Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
ahoj,,chtěla bych se jen zeptat, jestli je normální, že měsíční miminko, které teda nekojím, má stolici jenom jednou denně, bolí jí bříško, nemůže se vykadit. používáme Nutrilon comfort i kapičky prot nadýmání a mastičku pupík..ale nevim jak je to s tou stolicí a co s tim můžu dělat. díky moc… ![]()
Ahoj, prvni byl taky nekojenec a kadil i jednou za 3 dny. Kapicky jsou na prdiky, takze ty na zacpu asi moc nepomuzou, mozna probiotika a cvicit. obcas i ta rektalni rourka nebo ja kdyz uz sem z toho byla hodne nervozni, pouzila teplomer a vykadil se. Ale Mates asi zadnej problem nemel s bolavym briskem, proste jenom kadil min casto.
Řekla bych, že je to běžné a bohužel normální, s tím asi nic neuděláš, jak dlouho nekojíš? třeba je to tím, než si na mlíčko zvykne, malej měl šílenou zácpu asi po 14-ti dnech, co jsem začala Nutrilon dávat, dokonce došlo i na glycerinový čípek (poradila mi doktorka dát malému jen 1/4, protože jak tlačil a nešlo mu to, tak mu i začala z konečníku téct krev). Ale malému byly už 3,5měs. Ještě mi poradila naředit švestkovou šťávu od Hippu s převařenou vodou a dát mu lžičku, ale Tvoje miminko je asi ještě moc maličké. Kdyžtak zavolej doktorce a poraď se s ní. Ještě můžu poradit pytlíček s třešňovými peckami, prodávají v DM, nahřeje se v mikrovlnce a položí na bříško a taky probiotické kapky, u nás se můžou od 1.měs. myslím, v lékárně jsou moc drahé, ale na mimibazaru je seženeš do 350,–. Tak držím palce.
Bacha na probio kapky z mimibazaru a z netu vubec, musej bejt uchovavany v chladu takze postou je to docela na prd, bacily v nich vychcipaj a jsou na nic. Od mesice jsou laktobaciliky baby, je to prasek, takze ten neni tak nachylnej na teplotu. A jsou levnejsi.
Ahoj, Jára byl kojenej částečně a Jindra teda plně. A je fakt, že Jarda měl co se týče prdíků větší problémy. Zabíralo nám chování do klubíčka (tlačit nožičky proti bříšku), teploměr v zadečku, masáž bříška, kapičky, olejíčky. Ale bývaly dny, kdy si prostě pořval a měla jsem pocit, že nezabírá vůbec nic.
Taky bereme Laktobacilky baby a predtim jsme braly i kapicky BioGaia a doporucuju oboje, Zuzce pomahalo jak jedno, tak druhy
Nam teda ty kapicky poslali v chladici folii a byly OK ![]()
Jinak predtim jsme marne davali Sab Simplex, masticky na pupik, nahrivaci polstarky, klubickovali, a spoustu jinych hovadin a mala rvala a rvala (temer mesic v kuse, od rana do vecera), pomohla az probitika, takze jednoznacne doporucuju probiotika, jakykoli ![]()
Ahojky, chtěla bych se zeptat: mám 2 měsíční miminko. Kojila jsem necelých 14 dnů, poté jsem přešla na Nutrilon. Vyhovuje nám víc, než Sunar. Dopoledne je malý v pohodě, ale většinou odpoledne a navečer má koliky, kroutí se, svíjí, dost pláče. Doktorka nám předepsala kapky Sab Simplex. Dáváme 10 - 15 kapek - do každé lahvičky s pitím (pije 5 - 6× denně). Snad po 3 měsících koliky opravdu odezní. No a taky ho trápí prdíky. Prdí denně a pořád! Dost mě ale štve, že malý nekaká denně, ale obden! Stolice není tuhá, ale není denně. Nevadí to? A moje další otázka je: když tedy nekojím a dávám pouze Nutrilon, kolik mililitrů by 2 měsíční miminko mělo denně vypít dětského čaje??? (Byl mi doporučen heřmánkový a fenyklový.) Třeba by kakal líp, kdyby vypil víc čaje??? Občas strkáme i rourku. Prosím, poraďte! Děkuji! PS: Koupila jsem i kapičky Baby Calm. Jen nevím - dávat je 2 měsíčnímu miminku na lžičku, anebo se ty kapičky můžou přidávat do láhve s Nutrilonem nebo čajem? Jak je dáváte vy? Děkuji!
Petule Sab simplex i babycalm, jsou na prdiky, odpenuje to mliko, babycalm je prirodni. mam dve deti, ale do ted mi neni jasny, co to je kolika, jestli zacpa, zarazeny prdy nebo co vlastne
K sunaru ani jiny UM neni nutny davat caj, starsi ho vubec nechtel, jenom v tech nejvetsich vedrech si trochu cucnul.
