… A vždycky bude plno lidí, kteří budou těsně nad hranicí…
Jasně, mohlo by se to odečíst, jak jsi psala, ale tady jde spíš o to, s jakou částkou ta rodina vyjde „sama“. No a je to určený tak, že s tou vaší částkou už se vyjít dá…
Ten systém nikdy nepůjde udělat dokonale.
Vem to z té druhé stránky - pravděpodobně se vám zvýšily příjmy, ne? (nebo se snížila ta hranice? To asi ne…)
Tak to je dobře, ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
ahoj maminko Martino,
myslím, že je v pořádku, že jsi rozhořčena. A píšu to proto, že mě to mrzí už kvůli tomu, že vím, jací lidi takové dávky dostávají a jaký je rozdíl mezi vztahy oni vs. děti a my vs. naše děti.
My nemáme nárok na žádný přídavek, přestože pracuje manžel a vydělá si celkem dost, 75% jde na hypo, ale to už nikoho nezajímá. Rodičovský příspěvek co si budeme povídat nic moc…
takže myslím, že od toho je tu ta diskuse. Přeju Ti, aby děti nebyly často tak nemocné ať jste aspoň zdraví…
bohužel ti nic jiného poradit nemůžu, já si pořád zvykám na to, že některé věci v ČR mají hrozný systém ( a je jihc teda požehnaně)
Z.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Sati píše:
Tak k tématu přídavky moc nesprostých slov nemám. V lednu nám nejdříve přišly 2 doporučené dopisy, že Jirkovi snižujou dávku o 10 Kč a Petře 11 Kč přidávají. Výsledek +1 Kč. To jsme si polepšili. Za 20 dnů přišly další dva dopisy, že nám dávky odebírají - hold jsme asi fakt bohatí či co. Takže za naši rodinu, my jsme bez dávek. Po pravdě musím říct, že ve svém okolí neznám nikoho, kdo by je pobíral
A to je špatně?
My je tedy taky nepobíráme, a kamarádka třeba by na ně asi nárok měla, ale říkala, že to taky vyřizovat nebude… Můj šéf v práci se smál, že i oni s jejich příjjmy na dávky nárok mají (je to už asi 3 roky) - jestli další tisíce rodin s příjmy jako mají oni berou dávky, tak není čemu se diviti, že se v sociální sféře vydá tolik peněz.
Prostě ta hranice je asi dost vysoká, nebo? (já nevím, kolik to je)
Člověk by se přeci měl starat o svou rodinu sám, a ne spoléhat na to, že mu bude platit stát…
Hypotéka apodobný - sami jste si spočítali, že na to máte, a šli jste do toho. Přeci nemlže nikdo čekat, že mu stát bude v tomlhe pomáhat.
Mě tedy sociální systém zvedá tlak dost, ale asi z úplně jiného důvodu, než vám…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Noemi, snížila se hranice - a to tak, že docela dost. My jsme ještě v prosinci nárok měli. Nyní mám poloviční rodičák, t.j. o 3800 Kč méně a stále nedosahujeme hranici pro přídavky. Manželovi se plat nezvedl.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Mě též dnes dorazila obálka s modrým pruhem.. A je po přídavcích:-(
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ahoj,
my nemáme vůbec žádné přidávky na dítě, ani jsem si o to nežádala, protože mi bylo zděleno, že se to počítá dva roky zpět a já i můj přítel jsme v té době oba pracovali a je jasné, že jsme se vešli nad jejich hranici. Je to bordel, měli by to platit celoplošně a né jen někomu. Stéjně to dostanou většinou flákači a jak my k tomu příjdeme. Já jsem se nervla na začátku roku a teď mě to už netrápí. Prostě s tím nepočítám.
Chce to klid, lepší už to nebude.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
noemmi teď jsi na to kápla. Akorát by to mělo platit pro všechny, že.
(holky z diskuse ví, ke komu se tenhle smajlík vztahuje
)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
zuzanasinova píše:
Rodičovský příspěvek co si budeme povídat nic moc…
Z.
Ja teda nevim, ale pred peti lety byl rodicak 2.500,–, ktery pak zvedly na 3.500,–. Ted je to jednou tolik, tak nechapu proc vsichni tak prskaj…
- Citovat
- Upravit
Mě ta obálka taky dorazila, taky máme smolíka.
Nejdřív mě to pořádně nakrklo, ale už jsem to strávila.
Ta hranice se opravdu snížila.
Jen tak k tomu. Zrovna tu mám celý dne jako zvukovou kulisu puštěné čt24. Je tam to hlasování o nedůvěře vládě. Téma rodičovských příspěvků tam také zazněla a ten dotyčný přímo řekl, že pokud pracuje jeden zrodičů /druhý doma s dítětem/, tak to na příjem rodiny stačí. Hm, tož tak. Jenže bohužel můj manžel není politik.
Noemi mě to třeba vadí, že jsme o ně přišli. Nejsme teda na tom přídavku závislý, ale každý jsem malému schovávala. Říkala jsem tomu, že mu to schovávám, až půjde na vysokou. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zuzano pochopiterlně jsem tě nepochopila.
