Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky, dneska jsem byla u doktorky na převážení, protože se mi Matýsek začal v noci budit i čtyřikrát a to spinkal krásně, pokaždý baští, i přes den papá víc, tak jsem si říkala, že je to asi hlady, ale bohužel u naší doktorky byl zástup a nějak se mi to nezdá. Před týdnem jsme měli 6650g, teď 6720g a bylo mi řečeno, že to úplně stačí, že přikrmovat nemám, tak se chci zeptat vás zkušených maminek. Kdyby tam byla naše paní doktorka, tak to neřešim, to víte, důvěra dělá svý:o).
Ahoj, já zrovna řeším podobnou situaci, malý mi během čtrnácti dnů nepřibral skoro vůbec měl 5,62kg a teď má 5,65kg. Má necelých 5 měsíců a je plně kojený. Kolik má tvůj Matýsek? Kojíš ho? Dneska jsem byla s ním u doktorky a doporučila mi zeleninový příkrm a mlečnou kaši. Tak nevím jestli jsem ti v tom pomohla, ale myslím si, že to není s Matýskem a jeho váhou tak strašné, hlavně aby byl spokojený a jestli si nejsi jistá, tak počkej na svou doktorku a zeptej se jí. Přeji ti aby Matýsek pěkně rostl. papa
Nám jsou zrovna 4 měsíce a týden, Matýsek je plně kojený, ale je mi fakt divný to noční kojení, budil se mi pouze jednou a teď najednou takhle často, i přes den chce častěji, tak nevím.
Když ho plně kojíš, tak ještě s příkrmy raději počkej. Mi doktorka v porodnici říkala, že budou dny kdy bude prcek hodně hladový, takže se bude často budit a chtít jíst než obvykle, tak že ho mám dávat často k prsu a za pár dní to přejde. A opravdu jsme si to párkrát zažili. V 3 měsíci spal celou noc a koncem 4 měsíce se mi taky v noci budil a teď spinká zase celou noc od 19 do 6hod. Tak počkej, váhu má pěknou.
Ahojky, taky bych počkala na svou doktorku. Může mít nějaký spurt (prý rostou do dýlky, ale moc nepřibírají), nebo to klidně může být tím vedrem, potřebuje častejš přední mlíčko na žízeň…
Ahoj, souhlasím s ostatníma. Našemu prckovi je 5 měsíců. Asi před měsícem se taky začal v noci budit, nakojila jsem ho, ale myslím, že to spíš bylo tím horkem. Přes den si taky dával víc a příkrm nebyl třeba. Zase se to srovnalo. Zrovna dneska byl taky nějaký hladový, dávala jsem mu jíst i po hodině a půl.V neděli taky. Prostě jak kdy.Pokud je po jídle spokojený, tak rozhodně počkej a klidně přikládej častěji. Bude se ti tvořit víc mlíčka - hlavně po nočním přikládání.
Gama píše:
Ahojky, taky bych počkala na svou doktorku. Může mít nějaký spurt (prý rostou do dýlky, ale moc nepřibírají), nebo to klidně může být tím vedrem, potřebuje častejš přední mlíčko na žízeň…
Přesně to samý sem ti chtěla taky napsat. Jak je horko tak může mít větší žízeň. Klidně přikládej jak si řekne. S příkrmama bych nikam nechvátala. Já jsem plně kojila až do ukončeného 7.měsíce a často. ![]()
Kája
My jsme teď řešili úplně stejný problém, sice vážíme tak 8000g, takže nešlo o to, že by pohubl
ale začal se budit v noci i třeba po hodině a chtěl vyloženě napít, trvalo to tak 4 dny a dnes už zase spal v pohodě a vzbudil se jen 2×.Myslím si, že je velké vedro a má žízeň, a taky se všude píše, že to je i období, kdy se prostě jen budí, aby zkontroloval zda maminka někam neutekla a chce se pomazlit. Období skončí a vystřídá ho zase jiný ![]()
My jsme teď řešili úplně stejný problém, sice vážíme tak 8000g, takže nešlo o to, že by pohubl
ale začal se budit v noci i třeba po hodině a chtěl vyloženě napít, trvalo to tak 4 dny a dnes už zase spal v pohodě a vzbudil se jen 2×.Myslím si, že je velké vedro a má žízeň, a taky se všude píše, že to je i období, kdy se prostě jen budí, aby zkontroloval zda maminka někam neutekla a chce se pomazlit. Období skončí a vystřídá ho zase jiný ![]()
Nevím, jak poradí doktorka, asi každá by poradila jinak. Ono hlavně záleží, co chce mamink. Je-li velká zastánkyně kojení, tak vydrží, mimčo bude možná přibírat míň, ale ono to nevadí, však ono to dožene později, kojené děti často přibírají míň nebo se na čas zaseknou v té váze… no a pokud je maminka zastánkyně spíš vyšších váhových přírůstků, tak prostě přikrmí. Dneska se doporučuje spíš příkrm UM, ale já prostě nechápu, proč kojené dítě si nemůže dát nějakou tu zeleninku s masem, ev. kašičku, co děti nekojené touto dobou už normálně baští. Z té pestré stravy si těch živin vezmou víc a přibydou víc. No a UM vypijou taky víc, ale jak jsem psala, já bych volila spíš ten nemléčný dokrm, i tu kaši bych volila nemléčnou, asi Sinlac, mám s ním vynikající zkušenosti. Mně totiž přijde hrozná škoda dát miminu kravskou bílkovinu, když může pít mléko mateřské, ale třeba máte jiný názor a nemáte v rodině problémy s mlékem jako my.