příkrm z papiňáku?

Fotoalbum tématu (0) Sledovat e-mailem Přidat k oblíbeným Zapnout podpisy Hledání v tématu
První příspěvek v tématu
janac
Závislačka 3138 příspěvků 08.06.09 21:27
příkrm z papiňáku?

Ahoj matky, já mám sice ještě malýho mimáka, přesto přemýšlím jak a v čem budu pak vařit zeleninu, maso.
Mám za to, že tlakovej hrnec uchovává v jídle víc vitamínu a jiných dobrot..
vaříte v něm některá? A případně : vyrábí se nějaké menší varianty než ty 5ti, 7 litrovy (treba tak dvoulitrák..?)
Díky :huban:

Stránka:  1 2 3 Další »
Reakce:
Pudloslava
Vesmírná mluvilka 34294 příspěvků 08.06.09 21:41

Tlakovej hrnec ti podle me vic vitaminu neuchova, spis naopak, protoze se vari pri vyssi teplote a tlaku. Vyhoda je v tom, ze to uvaris o hodne rychleji a nemusis to cele plnit vodou (brambory nemusi plavat, staci po dne, vari se v pare). Usetris si cas predevsim pri vareni masa, brambor, lustenin - tech tvrdych veci.
Jestli to chces na prikrmy, tak si sezen co nejmensi papinacek - zacne to totiz varit v zavislosti na objemu - u velkych trva dyl, nez se natlakuji. Ja videla krasne malinkate v Indii - byly velke jak esus, takovy bych chtela, ale u nas se sezene nejmensi myslim 4 nebo 5 litrovy. ja mam 8 litrovy.

ZelvaVeruna
Závislačka 4242 příspěvků 08.06.09 21:54

Ahoj, ja dostala k Vanocum super od Tescomy → 1 poklice a dva hrnce, jeden 2l-3l a druhy 4l-6l, myslim, ze si muzes koupit i ten jeden, mrkni jim na web a velka spokojenost :wink: Minimalne 1× tydne ho pouzivam na vyvar. 8) Zatim pouzivam jen 2l - malej mi neji doma vareny prikrmy. Obcas si z toho dal maso nebo par lzic vyvaru a dobry :lol:

ZelvaVeruna
Závislačka 4242 příspěvků 08.06.09 21:57

Je to tento
http://www1.tescoma.com/…/katalog.php?…
(pisou 3l, ale je tam ryska 2l i 3l, zalezi, kolik das vody).

Je to ten nejmensi, samostatny jsem nasla jen 3,5 l.

harpyje
Extra třída :D 10673 příspěvků 08.06.09 23:44

maso jsem vařila se spoustou zeleniny v papináku. melo to skvelu chut, sladký od mrkve a takový celkově procucený. mŕmla se po tomto jídle mohl utlouct. delala jsem to tak ale jen když jsem do zásoby vařila maso, běžně každodenní zeleninu jsem vařila v hrnku samostatně..
malé papináky se vyrábějí, ten seženeš v pohodě.

andela
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 08.06.09 23:55

papiňák vaří hlavně kratší dobu, a to díky tlaku … takže potraviny z něj mají více vitaminů než věci uvařené v normoš hrnci. Čím delší tepelná úprava, tím míň vitaminů .. ale to je přeci známé ne???
Jinak že by v něm byla vyšší teplota??? to max o málo díky tlaku …
Každopádně jídlo z papiňáku nejen že ušetří energii (brambory jinak do 10 minut neuvaříte), ale i čas, a dle mého právě i živiny v jídle obsažené.Já na něj nedám dopustit.

Len-til-kah
Extra třída :D 13986 příspěvků 09.06.09 00:15

andelo - teplota jídla připravovaného v tlakovém hrnci je výrazně vyšší, protože obecně teplota varu s rostoucím tlakem roste. To je celý princip, že při vyšším tlaku začne kapalina v hrnci vařit až při vyšší teplotě, proto je třeba na tepelnou úpravu kratší doba. Kdyby ty teploty byly srovnatelné, ztratilo by takové vaření smysl.
Nakolik je obsah vitamínů závislý na době úpravy a nakolik na teplotě, to, přiznám se, nevím.

Hmmm, tak to googluju a nacházím takové info, jakože v běžném tlakovém hrnci je tlak asi půl atmosféry a teplota varu asi 110 stupňů, v expresním hrnci jedna atmosféra a teplota varu asi 120 stupňů, akorát s těmi atmosférami nějak začínám ztrácet nit :? .