Ale ještě k té vaší hypotéce - přeci pokud bys měla dvě rodiny se srovnatelnými příjmy, a jedna se placatila v paneláku, a druhá si žila v drahém domě a ten splácela - nemůže přece stát té druhé rodině cpát peníze jen proto, že splácí své nové bydlení ![]()
To, že se tyhle různé dávky počítají zpětně samozřejmě není dobře - ty peníze člověk potřebuje v jisté situaci a na tu by se taky mělo hledět.
To, kolik peněz a jakým způsobem dostávají různé sociálně slabší a nepracující rodiny mi samozřejmě vadí také. Už proto, že dostávají tolik, že je to ani k práci nemotivuje, utrácí je za věci, které si nekoupí ani leckterý pracující, a další a další… Řešením ale přeci není dávat nějaké peníze i těm ostatním, ne?
A pokud myslíte například politiky, hrabající si pro sebe - no, tak to je zas úplně jiná diskuze.
A výše rodičovského příspěvku? 7600 po tři roky se někomu zdá málo? Kolik byste chtěly, děvčata?
Mě osobně by vyhovoval systém daňového zvýhodnění pro rodiny s dětmi. Prostě podle toho, kolik si vydělají - tolik by měli (nějaké daně samozřejmě musí být, to je jasné, silnice, lékařská péče, a i ti blbí politici se z něčeho platit musí), ale podle počtu dětí a třeba manželky v domácnosti by to zatížení bylo menší.
Jak je to teď - co nejvíc z platu strhnout, a pak to třeba jinou formou vrátit - to je socanský a podle mého nesprávný přístup…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Taky sem dostala obálku, 2× přídavek na dítě -. Ale nevim o kolik nám to nevyšlo, dopis sem celý nečetla. Na sociálce mi řekly že sou teď nový podmínky, že se to vše zpříšnilo pro vyplácení přídavků.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
NOEMMI - my jsme jednou zkusili o přídavky zažádat, i když jsme tušili, že se nevejdem. Taky že ne, dělalo to asi o 250 Kč. Ale tenkrát byl strop pro 3 lidi asi 28000. Pak to dost snížili a dělá to pro 4 lidi asi 18000. Takže to má fakt málokdo.
MAVO - no bodejť aby jeden příjem nestačil. Ženská na mateřský 7600, chlap plat 70 tis., tak z toho se dá vyžít, ne? ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Téda tak to jsem založila diskuzi ![]()
Půl dne a už tolik reakcí ![]()
Noemmi - ten rodičák mám konkrétně já 7600kč do 21 měsíců- což nejsou ani 2 roky a pak 3800kč do 4 let. Já si bohužel vybrat nemůžu, protože jsem na mateřské (když budu teda počítat i neschopenku u prvního těhotenství) už od roku 2002. Takže mě se to vždy jen přehodí na jiné mimčo. Samozřekmě, že mi nevadí, že jsem doma s dětmi- mám totiž moc ráda děti…akorát si občas říkám- jak to bude až se budu mět vrátit do práce? Kde jí najdu.....a hlavně- jak to budu zvládat s chozením dětí do školky, školy…jestli si vůbec najdu nějakou práci, kde mi zaměstnavatel umožní chodit pro děti…manžel pracuje na směny, takže u něj to taky nejde.
)No ale teď je to stejně ještě záležitost budoucnosti, i když né moc daleké, že ![]()
Někdo tu psal o té mateřské (rodičáku) co byl 2500kč- tak to taky pamatuju, jenže to byli v obchodech taky jiné ceny- rohlík stál třeba 1kč a né 3kč (protože teď už nejsou ani ty 0,50hal, tak to počítaj na 3 kč).
Ale já si na rodičák teda nestěžuju, protože je to myslím tak akorát.
Jen mě ten dopis jaksi naštval, ale už jsem to taky strávila.
Počítali jsme to a v podstatě to co jsme dostali zpět za daně, tak to nám teď „vzali“ jestli víte jak to myslím.
Takže si asi rodiny moc nepolepší tím společným zdaněním, když jim pak zastaví výplatu dávek, a ty vrácené daně se rozpočítají na měsíce, kdy ty dávky rodina nedostane, tak to je jako by nedostala žádné daně zpět.
No politici prostě vědí, jak z lidí dostat co nejvíc peněz…
Stačí už jen to, že nás všechny lidi 2× zdaňují- jednou při výplatě a pak ještě v obchodech......no co holt už naděláme- nic.
Teď je to tak- první dospělí- má ŽM 2880kč, druhý dospělí má ŽM 2600kč (nechápu proč míň a né stejně - že by ten druhý rodič byl méněcenný? )
Každé dítě má ŽM 1600kč (do 6 let)
což u nás tedy dělá 2880+2600+1600+1600+1600=10280 je naše ŽM. A pro nárok na dávku máme mít maximálně 2,4 násobek- což je 24 672kč a my měli tedy o oněch 45 kč víc- tedy přesně 24 717kč pro 5 lidí.
Ale co, vyžili jsme už i s 9000kč.
Jo a my bydlíme v paneláku..... ![]()
A víc si nepamatuju.
Každopádně díky za všechny reakce.
Martina a spol ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit