Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Tak já u starší kolem 2r řekla, že přišla dudlíková víla a vezala si dudlík a zato jí tady nechala korunky a odpoledne půjdeme spolu do hraček a ona si tam něco vybere. Vybrala 150 panenku
a pak když chtěla dudu tak jsem jí řekla, že má tu panenku a trvalo to asi týden a už si nevzpomněla jen naprázdno podudávala asi měsíc. Mněla ho jen na spaní.
Chci dceri rok a pul sebrat dudlik co ma na spani. Jakou ale fintu mam vymyslet, zadne zvire co by ho rozkousalo neni, zadne miminko, ktere mu by ho dala take atd. Spis taky zda neni brzo, aby pochopila co se stalo…porad premyslim zda mam a nevim…
diky ![]()
@Kamikadze tak počkej tři měsíce až bude čert a mikuláš a dudáka dáte čertovi ![]()
Ať ho dá na příští návštěvě zubaři. Já jsem oběma dětem brala dudlík kolem prvních narozenin a bylo to úplně bez problému, ještě neuměli mluvit
. V roce a půl už by mi to neprošlo…
@Kamikadze
Pustupně bych dudlík omezovala. Kdyby to nezabíralo, tak sebrat a nechat vyřvat.
Osobně se teda snažím dávat dítěti dudlík co nejméně často, aby si na něj příliš nezvyklo.
Jdu se přiznat a snad mě neukamenujete, že synovi budou za měsíc tři a dudáka má ještě teď
Většinou jen po obědě a večer na usnutí, jak usne tak mu ho seberu, ale k ránu si o něj znovu řekne, bojím se, že když mu ho nedám, tak už neusne a bude řvát. A přiznám se, že občas ho ze mě vyprosí na chviličku i přes den, má takový rituál, že když přijdeme z venku, tak i chce odpočinout, pustit pohádku a cchvíli si zadudlat
Už jsem loni zkoušela jestli ho dá mikulášovi, ale nechtěl a řval, tak jsem ho nechtěla streovat, ustříhnout jsem taky zkoušela, ale malej řval a chtěl koupit novej. Navíc jsem si všimla, že když si nemůžezadudlat, tak si cucá palec, tak to mu na chvíli dám radši toho dudáka
úplně se děsím, až mu ho budu muset sebrat a hlavně vydržet a nepovolit, je schopnej škemrat, prosit, brečet…
a já vyměknu
@Yasminn píše:
@Kamikadze tak počkej tři měsíce až bude čert a mikuláš a dudáka dáte čertovi
nic takoveho k nam nechodi a ani chodit nebude, brrr
@mahdalka píše:
Jdu se přiznat a snad mě neukamenujete, že synovi budou za měsíc tři a dudáka má ještě teď![]()
Většinou jen po obědě a večer na usnutí, jak usne tak mu ho seberu, ale k ránu si o něj znovu řekne, bojím se, že když mu ho nedám, tak už neusne a bude řvát. A přiznám se, že občas ho ze mě vyprosí na chviličku i přes den, má takový rituál, že když přijdeme z venku, tak i chce odpočinout, pustit pohádku a cchvíli si zadudlat
![]()
Už jsem loni zkoušela jestli ho dá mikulášovi, ale nechtěl a řval, tak jsem ho nechtěla streovat, ustříhnout jsem taky zkoušela, ale malej řval a chtěl koupit novej. Navíc jsem si všimla, že když si nemůžezadudlat, tak si cucá palec, tak to mu na chvíli dám radši toho dudáka
úplně se děsím, až mu ho budu muset sebrat a hlavně vydržet a nepovolit, je schopnej škemrat, prosit, brečet…
a já vyměknu
ona to ma jen na spani, ale horsi je ze v noci kdyz ho chce tak ho nemuze najit a buli, a tohle blbeho zvyku se chi taky tim padem zbavit
Čertovi bych nedávala, to je podle mě hrozná drasťárna - dítě se ho bojí a ještě mu musí dát něco, co má rádo. Z mého pohledu to je vydírání strachem.
