Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@Billi píše: Čertovi bych nedávala, to je podle mě hrozná drasťárna - dítě se ho bojí a ještě mu musí dát něco, co má rádo. Z mého pohledu to je vydírání strachem.
Ale v okolí jsem viděla, že dudlík se zapomenul u babičky (tety…), nechali v ZOO pro zvířecí miminka, vyměnit v obchodě za hračku, kamarádky dítě ho hodilo malé kačence, já jako malá sousedovic psovi.
My povídáme pohádku o skřítkovi (inspirace zde v jednom deníčku), co se stará o zvířecí miminka a ten chodí a hledá dudlíky, které už děti nepotřebují, když nechá dudlík u dveří, bude tam za něj ráno malá hračka a nechávám to na synovi, kdy ho už nebude potřebovat. Nijak na něj netlačím (dávám mu čas do 3 let), protože jsem se poučila u staršího, kde bylo odebrání malér.
Jasny. Pohadky a povidani ji zatim neberou, porad musi behat, je brzo. Predpokladam. do dovrseni dvou let se to zmeni.
Syn má také 1 rok a půl a dudlík ještě má protože mu rostou zoubky, bolí ho a jinak si tam je schopen nacpat ruku až po zápěstí. S dudlíkem je to lepší, tak proč bych ho měla trápit.
Až budou zoubky všechny, určitě to bude rozumnější…Staršímu jsme jej ustřihli někdy po 2 roce, pochopil, že se dudlík rozbil a vzal to v pohodě ![]()
Každé dítě je jiné, ale myslím, že buď vzít co nejdříve nebo potom počkat až odloží sám. Syn se rozhodl až ve 3 a půl, večer prostě sám položil na stůl, tak jsem schovala a pak už teda nedala. Druhá noc byla krize, ale dal to, hladila jsem po hlavičce. potom ještě tak týden spal hůře nebo dudlal bez dudlu, ale teď ok. Neřešila jsem dříve, měl jen na spaní, po vstanutí nechal v posteli a nevšímal si ho. Je to na každé mámě, jak si to udělá. Třeba keců kamarádek, které ani nemají děti nebo jejich děti prostě dudlat nechtěly jsem neřešila. Prvorozená dcera, taky dudlík nechtěla, bohužel neměla nic co by ji uklidnilo, takže do 3 let chtěla v noci mlíko, takže ten dudlík byl u druhého dítěte spása. Takže za mě nechat na dítěti nebo vzít a vydržet pár nocí než se to srovná.
@Kamikadze našeho neberou ani ve 2 letech, ale mluvím o tom a čekám, že se to někde uloží ![]()
Dcera ho měla do 2 let a 2 měsíců (zkoušeli jsme vzít dřív ale neměli jsme nervy když ječela jak hysterka.. pohodlný rodiče co chtěli večer mít klid.. ) Měla ho ale opravdu jen na usínání, jinak vůbec.. to už je ale skoro 5 let - a vzdala se ho sama, s rozumem - dala ho kachničkám co se vylíhli - že ho potřebují víc než ona
hned první noc bez problémů a pláče.
No a teď jsem zvědavá kdy ho zbavíme syna. Teď bude mít 19 měsíců a jelikož je ještě větší nervák a k tomu i nespavec tak se obávám že ho bude mít do 15ti
Ale dávám striktně jen na spaní. Jinak musí odevzdat.. No ale popravdě doufám že se ho zbaví nejdéle taky jako dcera..
jaká bude realita nevím. Rozhodně si pak holt protrpíme pár bezesných nocí, páč ty 2 roky 2 měsíce je moje maximum.. ![]()
Pro mě teda jakmile dítě chodí či mluví, rozhodně mu dudlík nepatří do pusy!
@xLucikx píše:
Pro mě teda jakmile dítě chodí či mluví, rozhodně mu dudlík nepatří do pusy!
Me spis zarazi deti vetsi nez nase nekde ve meste a dudlik v puse. Vecer si ho na usinani v postylce vezme a rano ho tam zase odlozi. Pres den absolutne.