A další EDIT: Jinde čtu o stupních 120-130.
Doufala jsem, že někde najdu přesnou hodnotu pracovního tlaku, abych si to mohla dohledat ve fázovém diagramu vody, ale nic nevidím.
Kdo mi vysvětlí tu blbost o půlce atmosféry v hrnci :twisted: ?

janac
Závislačka 3138 příspěvků 09.06.09 07:22

Holky díky
lentitko :lol: ty seš uplnej vědátor.. :lol: :lol: a atmosféru máš taky dobrou:)

Pudloslavo : takže v jídle z papinaku bude míň vitamínů,ano? to je tedy pro mě argument proti.. :nevim:

a jinak nejmensi bude asi fakt tendle :

http://www1.tescoma.com/…/katalog.php?…

a pak 4l bioexclusive, imprešn a prominent z te same stránky. to by se asi taky dalo, mám pocit že ta uvedená hodnota bude maximální, že určitě min ryska bude níž..i když stejne je to furt velký..

pro mě teda bylo nejdůležitějsí uchování tech dobrých věcí v jídle..no, zkusím ještě taky pogůglit..

janac
Závislačka 3138 příspěvků 09.06.09 07:30

Len-til-kah :

z wiki :

Most pressure cookers have a working pressure setting of 15 psi (107 kPa) over the existing atmospheric pressure, the standard determined by the United States Department of Agriculture in 1917.[2] At this pressure boost relative to sea-level atmospheric pressure, water boils at 122 °C (252 °F) (refer vapor pressure of water).
The food is cooked at a temperature above the normal boiling point of water, killing bacteria and viruses. The pressure cooker can also be used as an effective sterilizer, for jam pots and glass baby bottles.
It is not necessary to immerse food in water: Enough water to keep the pressure cooker filled with steam is sufficient. Because of this, vitamins and minerals are not leached (dissolved) away by water. Since steam surrounds the food, foods are not oxidized by air exposure at heat, so asparagus, broccoli, and so on retain their bright green colors and phytochemicals.

to jsem asi hledala :wink: teda hlavně tu větu o tom, že vitaminy zustavaji ve vodě.

andela
Registrovaný uživatel, který přispěl anonymně 09.06.09 07:53

Lentilko - přesný princim už si nepamatuju, jen vím že díky tlaku se začne voda dřív vařit (ještě nám uč. dával příklad vaření v horách)…
Já tohle prostě neřeším no … pro mě je směrosatný že mám maso za půl hodinky. V běžném hrnci se vaří klidně i hodinu a půl, takže s těma vitamínama si myslím to bude buď nastejno nebo na tom bude papiňák líp kvůli kratší době varu.

Pudloslava
Vesmírná mluvilka 34294 příspěvků 09.06.09 07:54

lentil tak to možná mysleli, že tam bude o půl atmosféry víc, ne?nebude o moc

abych řekla pravdu, taky přesně nevím, o kolik je tam víc tlaku a teploty, ale tušila jsem, že to nebude o moc, nicméně ta pomoc při vaření je nezanedbatelná.

A jak je to s těmi vitamíny - myslím, že celá veřejnost je v zajetí různých fám, které obvykle obsahují i články vyvracející fámy. Čert aby se v tom vyznal. Mimo jiné jsem taky četla, že některé vitamíny se varem naopak uvolní a lépe se vstřebávají než ze syrové stravy a taky že vitamíny se neničí varem ale oxidací - která lépe probíhá za vysokých teplot - ale prý, když se vaří bez přístupu vzduchu (zavařování např.) tak je to z hlediska vitamínů OK. Ale v papináku je taky vzduch (ani se to po vrch naplnit nesmí) a kdyz se jeste k tomu vari v pare (kdyz se to nezaleje povrch) - podle me z toho hlediska neni rozdil mezi papinakem a normalnim hrncem. Kdyz varim brambory v hrnci, tak je zaleju povrch a vzduch k nim nejde.

Ale vše bez záruky…chtělo by to nějakého odborníka na výživu. Ale jsem si jistá, že vitamínů máme kolem sebe mraky a nemusíme provádět psí kusy, abychom je zachovaly. nežijeme v Indii a nejíme jen rejži.

Jinac tu :,-(u od Tescomy mi tchyne silne nedoporucila - a vubec ty papinaky, co maji poklicku jakoby zvrchu - ze prej to netesni, opakovane to reklamovali. Ja mam klasickej s poklickou zevnitr (takova paka na vrchnu) a presto, ze to je noname znacka, tak tesni dobre.

