Poradna porodní asistence
Bc. Vladimíra Toplaková
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat, jak moc je složité zařídit příjmení po otci dítěte, když nejsme manželé. Svatba je plánovaná až miminko trochu povyroste. Jsem teď ve 20 týdnu. Je to moc složité? A jak se to vlastně dělá?
Mám se o to zajímat už teď? Nebo je to jednoduší až se vezmeme? Vzít se chceme 100%, jenom je to otázka času. Do porodu už to určitě nezvládneme. Neměla některá z Vás podobnou situaci? Děkuji za rady ![]()
Na matriku přiznat otcovství a rovnou podepsat dohodu o příjmení dítěte po otci.
Je to jednoduché, takových matek je spousta ![]()
Zajdete oba na matriku, oba sebou rodné listy a občanky a těh. průkazku. Tam vám dají přečít nějaké poučení (bla bla bla o právech a povinnostech obou rodičů) a pak podepíšete papíry (jeden si nechá matrika, druhý vezmete sebou do porodnice).
@Adduše S pritelem pujdes na matriku o priznani otcovstvi, a rovnou se tam podepise papir se jmenama, a prijimenim…My to taky tak meli a svatba byla az kdyz syn mel 16 mes. ![]()
Vůbec to není složité, stačí zajít na matriku, tak jak to psala @Ariadne a tento papír nezapomenout vzít k porodu, jinak mimi bude mít tvé příjmení ![]()
@Adduše na matriku - oba OP, rodné listy, těhotenskou průkazku.. Tam přítel přizná otcovství a podepíšete dohodu o příjmení ![]()
Zajděte oba na matriku, vemte si občanky, rodné listy a těhu průkazku. Jedná se o přiznání otcoství. Určitě je to jednodušší teď než to řešit potom. Ten potvrzený list pak vezeš do porodnice ![]()
Já být tebou, tak bych si tam skočila ještě když jsi těhotná. A jak už tu psali, tak tam jdi s otcem dítěte, vem te si rodný listy a občanky.. Až bude mimčo na světě, tak nebudeš vědět kam dřív. Aspoň bys měla o starost míň ![]()
@Adduše píše:
Děkujia až tam půjdeme, tak už musíme mít vybraná i jména?
mi nemuseli, ale do porodnice ho mít pak musíš je to prohlášení o jménu, já si ho vytiskla na netu a sama vyplnila ![]()
Hokky..vlezu vam sem jestlinto nevadi..jsem 28tt hrozi mi predcasny porod, takze se z nemocnice rozhodne nedostanu..jen jsem se chtela zeptat jestli bude stacit, kdyz pritel zajde na matriku s mym rd a vyridi to sam..nebo bude potrebovat nejak plnou moc? Je to blby v tom, ze nevime, kdy porod prijde:( jeste jednou se omlouvam zakladatelce, ze jsem se sem vetrela..
@Adduše jak píšou holky, zajít na matriku už v těhotenství a budete mít klid. Co se týče křestních jmen, záleží asi jak kde, po nás jména chtěli ![]()
@Katula1234 tak to bych si určitě zařídila plnou moc, jinak to asi nepůjde ![]()
A máte spolu trvalé bydliště?
Pokud ne, dítě bude mít automaticky tvoje…takže pokud bys chtěla dítě nahlásit na trvalé bydliště otce, také to nechte zapsat do toho papíru ohledně jména a příjmení. ![]()