@Kamikadze jo, jako max na spaní
samozřejmě i to je jen pohodlnost rodičů - to si pojďme říct na rovinu
jinak sem měla na mysli hlavně když vidím velké chodící děti s dudlíkem v puse a ještě s ním v puse něco říkají mamince, to je fakt už pro mě blbý…
Dcerka 24m a dudák je u nás pořád číslo jedna. Prostě když se bojí nebo jde spát vyžaduje ho. Mluvíme o tom, že dudínku(tak mu říká
) dá miminku až ho nebude potřebovat, ale zatím nechce. Nebudu to dělat násilím, jelikož je citlivá na změny a bojím se cucání palce. Mám tu kolem sebe dvě dětičky a ty palce hrůza
to raději dudlík. Určitě ho dá až bude sama chtít. Zubařka taky zatím problém neviděla.
No holky..nám je dva a půl a na noc ho sem a tam máme furt, tak dvakrát do týdne, Někdy si na něj celé dny nevzpomene, a někdy si na večer sama řekne..odpírat jí ho nebudu ![]()
@Kamikadze My máme dudlíky MAM a na noc ten se svítícím knoflíkem, ale já jak usne, tak mu ho vytáhnu a strčím pod polštář, jak se ráno mezi 4-5 probudí a chce dudáka, tak jen šáhnu pod polštář a dám mu ho ![]()
Můj je totální závislák, měl dudáka už v porodnici a v roce ho měl nonstop v puse, takže toho odebrání se fakt děsím. A jo, klidně to přiznám, jsem starší a pohodlná mtka, fakt nemám nervy na to, aby do mě malej půl dne hučel, otravoval, škemral, kňučel…po chvíli nevydržím a na chvíli mu ho dám. řeknu mu že dudlíka ne a on mi říká„Na chvíli, pak vrátím“.Samozřejmně že kdybych mu za tu chvíli ten dudák nesebrala, měl by ho v puse klidně celej den
A všimla jsem si, že ho chce když je unavenej a přetaženej
@Billi tak já neříkám, že se s s čertem musí setkat
Třeba ho jen bude vyhlížet z okna a mamka mu vysvětlí, že si odnese dudlík. Nic drastického ![]()
@Yasminn náš malý loni v 1,5 roce viděl čerta z okna a měl z něj amok. Takže záleží na dítěti. Ale je to podobný princip jako skřítek, ten může navíc přijít kdykoliv a dítě ho nemusí ani vidět.
Už jsem i slyšela, že někdo dával dudlík Ježíškovi pod stromeček, protože Ježíšek je miminko a potřebuje ho. To se mi taky líbí.
A taky jsem pohodlná a mám špatnou zkušenost. Staršímu jsme vzali dudlík před 2. narozeninami. Do té doby měl dudlík 2× denně 5 minut a v noci usnul i bez něj. Začal si kousat nehty, cucat prsty, oblečení, hračky a večer řval a lítal i 3 hodiny než zabral. Rovnali jsme ho několik měsíců.
@mahdalka to děláme stejně. Náš má dudlík u mě pod polštářem a když se v noci probudí, tak si sáhne sám. A protože má dny, kdy se v noci probudí a klidně 2-3 hodiny nespí, tak dudlík nechám na něm.
Čertovi bych nedávala, to je podle mě hrozná drasťárna - dítě se ho bojí a ještě mu musí dát něco, co má rádo. Z mého pohledu to je vydírání strachem.
Ale v okolí jsem viděla, že dudlík se zapomenul u babičky (tety…), nechali v ZOO pro zvířecí miminka, vyměnit v obchodě za hračku, kamarádky dítě ho hodilo malé kačence, já jako malá sousedovic psovi.
My povídáme pohádku o skřítkovi (inspirace zde v jednom deníčku), co se stará o zvířecí miminka a ten chodí a hledá dudlíky, které už děti nepotřebují, když nechá dudlík u dveří, bude tam za něj ráno malá hračka a nechávám to na synovi, kdy ho už nebude potřebovat. Nijak na něj netlačím (dávám mu čas do 3 let), protože jsem se poučila u staršího, kde bylo odebrání malér.