Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminky,
už nějakou dobu sleduji vaše diskuse, a tak trochu od vás čerpám rozumy, ale neměla jsem ještě příležitost a čas jakkoli se zapojit.
Mám teď takový aktuální problémek, který řeším, tak se chci zeptat na radu. Naší malé je sedm a půl měsíce a po půl roce jsme začaly s příkrmy - nejprve zelenina, masíčko a asi týden i ovoce. Teď se rozhodujeme co dál - pan doktor nám říkal, že už tak za 14 dní můžeme zkusit jogurty apod. Sama bych ale ještě mléčné výrobky raději oddálila a zvažuji nemléčné kaše (rýžová apod.) Přečetla jsem dost literatury, všude píší něco jiného, někde mléčné, někde nemléčné a někde, že je to jedno. Nemohly byste mi poradit…
Jestli chceš dělat malé kaše a bojíš se ještě použití kravského mléka, dá se to řešit tak, že jí koupíš hypoalergenní pokračovací mléko (např. BEBA HA 2 či BEBA HA 2 BIFIDUS) + např. nemléčnou rýžovou kaši. Tu kaši jí pak připravíš z tohoto mléka. Takže bude mít mléčnou kaši, ale z mléka, které by jí nemělo způsobit případnou alergickou reakci…
Jo a ta varianta BIFIDUS je novinkou od Nestlé, dostane mimko probiotické bakterie, které by jinak mělo např. v jogurtu, ale takto v hypoalergenním mlíčku je to super..
E.
Ahoj Cecilko!
URČITĚ JEŠTĚ NE NEUPRAVENÉ KRAVSKÉ MLÉKO!!! Dělej ty kašičky z připraveného sušeného mléka.
Minimálně do 8. měsíce se mají dělat bezůllepkové - rýžové nebo krupičné, nejlépe až do roka.
Měj se pěkně,
Baghira
Ahoj Cecilko,
jogurt jsme davali od 8.mesice - kdyz je to zakysany vyrobek, tak se to muze, je tady nekde o tom i sahodlouha diskuse. Mlecne kase jsem zkousela taky v te dobe, ale Iva je absolutne odmitala - zkousela jsem kupovane i vlastni vyroby (ze sunaru), ale uspech zadny. Nakonec je zacala jist az ve 13ti mesicich a zhruba do roka se zivila pouze bilymi jogurty. A z tech kasi ma stejne nejradsi takovou tu Prvni kasi od Milupy (je od 4.mesice, ryzovo-kukuricna, bez prichuti).
Jak tak ctu, vy jste s jidlem v pohode, tak at vam to vydrzi.
Pavlina
Ahoj holky,
a odkdy tedy jogurty ANO?? Radila jsem se s pani doktorkou Oliveriusovou (odbornice pres vyzivu, mozna ji znate z Prima Varecky) a ta mi doporucila davat jogurty uz ted (synovi je 6,5m) ale jen smetanove, nejlepe od ceskych vyrobcu. Ty zahranicni - napr. Danone - nejsou pry moc kvalitni, protoze jsou nizkotucne a pro mimi (i pro dospele) nevhodne
Tak nevim…
Odkdy jste davali jogurty vy? Ev. jakou znacku? A take jake mnozstvi? (syn je schopen snist cely kelimek (150g) na posezeni… ![]()
Zatim se mejte
Eliska & Jakub
Ahoj Elisko,
jak uz jsem psala vyse, davala jsem jogurty cca od 8.mesice. Ive chutnala ze zacatku Activia od Danone, pak jsem zkousela taky Bio jogurt od Olmy, ted ma nejradeji Selsky jogurt Hollandi a takove ty jihoceske ve sklenicce. Smetanove jsem nezkousela, prijdou mi moc tucne, sama je nejim. Co se kvality tyce, nejlepsi je asi Hollandia a ty sklenickove. Musis peclive procitat slozeni
. Nizkotucne jsem nedavala nikdy, doporucje se myslim tak 3-3.5% tuku.
Mnozstvi - Iva dlouho jedla tak pulku jogurtu, kolem roku i cely 200g. Pokud ti to ditko sni cele a nic mu po tom neni, myslim, ze to nicemu nevadi.
