Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Ahoj maminy,
chci se zeptat kdy je vhodné vzít dítěti dudlík? Syn ho má jen na usnutí, když tvrdě usne, tak ho vyplivne. Občas si ho vezme v noci sám. Je mu skoro 11 měsíců. Kamarádka vzala dudlík svýmu klukovi ve 12 měsících. Mě se to zdá brzy.
Díky za Vaše zkušenosti.
Jarka a Mareček (11m)
Ahojky Jarko,
já si myslím,že je to individuální.V roce si myslím je taky brzo a pokud ho má Mareček pouze na usínání,nějakou dobu bych ještě počkala.Třeba časem dudlík nebude chtít sám.Do dvou let si myslím že má čas,pak už mi to přijde dlouho,ale jsou i děti,které mají dudlík déle.Jedna moje spolužečka na základní škole ho měla na usínání i v první třídě
!!!!A to si myslím,že je hrůza.Ale do dvou let mi to přijde naprosto normální.Chlapečka bych nestresovala a sebe zatím taky ne.Mějte se krásně papa Lenka
Náš malý je bez dudlíku od 12.měsíců a kolikrát bych byla radši, kdyby jej ještě chvíli měl. Má problém se zoubkami a s bříškem a dudlíkem se snadněji uklidnil.
Proč mu ho chceš brát? Jen z principu? Za mě je na to malej. U nás se chtěl dobrovolně oddudlíkovat kluk v 2 letech, jenže začal vstávat o 2 hodiny dřív, usínal taky 2 hodiny. Pak byl protivnej. Tak jsem muho vnutila zpátky. Půl roku na to zubaře řekl, že á trochu nedovírající skus, že máme skusit dudlíka sebrat. To už se šlo s klukem domluvit, odevzdal ho bez problémů a spal i bez něj v pohodě. Mladší ho brát nechci vůbec, dokud ho sama neodmítne. Má periodické horečky a je to spolehlivé uklidnovadlo v případě nemoci. Možná je to jen výmluva a nebrala bych jí ho ani tak. Pro mě je spánek dítěte doba klidu a o tu se rozhodně nenechám připravit, pokud s dudlem spí v pohodě.
@CokeLady Nad dudlíkem teď taky hodně přemejšlím. Mám 14měsíční dceru a dudlíka má jen na usnutí-spaní (případně v autě, aby nebyl řev a hned usnula). Poslední dobou jsem si xkrát vyslechla debilní kecy typu: „Jééé, ty jsi ostuda, ty máš ještě dudlík!!!“ (to jsem ji vytáhla z auta u fotografky, krávy jedný! Další, sousedka „Ty hanbo, ty máš dudlík, no fuj!“ (byla u nás na návštěvě a já ji zrovna brala po probuzení z postýlky.
Tyhle kecy, to je naprosto strašný, já bych ty ženský střílela!!! Do dvou let má podle mýho nárok, pokud to teda nemá 24h v kuse v pusince. Dřív to řešit nehodlám.
@CokeLady píše:
@Lama LamaNo hlavní důvod je to, že ve 2 letech nastupuje do školky.
státní nebo soukromé? holka chodí s dudlíkem ( na spaní).
I tak, je to ještě 8 měsíců, bych to začala řešit za půl roku, 2 měsíce na odvyknutí času dost.
@CokeLady chtěla jsem brát dudlík cca v 15 měsících a začal si cucat prsty
Teď mu budou 2 roky a dudlík má jen na usínání. Cca po 20 minutách přijdu a dudlík mu seberu, někdy ho chce nad ránem.
Zkoušela jsem výměnu za hračku (vláček) a nedal. Vláček chtěl přesně do chvíle než jsem mu řekla, že to bude za dudlíka.
Jednou ho chtěl sebrat muž - dělal, že ho ztratil a po 2 hodinách to vzdal a raději došli pro náhradní.
Teď uvažuju, že ho dáme Mikulášovi, ale nechci, aby se bál, ale aby to bral jako normální výměnu.
Místo želvičky máme hvezdičku, co promítá zvířátka, takže ve tmě neusíná a stejně máme problém.
@Pinkie vždycky se něco najde. My máme hambu a ostudu, protože se vozí na kočáře. Máme to do města 2 kilometry a cestu zpátky prostě už nedává, tak ho vozím. Pak máme ostudu, protože pije mlíko z láhve, když je večer moc utahanej, má dudlík a spí s plínou.
@CokeLady píše:
Do soukromé. Já jsem si právě říkala „čím dřív, tím líp“. Ale pravda, proč si koledovat o rozházení spaní a několikahodinový řev
nevím, jak ve vaší školce, ale v tý naší je dudlíkových dětí spousta. a ne jen na spaní.
pančelky ho dokonce dali holce i přes den, ikdyž ho běžně nemá. Ted to už skoro odbourali.