Idealni je, kdyz ten papinak ma jeste normalni poklicku nebo plastovej dekl, blbe se to jinak rve do lednicky.

janac
Závislačka 3138 příspěvků 09.06.09 08:11

jo asi ho teda taky koupim..já sama moc masu nedám :roll: ale když si vpomenu jaky byvalo maso se štavou (uho) z papiňáku mnam mnam..ale je fakt že jsem okolo toho syčáku chodila po špičkách.. :lol:

nejvíce se mi tedy líbí tento :

http://www1.tescoma.com/…/katalog.php?…

co myslíte?

Pudlo : s tou pokličkou máš recht 8O ale asi pujde dokoupit jakákoli..anebo dám klasicky talíř :oops:

Pudloslava
Vesmírná mluvilka 34294 příspěvků 09.06.09 09:03

covece ten vypada moc hezky. ja mam zakazano koupit si malej papinak, dokud se neprestehujeme, neni ho kam dat. rada bych ho pouzivala na doduseni ruznejch mas, treba kdyz delam na panvicce nejake platky nebo cinu - ale v tomk velkym se to desne blbe micha. Mozna bych sla taky do tohohle, obcas se vidi na aukru i levnejsi - nove kolem 700, ale chce to hledat. taky me to musi fungovat na indukci.

janac
Závislačka 3138 příspěvků 09.06.09 09:32

mrknu teda na aoukro..dík za tip..

ja ho nasla nejlevnejsi za 990..

Len-til-kah
Extra třída :D 13986 příspěvků 09.06.09 10:07

Díky za citaci :lol: .

Jo, nutně museli myslet o půl atmosféry víc, ale psali „při tlaku půl atmosféry“. Asi vařili někde ve velehorách a zapomněli dát poklicu :roll: . Ovšem to jim zas nesedí stupně :twisted: .

My máme právě Tescoma s tou poklicí jakoby shora (dva hrnce, jedna poklice, dva stupně natlakování - nižší na zeleninu, vyšší na maso) a těsní mi to výborně, dokonce bych řekla líp než náš starší typ (ano, máme tři tlakáče :roll: ). Tlakový hrnec do lednice nedávám, páč by mi jednak zavazela rukojeť a taky to nikdy není plné po vrch, takže přelívám do něčeho prostorově ekonomičtějšího.

andelo - v těch horách začne vařit dřív, no, v tlakáči později, ale je to rychlejší kvůli té vyšší teplotě.
Moc teda nevím, jak jinak bych dělala maso, pokud to zrovna nejsou přírodní kuřecí plátky, anebo samozřejmě pečené. Tohle je krásně bezpracné a rychlé (jenom teda děcka do kuchyně radši nepouštím).

A s vitamíny nevím, každopádně chuťově je to lepší. Bojuju už od svatby s chlopem, který vyžaduje brambory z tlakového hrnce, my doma vždycky vařili v normálním hrnci, tak to tak dělám (taky mám obvykle jeden tlakáč blokovaný a vařit naráz ve dvou… :? ), a on pořád remce, že to prostě není ono!!! :lol:

Stránka:  1 2 3 Další »
Váš příspěvek
Reklama

Poslední články

Budou obědy ve školkách a školách zdarma?

Obědy pro všechny děti zdarma? S tímto návrhem přišla bývalá ministryně... číst dále >

Atopický ekzém: Jde to i bez škrábání?

Atopický ekzém trápí 30 % světové populace. Z toho je téměř 20 % kojenců a... číst dále >

Články z Expres.cz

Dvě ženy za jeden večer: Jak Onder zvládl polibky na ruku i dámské lodičky

Po velkém finále StarDance následovala samozřejmě afterparty, na které se... číst dále >

Mámu mu vzal terorista: Syn Nadi Čižmár má problémy ve škole, pomáhá mu psycholog

Horší teroristický útok Německo nezažilo. Když radikální islamista Anis Amri... číst dále >

Články z Ona Dnes

Polohy pro zdravý spánek: nejlepší je na zádech, na klubíčko zapomeňte

Člověk stráví v posteli až dvě pětiny svého života. I proto je podle... číst dále >

Odbornice: Neslaďte, omezte bílou mouku. Cukry mohou za většinu nemocí

Sacharidů jíme v nejrůznější podobě moc, tvrdí Margit Slimáková. „Není třeba... číst dále >