Mám živnost, mohu přijít o PPM?

Anonymní
4.2.14 18:28

Přijdu o PPM?

Ahoj holky,

je tu prosím někdo fundovaný a poradí? Je ve mně malá dušička.

Stručně: měla jsem pracovní poměr na dobu určitou (do 31.8.2013) a současně živnost osvč jako vedlejší přivýdělek. Na konci srpna skončila práce a já odešla na mateřskou, která mi v pořádku chodí. Ale nepřerušila jsem živnost!!! Lépe řečeno jsem nic nedělala, nemám příjmy ani výdaje za dobu co jsem na mateřské, jen z jara jsem měla faktury. Teď mi přišlo ze zdravotní pojišťovny upozornění, že jako osvč dlužím na pojistném… Účetní mi říkala, že možná přijdu o PPM, ale že se musí podívat. Že jsem údajně podnikatelka na hlavní poměr, když jsem živnost nepřerušila.

Nevíte někdo jak z toho ven??? Prosím o rady znalé, ne domněnky. Je mi z toho na nic, protože jsem s prckem sama a nevím, z čeho bych žila, kdybbych to měla vracet. Zítra letím na úřad, ale z nervů asi nebudu spát.

A že jsem blbá vím, mě to prostě nedošlo. :zed: :zed:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
578
4.2.14 18:41

Určitě nemáš živnost jako hlavní činnost. Hlavní je mateřská a pak rodičovská. Takže živnost bude pořád vedlejšák. Na zdravotní pojišťovně normálně nahlas od kdy jsi na mateřské a že pečuješ o dítě. Tím pádem za tebe platí pojištění stát. Od kdy si brala mateřskou? Navazuje na skončení práce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.14 18:52

@mamina44 Mateřská od 28.8., konec pracovního poměru 31.8., takže se to kryje.
To je dobrá zpráva. A potřebuji na zdravotní pojišťovnu nějaké potvrzení nebo stačí nahlásit??

• Citovat
  • Upravit
69235
4.2.14 19:08

No to nevím, to se mi zdá hloupost, jsem OSVČ a při mateřské a rodičáku to byla činnost vedlejší. Takže se mi to zdá jako totální kravina.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2997
4.2.14 19:09

Po mne chteli na zp nejaky canc papiru ze socky, to ti na zp reknou. Hlavne na zp ses mela nahlasit hned jak jsi nastoupila na materskou. Jen pro info - az pujdes z materske na rodicak, je potreba to take nahlasit na zp ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
4.2.14 19:10

Zivnost samozrejme jako hlavni mit muzes, ale neni to tak, ze by to bylo automaticky. Pokud pobiras PPM, tak predpokladam, ze OSSZ informovana je a socialni mas vyreseno. Pojistovne mas sice povinnost hlasit zmeny do 8 dni, ale vetsinou se s nima da domluvit. Pokud jsi ze zivnosti nemela po dobu PPM zaeny prijem, sepis cestne prohlaseni, ze cinnost od toho a toho data nevykonavas a doruc to na pojistovnu, meli by to prijmout.

Az budes prechazet na RP, tak si dej znovu pozor. Pokud zivnost nebudes chtit vykonavat, tak musis zivnost na OSSZ prerusit, jinak po tobe budou chtit zalohy. Prerusit musis v tom mesici, ktery jeste cely beres PPM, pokud ti do toho mesice padne byt jeden den, kdy uz budes mit po materske, musela bys zalohu zaplatit.

Takhle to aspon bylo u me, kdyz jsem to resila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
4.2.14 19:11

Tak o PPM uričtě nepřijdeš, ale na tu ZP si to měla nahlásit… nicméně to nahlásíš dodatečně, to nevadí. Potvrzení nevím, jestli bude třeba, ale vzala bych s sebou případně to potvrzení od OSSZ, které budeš přikládat k žádosti o rodičák. A zároveň si i na OSSZ zkontroluj, zda tě tam vedou jako OSVČ vedlejší.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.2.14 19:14
@Mugduh píše:
Zivnost samozrejme jako hlavni mit muzes, ale neni to tak, ze by to bylo automaticky. Pokud pobiras PPM, tak predpokladam, ze OSSZ informovana je a socialni mas vyreseno. Pojistovne mas sice povinnost hlasit zmeny do 8 dni, ale vetsinou se s nima da domluvit. Pokud jsi ze zivnosti nemela po dobu PPM zaeny prijem, sepis cestne prohlaseni, ze cinnost od toho a toho data nevykonavas a doruc to na pojistovnu, meli by to prijmout.

Az budes prechazet na RP, tak si dej znovu pozor. Pokud zivnost nebudes chtit vykonavat, tak musis zivnost na OSSZ prerusit, jinak po tobe budou chtit zalohy. Prerusit musis v tom mesici, ktery jeste cely beres PPM, pokud ti do toho mesice padne byt jeden den, kdy uz budes mit po materske, musela bys zalohu zaplatit.

Takhle to aspon bylo u me, kdyz jsem to resila.

nee, i tak je to činnost vedlejší, i na rodičáku, pokud není příjem neplatí se nic, ani zálohy, jsem osvč na rodičáku.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
4.2.14 19:21

@terinka4444 mne to takhle na socialce tehdy rekli. Ale je pravda, ze se mezi tim trochu zmenil zakon…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101659
4.2.14 19:28
@terinka4444 píše:
nee, i tak je to činnost vedlejší, i na rodičáku, pokud není příjem neplatí se nic, ani zálohy, jsem osvč na rodičáku.

Ale to neplatí v případě, žes předtím byla OSVČ hlavní a měla nějaké zálohy určené. Tedy jde to většinou domluvit, ale musí se to řešit individuálně.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2353
4.2.14 19:32

@j.a.n.i1 aha, tak to je to. Já jsem měla živnost jako hlavní a z ní měla i PPM.

Tím pádem by u zakladatelky mělo jít snad jen o formalitu, ale musí se komunikovat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
4.2.14 19:49
@j.a.n.i1 píše:
Ale to neplatí v případě, žes předtím byla OSVČ hlavní a měla nějaké zálohy určené. Tedy jde to většinou domluvit, ale musí se to řešit individuálně.

ale to ona neměla. A ani tak, já jsem OSVČ hlavní činnost, když jsem vlezla na PPM, měcíc, kdy nebyla PPM celý měsíc jsem ještě zaplatila plnou zálohu a od té doby neplatím nic, v březnu jsem tam byla s nulovým přiznáním, jen to proškrtala a nic, takže zálohy se neplatí, už jsem na rodičáku a stále nic.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.2.14 19:57

Holky děkuji moc!!! :hug: :hug: Hned se mi bude lépe spát a zítra zajdu na zp a ossz. Na ossz stejně musím kvůli rodičáku, tak se jich vyptám.

@terinka4444 @j.a.n.i1 Celou dobu jsem měla OSVČ jako vedlejší přivýdělek.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

GS Mamatest

• (3.6) + 165 recenzí

Digital

• (4.2) + 98 recenzí

K2 Complex