Moje děti jsou sice bezdudlíkové, ale kamarádce Dr. poradila sebrat dudlík do roka a půl, že dítě nemá ještě tak silný „názor“ a je to lehčí. Jí se to osvědčilo. A je pravda, že před tím 2. rokem už se stává z batolete dítě a je to opravdu velký mentální krok. Tak jestli to chcete mít v relativním klidu, není to špatná doba. Potom to už bude nejen o pár ukňouraných nocích, ale o souboji vůlí.
Druhá kamarádka odebrala též v necelém roce a půl - vyměnili za modelínku plus táta namočil do citronu a řekli, že dudlík je zkažený. Malá ho olízla a bez problémů prý hodila do koše. ![]()
Zajimavý téma. Já věčně slyším, že je malej ostuda.. Prdim na to. Já mám doma závisláka. Bude to navíc neurotik po nás, takže dudlik ho evidentně uklidňuje. Okolo roku jsme mu ho přes den zabavili. Paráda, za tři dny si zvykl… Za další dva týdny mu začaly růst další zuby a bylo vymalováno - po pár proplakaných (celých) dnech jsem to vzdala a opět ho má i přes den (ne nafurt, ale odhodí si ho kdy chce a zase vezme kdy chce). Jsem asi slaboch, ale říkám si, že má ještě chvíli nárok ![]()
Mě říkala kámoška, že její malá ho prostě jeden den sama odhodila a bylo…
Tak v to budu doufat… Že to nebude na jeho osumnáctiny ![]()
Za mě - času dost a zbytečný nervy pro tebe i dítě.
Syn měl dudlík do cca 20 měsíců. Bez něj neusnul a přes den ho míval na stres a pláč, při dobré náladě ne. Nijak jsem ho neomezovala.
Pak už měl tak velké zoubky, že si ho žužlal a rozkousával. Nechala jsem mu ty jeho dudly (měl 3-4 stále stejné), neměnila je, jen jsem občas odlupovala kousky, které hrozily uvolněním. A jak dudly ubývaly, tak ho postupně přestávaly zajímat a já je postupně odbourávala. Prostě už to tak nedudalo, tak se bez toho stále častěji obešel, až nakonec dal úplně bez dudlíku i usínání (a bez jediné slzičky).
Pokud by neukusoval, lze udělat dírku a pomalu nenápadně odstřihávat. Jsou i děti, které se ho dobrovolně vzdají, za pokus to stojí, ale i kdyby ne, jde to v klidu. Hodně štěstí. ![]()
Malý se vzdal dudlíku v 17 měsících, ale kdyby tušil, že to je natrvalo, tak to určitě neudělá
Dal ho do pusy svému tří měsíčnímu bratránkovi, takže i když jsem to neměla v plánu, tak jsem toho využila a řekla jsem, že teď má dudlík Petřík, protože je miminko. Řval při usínání asi týden fakt hrozně, musela jsem usínat s ním (i když před tím usínal sám), ale do 14 dní se to srovnalo zpátky, na cumlík si ani nevzpomněl a to o něm v těch 14 dnech mluvil opravdu pořád. Stále dokola, když se ptal, jsem mu říkala, že dudu má miminko, pak se s tím smířil. Myslím, že čím dřív, tím lépe, dvouleté děti podle mého už si pamatují věci déle a o to to je horší. Kdybych to věděla, tak mu ho seberu ještě dříve. Nejhorší je, aby to člověk vydržel, protože ten první týden bez cumlu byl opravdu příšerný
Je fakt, že třeba dvouleťák se ho pak vzdá dobrovolně, ale u nás o tom teda silně pochybuju, byl opravdu veliký závislák. Ale osobní zkušenost u starších děti nemám…
@CokeLady, já se chytla toho, když jsem viděla, že malý si s dudlíkem víc hraje než dudlá. Měl ho taky jen do postýlky, tak jsem vyměnila dudlík v postýlce za jinou hračku, pohrál si před spaním sní a na dudlík si ani nevzpomněl..a bez slzičky jsme oddulíkoval, bylo mu 13 měsíců. Měl ho od 2 týdnů a byl dudlíkovej. Podle mně to takhle jde do určitého věku, pak už si moc pamatují
Zkusila bych to podobně, když ti párkrát usnul bez něho.. připni na pyžámko něco jiného malého, nejlépe nového neokoukaného nebo hodně oblíbeného.
@CokeLady a řvát jsem ho teda nenechala samotného. Byla jsem tam s ním, více jsme se mazlili, snažila jsem se mu to vynahradit. Můj manžel trefně prohlásil, že to je jako závislost na drogách, prostě si musí prožít abstinanční příznaky. Je to asi přehnané, ale mi to pomohlo v tom, že jsem si říkala, že to musím vydržet pro jeho dobro a hlavně být s ním a pro něho…Nikdy bych nenechala ho v tom plácat samotného. Prostě jsem usínala s ním a ono se to pak samo srovnalo…