Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahojte maminy ![]()
Jsem tu nová tak se snažím zapojit
mám 7měsíčního syna Filipka, stále kojím chtěla jsem se poptat či zeptat na nějaké doporučení,informace ohledně příkrmů, čtu něco na internetu ale lepší jsou rady zkušených
Kdy jste vy začínaly s příkrmy resp. s jakými myslím jestli domácí vaření nebo polotovary z obchodů. Budu ráda když se ozvete, chtěla bych začít s příkrmy někdy příští týden nejspíš mrkvička a nejspíš po domácku vařená
malýmu mlíčko zatím chutná, přibývá ae přece jen se z něj vytrácejí potřebné vitamínky
zatím se mějte krásně a užívejte krásného počasí ![]()
Budeš muset vyzkoušet, co mu bude chutnat. A hlavně nespěchej, i tu chuť si musí nejprve vyvinout. Dosud měl jen jednu chuť a sama píšeš, že mu to šmakuje. Ze své zkušenosti mohu radit jen s polotovary, protože naše malá domácí stravu odmítala, takže jsme začali s těmi klasickými skleničkami. Nejprve mrkvička, ta asi tak týden, pak květák, brokolice, dýně… Něco jí jelo hned, na něco si musela zvykat. Až asi po dvou měsících jsme zapojili ovocné skleničky - jablíčko, hrušku a tak. Asi do roka konzumovala jen skleničky, a pak jako když utne a začala striktně vyžadovat domácí stravu. Od té doby jí polívčičky, brambory, rýži, těstoviny, no postupně všechno. A co jí narostly stoličky, tak baští maso jak šílená… Přesto mě vydržela „vysávat“ do 1,5 roku a mlíčko jí pořád chutnalo.
Ahoj, nejsem sice ultra zkušená, ale ráda se podělím o názor i pidizkušenost, my jsme začali cca před týdnem, ale opět skončili (bude mu 6m, takže ještě chvíli můžeme čekat), nechci tě strašit, určitě to tak nemá každý, ale náš Hugo se mohl pominout, vypadalo to, jako bychom do něj ládovali kamení, no, úplně se obracel naruby, první mrkev, fuj!, tak brambora, trochu lepší, ale taky nic moc, všechno doma vařené, i trochu MM jsem mu tam dala, to co jsem ještě zvládla odstříkat, já nejsem zastánce kupovaných příkrmů, takže i dál budu zkoušet doma vařené, uvidíme, ale každý si zvolí co chce, to je jasný, když to budu brát podle sebe, tak bych doporučila se obrnit svatou trpělivostí, ale třeba bude Filípek úplně v pohodě a jenom ten náš je takovej umanutej
; jinak tu přestávku jsme udělali kvůli ekzému co mu vyrašil právě v době, kdy jsme začali přikrmovat, takže teď čekám až to odezní a pak zkusím znova, abych se snad dopátrala po čem to má, no jo, není to sranda ![]()
já se také ráda podělím o naše zkušenosti. Zavádět příkrmy jsme začali asi zhruba před měsícem. Taky jsem plně kojila a malej přibýral nádherně. Začala jsem skleničkami od Hami, ten trošek mi přijde vařit zbytečný a abych toho navařila a zamrazila to jsem si řekla, že až později. Musim říct, ale že Ondrášek je šikulka. Začal jíst úplně ukázkově začali jsme mrkvičkou a teť už najíždíme na maso a tu malou skleničku sni už jak profík a chutná mu. Dávala jsem mu pak ještě dokojit, ale teť už mu zkouším dát jen čajík, šťávičku, takže již druhý den jsem odbourala jedno kojení. Na noc dáváme kašičku. Příští týden začnem s ovocem. To chci dělat podle sezóny, nastrouhat či rozmixovat, ale nebudu se bránit opět skleničkám.Jen je to určitě náročnější na peněženku. Určitě pak začnu vyvářet polívčičky a jiné mńamky. Chce to pomalu a zkoušet. Každé dítko je jiné
Držím palečky a popřípadě pevné nervy.