Pavlina
Ahoj Eliško,
my jogurty a ost. ml. výrobky nebudem dávat do 1 roku - hypoalergenní výživa s ohledem na manželovy alergie všeho druhu (potravinové, senná, roztoče…). Proto jsem nahoře psala o tom pokračovacím mléku s probiotickými bakteriemi - to jí bude během 1 roku stačit, pak teprve postupně zavedeme jogurty a ost. výrobky, které se v rámci hypoalergenní výživy v prvním roce nedoporočují..
E.
Ahojky,
moc dekuju za rady, nejak mi z toho prikrmovani jde hlava kolem ![]()
to Efina: my v rodine bohudiky zadne alergie nemame
Ale kdyz o tom tak premyslim, Kuba se jeste nejaky cas bez jogurtiku obejde!
to Pavlina: dekuju za tipy! Jediny bily jogurt, ktery jsem nasla u nas v obchode a nebyl „light“ byl Chocensky smetanovy a ten malymu docela jede
Vsechny ostatni bile mely obsah tuku do 2,7% = nizkotucny jogurt (dokonce snad ve Francii se tomu nesmi rikat jogurt, ale jogurtovy krem, protoze s timto obsahem tuku to nema sanci prirozene zkysat. No, tak nejak to bylo)
Takze se podivam v jinem krame, snad bude nabidka sirsi!
Diky moc a mejte se!
Eliska
Nejdří díky za rady ohledně jogurtů,ale musím se připojit s jiným problémkem. Protože syna -5měs. chci přikrmovat kromě zeleniny taky přesnídávkama s masem, tak se s vámi musím podělit o následující: jakto, že HIPP špenát s bramborem od 4.měs. obsahuje smetanu a sůl anebo HIPP dýně s bramborem obsahuje např. plnotučné mléko, bazalku, oregáno, cibuli ? Obě výživy jsou pro děti od 4.měs. a všechny tyhle věci, v nich obsažené by děti přece neměly, ne?
Tak jsem tyhle dvě odložila na později a našla jinou firmu, vyrábějící bez přídavku soli. Nevím…nevím ![]()
Gábina
Ahoj holky,
moc děkujeme za rady - myslím, že to asi nejdřív zkusíme s těma kašičkama a s „nemateřským“ mlékem ještě počkáme. I když v rodině žádné alergie a jiné podobné potvory díky Bohu nemáme, zdá se mi rozumější ještě počkat.
Co se týče některých těch prodávaných příkrmů, tak mám stejné zkušenosti. Když jsem byla nemocná, koupila mi jedna známá špenát s bramborem a nad složením mi stály vlasy na hlavě. Už si nepamatuju, jaká to byla značka, sůl tam myslím nebyla, ale 3% smetany ano. Byla to nouzovka a Aninka (náš brouček) to zvládla v pohodě, od té doby už si dávám na složení pořádný pozor. Většinu jídla (99%) si dělám sama.
Ještě jednou díky.
Petra a Aninka
Ahojky,
jeste k tem kupovanym presnidavkam at uz ovocnym ci zeleninovym - taky jsem se nestacila divit, kdyz jsem je poprve „procitala“. Sul, smetana, v „prvni lzicce ovocne“ cukr…no hruza. A dozvedela jsem se, ze nase normy to proste povoluji. Kdyz koupite tu stejnou presnidavku napr. v Anglii, tak tam sul nebude, protoze to jejich normy zakazuji. To, ze se nema davat do roka cukr, sul, atd. to jsou jen vyzivova doporuceni, bohuzel ne zavazne normy pro vyrobce
. A na ten spenat taky pozor - do roka urcite ne, myslim, ze by se mel az od dvou let pro velky obsah kyseliny stavelove, ale kdyz ho po roce obcas date, tak to neva.
Pavlina
No to jsem ráda, že jste stejně zděšené…v dobrém slova smyslu. Včera jsem prohlížela ty masové přesnídávky a ve všech od Hipp, Alete…byla obsažena sůl. Je to síla, budem holt vařit a mrazit. Jo, zkoušela jsem pro srovnání špenát, ten „ochucený“ a natural s rýží, a musím říct, že ten, kde bylo všecko „nad plán“ byl výborný-manžel ho s chutí snědl. Zatímco ten naturální s rýží jsem použila jako základ na polívku, protože byl fakt natural:-) Díky za tip, že se nemá dávat, to jsem nevěděla. Šimrám dětičky za ouškama
Gábi a Danýsek