Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
No pokud vím, tak tvému synovi zůstane automaticky příjmení po tobě! Nebude přebírat jeho příjmení jen proto, že uvedeš otce do RL. To by si musela zvlášť požádat(ted už nevím kde, ale většinouasi na soudu) aby se synovo příjmení změnilo. Já si nechala měnit příjmení po mé mamce, jelikož se znovu vdala a na to byl potřeba souhlas otce. Podle mě je to i naopak, jestliže by otec dítěte chtěl necat změnit příjmení po sobě, musela by s tím souhlasit matka. Když souhlasit nebudeš
změna nebude ![]()
Presne jak pise Michaelakkk, pokud ty s tim souhlasit nebudes, tak otec se muze stavet na hlavu a diteti zustane tvoje jmeno.
Jinak nevim jak je syn stary, ale tusim ze dat otce k soudu na uznani otcovstvi lze jen do pul roku veku ![]()
K soudu lze dát určení otcovství kdykoliv do 18 let věku dítěte
hele samuelovi už je půl roku, a se soudem na určení otcovství to zatím ani nehlo a to to máme podané od listopadu? ![]()
Jojo, popření otcovství je do půl roku - nemusí to být nutně do půl roku věku dítěte, je to půl roku od doby, kdy se o tom otec dozvěděl.
Dekuji za odpovedi,a jeste se vas na neco zeptam malej se narodil v Praze a ted momentalne bydlime hodne daleko od Prahy tak se chci zeptat kdyz budu provadet v rodnym liste syna tedy nejake zmeny musim jit na matriku v Praze nebo je to jedno????Dekuji
Vsechny zmeny provadi matrika, ktera RL vydala. Takze pokud by otec souhlasil s tim, ze bude zapsan do RL, tak musite na matriku do Prahy. Pokud by nesouhlasil, tak to bude resit soud.
Dobry vecer,chtela jsem se zeptat mam syna a ma moje prijmeni jde o to ze otec neni uveden v rodnym liste a chtela bych ho udat ale jak mam docilit tomu aby mu moje prijmeni zustalo??Otec meho syna urcite s tim souhlasit nebude.Poradite??