Příkrmy - běžné jídlo

7240
13.4.12 15:19

příkrmy -- běžné jídlo

Mám dotaz na zkušené maminky - snad to napíšu nějak inteligentně, abyste mě pochopily. :lol:
Zajímalo by mě, jak rychle trvá mimču (samozřejmě tak nějak zhruba, ne na dny) přechod z příkrmů na normální stravu, co jíme my.
Jako příklad dejme tomu, že začneme v ukončeném 6. měsíci. Takže:
7. měsíc věku - zeleninka
8. měsíc - zeleninka + maso
9. měsíc - ovoce
Ale co dál? Hlavně mě zajímá, kdy se přestane najemno mixovat, začnou se nechávat větší kousky, kdy bude dítě žužlat rohlík, kousky jablíčka, kdy už stačí nakrájet dospělácké jídlo a jí de facto normálně.
Chce se vám s tím někomu vypisovat, prosím? :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
5230
13.4.12 15:23

Já jsem do roka vařila extra a pak jsem postupně začala dávat naše jídlo, když jsem třeba vařila rizoto, nebo takový ty neostrý, netučný a nesmažený jídla a ted už jí prakticky všechno, už měl i řízek :mrgreen:
Kousky může mít prakticky od začátku, když se jimi nedáví.
Pouze nakrájené jídlo, záleží podlě mě na zubech, já mám doma zubatce, takže s tímhle nebyl problém, už má dávno stoličky.
A ten rohlík, či něco na žužlání jsem taky dala relativně brzo, myslim, že někdy okolo 7m, možná i dřív :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13119
13.4.12 15:24

já myslím, že mu to nemusíš mixovat okolo 8 měsíce. Já většinou brambory rozmačkala jen vidličkou, zhruba po 9.měsíci jsem zkusila nejdřív piškoty a pak už i ten rohlík. JInak normální stravu jsem prvnímu dítěti začala dávat až skoro na roce a třičtvrtě, to druhé už tak strikní dodržování všeho nemělo, takže mám dojem, že omáčky ochutnalo asi na roce a čtvrt a od té doby jedlo vše

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5230
13.4.12 15:24

A ještě koukám, že tam nemáš jogurt, ten už taky můžeš dávat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zichisek
13.4.12 15:27

Ono to bude asi u každého jiné, ale u nás :
5,5 měsíce - mixovaná zeleninka-mrkev,brokolice,brambor,
6.měsíc - zařazení lepku - malá chtěla jídlo do ruky, takže žužlala kus rohlíku,kůrku chleba nebo dětské sušenky
7.měsíc - zařazování masa, na noc kaše
8.měsíc - ovoce
9.měsíc - jogurty
10.měsíc už jedla víceméně normálně, jen nesolené, nekořeněné a mixované
Od roka už chtěla jídlo do ruky, hlavně těstoviny, takže si sama od sebe začala zvykat na kousky a já ji začala jídlo jen mačkat vidličkou-nechtěla mixovanou stravu
Ve 14.měsících už chtěla jíst úplně sama , od té doby jedla naše jídlo a většinou nakrájené na kousky aby si ho mohla brát do ruky a jíst sama
Teď má 19.měsíců, jí to co my,sama lžičkou nebo napichuje kousky na vidličku.Nechce nic oloupat ani nakrájet, takže jablko,hrušku banán okusuje vcelku jako dospělák

• Citovat
  • Upravit
3054
13.4.12 15:28

Já ti napíšu náš postup, ale obávám se, že budu zadupána kritikou…začínali jsme teda ve 4.měsíci, protože byl na UM, ale „tvůj“ harmonogram jsem nedržela. Doktorka mi řekla na 4měsíční KO tak začněte s příkrmama a víc nic. Tak jsem zkusila banán na lžičku, druhý den strouhané jablíčko, další den strouhanou mrkev, potom jsem uvařila brambor s mrkví a pomačkala vidličkou, najeli jsme i na kaše, sušenky…všecko zvládal, já začala mixér používat až teď při špenátu(vidličkou ho nepomačkáš a malýmu se nadavuje jak se táhne pusou…)No a s kousky problémy měl jen na začátku, samozřejmě, že jsem nedávala žádné obrkusy, ale kaše jsem teda nedělala. Postupně jsem zařadila rýži, těstovinová písmenka, ryby…prostě to vždycky zkusim, počkám na výsledek v plíně a podle toho pokračuju. Malej je jedlík, sní,co se mu dá…řekla bych, že od 7.měsíce jsem našla odvahu vařit jedno jídlo pro všechny a odebírat mu…neumim vařit bez soli :oops: Docela brzo jsem mu nakrájela rohlík na kousky se žervé a on si nabírá do pusinky sám, stejně tak ovoce dopoledne…Zkrátka jsem nedala na tabulky české pediatrické společnosti a jedu dle svého rozumu a prcka. Doporučuju kuchařku od Annabel Karmel, je to tam krásně rozepsaný a recepty jsou luxusní tak, že je jím s prckem i já :palec: 30.4.mu bude rok.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
sterezie
13.4.12 15:30