Ze zacatku sem davala sklenicky, moc toho nesni a ja nezvladam varit pidiporce a mela bych v mrazaku tuny „blevajzu“. A previt si zvyknul a do roka, mozna roka a ctvrt, nic jinyho nejed, jenom sklenice. Ted uz cekem dobry, sklenicky teda doma mam, protoze vim, ze kdyz se vratime z venku tak tak, tak sklenicku mi sni vzdycky. Kdyz je cas, tak ho krmim, nebo ji sam vidlickou. tekuty veci lzici nezvlada, je to vsude. Jist se nauci, neboj, do smrti na mliku nebude, ale chce to postupne a pomalu.
Děkuju moc za rady, vyzkoušíme co se dá:)jak ste povídali s ničím nespěchat a pořádně rozmyslet ![]()
ještě jsem se chtěla zeptat jestli jste začínali s těma skleničkama a jestli to pak vydrželo aspon ty tři dny v ledničce jak se všude možně píše tak se to má zkoušet po 1-2lžičkách:ú)a které tedy první třeba od té hami??
Já kupuji od Hami, první dva dny jsem dala asi 3lžičky, pak už jsem mu dala další den půlku té malé skleničky, druhý den to dojedl. Radši to asi sbaštit ten druhý den, nevim píší tam spotřebovat do 48hod.
Taky jsem tu nováček - ani nevím, jak správně přidat příspěvek
Tak snad takhle…
Začínala jsem s příkrmy minulý měsíc - malému je teď 5 měsíců, plně jsem ho kojila, ale měli jsme potíže se stolicí - průjmy - a nepřibýval.. Nakonec nám diagnostikovali alergii na bílkovinu krav. mléka. „Prosákne“ i přes MM
Nicméně - první příkrm byla domácí mrkvička - rozvařená, rozmixovaná..a mňam! Teď už jsme u masa. Řeším jako chytrá horákyně - půl na půl. Uvařím domácí brambor, někdy s hrstkou ovesných nebo pohankových vloček, a přidám ze skleničky to, co právě zavádíme. Četla jsem názor, že když koupíte např. brokolici tak nevíte, co vše v ní je. V té skleničce to hlídají v továrně. Tak snad
Každopádně tu domácí část navařím tak na 3 dny - skladuju v ledničce v dózičkách, no a tu skleničku taky na 3 přidání. Přesně tak dlouho by v ledničce měla vydržet
Kupuju od firmy Hami.
Děkuju aja.k:)za informaci:)taky chcu dát malýmu první doma vařené rozmixované tak uvidim.. a pak že bych to zkusila jak ty možná:)co na to tvůj malý?nic nepoznal
???že je to kupované??co znamená to „prosákne“
asi su neznalec..:(
Zdravím
To „prosákne“ znamená, že náš maličký má zřejmě alergii na bílkovinu kravského mléka. No a projevilo se to i přesto, že je pouze kojený - teda teď už má ke koojení i ty příkrmy
Měl časté stolice, s hlenem, později i krvavýma žilkama a hlavně málo přibýval na váze. Tak teď mám já dietu - absolutně bez mléka a mléčných výrobků…aůůůůůůůůůůů, ale jemu je podstatně líp!!!
To „šizení“ půl na půl nepoznal ![]()
Aja.ka..zdravím:ú)
tak sme do teho dneska praštili doslova:D zkusili sme dát mrkvičku 1-2lžičky Hami značka:)malýho to papal rukama nohama:D a vypadalo to prčovně:Dale nejspíš mu to moooc chutnalo uvidime zítra:)
chtěla jsem se poptat..co myslíš kdybych třeba dala mrkvičku hami.. a do toho mrkvičku normální..neměla bych první mrkvičku normální samostatně povařit?protože Hami se prej má jen sehřát a ne vařit:)
jo a ještě něco.. kdy si zhruba začala dávat malýmu kašičky??až měsíc po příkrmech???písni děkuju a co vy jak papááte?
a ještě jeden dotaz, kdy jste začly dávat dětem jídlo i jinak než jen na oběd:)