IMI, děkuji! Jj, Sab Simplex to mléko úplně zbaví pěny. Tak já mu to teda budu kapat do Nutrilonu. Ty koliky - to je, když se ti miminko po napití kroutí, má břišní křeče, pláče. Prostě břišní potíže, hlavně se kroutí a vzpíná, pláče. Doktorka mi taky říkala, že mu mám dávat čaj hlavně až budou venku horka, ale z každé strany slyším něco jiného!!! - někdo říká dávat čaj a docela dost, někdo, že stačí si jen cucnout, někdo nedává vůbec, tak sama nevím, jestli mu stačí jen to mléko - ať mi z něj úplně nezatuhne!, nebo ať není dehydratovaný! Mívá suché rtíky. Někdy se napije víc, někdy míň, ale zatím nevypil za den víc, než těch 60 ml. ![]()
Petule Davat se nemusi ale muze. mladsi taky cajiky pije, tak kdyz je horko tak mu dam. I kdyz je jinak kojenej. Kroutit se muze i z prdiku. Ono to prejde. Cvic a masiruj brisko ![]()
děkuji, jsem moc ráda, řže jsem našla tenhleten portál.. mám první mimi a nevim si někdy rady,,žádnou ženskou tady v praze neznám a babičku žádnou malá nemá… dávám kapičky i mastičku a pravda je, že ty masáže pomáhaj.. je to fain, neřve už tolik jako před ccatýdnem a už se dá rozpoznat proč pláče.. ale bylo to náročny.. ![]()
Ahojky! Co nám pomáhá z 99% proti kolikám - co je vždycky vyžene - je ENERGICKY miminko HOUPAT! Ne nějak moooc rychle – to zase ne, ale dát si miminko do zavinovačky a houpat jej o něco rychleji, než ho houpe babička!!!
Takhle ho několik minut energicky v rukách pohoupu a koliky jsou do 10 minut úplně pryč! Musím zaklepat – nikdy se mi ještě nepoblinkal. Znovu píšu – ne nějak moooc rychle! Přestane při houpání plakat a kroutit se. Taky je dobré ho houpat a chodit s ním při tom po bytě – ať si prohlíží kytky na stěnách, obrazy – prostě ho rozptýlit, ať zapomene na bolest bříška, nebo pak houpat a dělat na něj „ššššš“, mluvit na něj. Fakt to zabírá (alespoň nám)!!!
Petule Jo tohle funguje, ale to je taky duvod, proc na koliky moc neverim.
Prdy, zacpa - dobry. ale myslim, ze kdyz miminko rve bez zjevny priciny, rekne se, ze je to kolika. Jenze oni jsou vycuranci, takhle sme Matyska nosili od 5-9 hodin vecer, pac kricel, ze ma koliku. Jo prd, jednou to proste neslo, brecel v lehatku, ale po pul hodine bylo po „kolice“ a bobanek usnul. a kvuli tomu, ze mi nikdo neni schopnej vysvetlit, jakej je rozdil mezi zacpou (zarazenyma prdama) a kolikou, nebo co to vlastne je, co se v tom brisku deje, tak na koliku neverim a plac prisuzuju spis testovani schopnosti dostat rodice tam, kde je mimco chce mit ![]()
Jj, to je pravda! Oni jsou - krom potíží s bříšky - taky dost vyčůraní!
Chtějí se nosit a taky nechtějí být sami! Našemu se nelíbí, když ho položím do postýlky. Nechce tam být sám. Chvilku všechno pozoruje, pak se začne nudit a jakoby „štěkat“ (je to takový naštvaný pláč) a pak začne plakat. Musím ho z té postýlky vzít a nosit ho po bytě, aby bylo ticho! Anebo ho houpat, dokud ho neuspím.
Když se kroutí, šponují, napínají, řvou - jsou to ty břišní koliky, křeče. Já to už rozeznám - je to trošku jiný pláč, než ten, u kterého se chce nosit a nechce být sám! ![]()
No a zácpu mimi má, když málo kaká, nebo kakání je dost tuhé, není řídké, popř. jsou v kakání maličké kuličky.
A zaražené prdíky - to je, když tlačí, v obličeji rudne a nejde mu to, ale po chvíli si pak stejně prdne, když potlačí víckrát, a je po problému.
No a když se chce pořád nosit a nekroutí se, nemá problémy s bříškem a já zrovna nemám čas na nošení, tak prostě položit a nechat ho vyřvat. On do půlhodiny přestane. A usne. ![]()