myslím, že je to silně individuální 8)
u nás to bylo zhruba takto:
5měsíců- začátek zeleniny, cca dva týdny na to maso
6měsíců- ovoce
7měsíců- jogurt
8měsíců- pečivo, kaše( s kaší jsme začínali takto pozdě, jelikož malou ucpávala.. 8) )
a pak dloooooouho žádná změna :mrgreen: nějaký dětský sušenky, křupky, rýžové chlebíčky…
navíc malá byla ten případ, co nesnesla sebemenší kousek, hned to evokovalo zvracení, v 9měsících pomalu začala odbourávat, ale pak se to zas vrátilo a plně začala jíst jídlo s kouskama kolem 11měsíců, od roku začala pomalu jíst s námi, ale spíš polévky a studené večeře (chleba, rohlík s něčím,…) a teď je to cca měsíc, tudíž od nějakých 14měsíců co jí v podstatě naše jídlo, ale třeba syrová zelenina a ovoce je pořád trošku problém.. ;)

• Citovat
  • Upravit
31594
13.4.12 15:31

Já začla s běžnou stravou občas v 13m, jakože když jsme šli do restaurace, tak už jsem netahala sklenky, ale objednala nějaké přijatelné jídlo (rizoto, přírodní kuřecí řízek a přílohu atd, případně poprosila, pokud to byla minutka, aby to moc nesolili a nekořenili).
V téhle době taky konečně začal kousat i maso, na dovče, chtěl to co jsme měli my :mrgreen:
Jinak do roka kousal banán, pečivo, ale třeba brambor s masem na kusy moc nehrozil, dávil se. Na běžnou stravu (samozřejmě s přihlédnutím na ostrost a kořeněnost) přešel tak v 1,5r.
Pamlsky cca od 2let zase něco vhodného, teď poslední dobou už mu dám výjmečně i čokoládu, ale jinak ještě stále krotím, třeba klasické hranolky bych mu fritované nedala, obalovaný řízek občas.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
13.4.12 15:38

Já začala ´
5m zelenina
6m ovoce
7m maso
8m jogurt
kaše malá nechtěla.
Kolem 8m jsem začala do mixu mačkat brambory,nalámané těstovyny(špagety)rýži v celku. Moje dcera žádné problémy nedělala vpohodě zvládala mé expedimenty :mrgreen:

Solit jsem začala až kolem 18m

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
13837
13.4.12 15:41

4m - zelenina
5m - kaše
6m - maso, jogurt, ovoce, těstoviny, křupky, dětské sušenky
7m - stále stejné
od 8m budu dávat chleba s lučinou
Vše kupuji, domácí nechce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
13.4.12 15:49

Holky, díky za supr rozepsání! Já to budu večer študovat, až malá usne.. :oops:
Já kousky popravdě ani nezkoušela, první týden začínáme s příkrmy a prostě se bojím, že se tím začne dusit.. :nevim: Ale s těma zubama je pravda - když už bude mít pár zubů, pak je určitě načase začít zkoušet něco do ruky, pak už to bude mít čím žužlat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
13.4.12 15:51

Jako první jídlo do ruky jsem dávala kukuřičné křupky

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7240
13.4.12 15:52

@janisska Já tě nezadupu :mrgreen: , neboj. Podle mě je to na každé mamince, aby posoudila, co právě její dítko snese a co mu bude vyhovovat. My taky začali kaší, prostě mi to tak přišlo přirozené a malá si aspoň zvykla na lžičku.
Jinak podle mě je sladká i některá zelenina, mateřské mléko taky, tak je jedno, čím se začne, prcci jsou na sladkou chuť stejně zvyklí. Spíš bych to řešila z hlediska trávení, aby si bříško zvyklo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6578
13.4.12 15:58

@Blanka S To už sem tam malému taky dávám. Ale nemáš nějaký trik, jak to pak z něho dostat dolů? :lol: :lol: :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5052
13.4.12 16:02
@lovesmile píše:
@Blanka S To už sem tam malému taky dávám. Ale nemáš nějaký trik, jak to pak z něho dostat dolů? :lol: :lol: :lol:

to bohužel nemám moje dcera to vždy snědla dřív než něco umazala a chtěla zase :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1 Good Sleep

• (4.7) + 729 recenzí

2 Pokračovací mléko

• (5) + 213 recenzí