Ale v okolí jsem viděla, že dudlík se zapomenul u babičky (tety…), nechali v ZOO pro zvířecí miminka, vyměnit v obchodě za hračku, kamarádky dítě ho hodilo malé kačence, já jako malá sousedovic psovi.
My povídáme pohádku o skřítkovi (inspirace zde v jednom deníčku), co se stará o zvířecí miminka a ten chodí a hledá dudlíky, které už děti nepotřebují, když nechá dudlík u dveří, bude tam za něj ráno malá hračka a nechávám to na synovi, kdy ho už nebude potřebovat. Nijak na něj netlačím (dávám mu čas do 3 let), protože jsem se poučila u staršího, kde bylo odebrání malér.
@Billi píše: Čertovi bych nedávala, to je podle mě hrozná drasťárna - dítě se ho bojí a ještě mu musí dát něco, co má rádo. Z mého pohledu to je vydírání strachem.
Ale v okolí jsem viděla, že dudlík se zapomenul u babičky (tety…), nechali v ZOO pro zvířecí miminka, vyměnit v obchodě za hračku, kamarádky dítě ho hodilo malé kačence, já jako malá sousedovic psovi.
My povídáme pohádku o skřítkovi (inspirace zde v jednom deníčku), co se stará o zvířecí miminka a ten chodí a hledá dudlíky, které už děti nepotřebují, když nechá dudlík u dveří, bude tam za něj ráno malá hračka a nechávám to na synovi, kdy ho už nebude potřebovat. Nijak na něj netlačím (dávám mu čas do 3 let), protože jsem se poučila u staršího, kde bylo odebrání malér.
Jasny. Pohadky a povidani ji zatim neberou, porad musi behat, je brzo. Predpokladam. do dovrseni dvou let se to zmeni.
Syn má také 1 rok a půl a dudlík ještě má protože mu rostou zoubky, bolí ho a jinak si tam je schopen nacpat ruku až po zápěstí. S dudlíkem je to lepší, tak proč bych ho měla trápit.
Až budou zoubky všechny, určitě to bude rozumnější…Staršímu jsme jej ustřihli někdy po 2 roce, pochopil, že se dudlík rozbil a vzal to v pohodě ![]()
Každé dítě je jiné, ale myslím, že buď vzít co nejdříve nebo potom počkat až odloží sám. Syn se rozhodl až ve 3 a půl, večer prostě sám položil na stůl, tak jsem schovala a pak už teda nedala. Druhá noc byla krize, ale dal to, hladila jsem po hlavičce. potom ještě tak týden spal hůře nebo dudlal bez dudlu, ale teď ok. Neřešila jsem dříve, měl jen na spaní, po vstanutí nechal v posteli a nevšímal si ho. Je to na každé mámě, jak si to udělá. Třeba keců kamarádek, které ani nemají děti nebo jejich děti prostě dudlat nechtěly jsem neřešila. Prvorozená dcera, taky dudlík nechtěla, bohužel neměla nic co by ji uklidnilo, takže do 3 let chtěla v noci mlíko, takže ten dudlík byl u druhého dítěte spása. Takže za mě nechat na dítěti nebo vzít a vydržet pár nocí než se to srovná.
@Kamikadze našeho neberou ani ve 2 letech, ale mluvím o tom a čekám, že se to někde uloží ![]()
Dcera ho měla do 2 let a 2 měsíců (zkoušeli jsme vzít dřív ale neměli jsme nervy když ječela jak hysterka.. pohodlný rodiče co chtěli večer mít klid.. ) Měla ho ale opravdu jen na usínání, jinak vůbec.. to už je ale skoro 5 let - a vzdala se ho sama, s rozumem - dala ho kachničkám co se vylíhli - že ho potřebují víc než ona
hned první noc bez problémů a pláče.
No a teď jsem zvědavá kdy ho zbavíme syna. Teď bude mít 19 měsíců a jelikož je ještě větší nervák a k tomu i nespavec tak se obávám že ho bude mít do 15ti
Ale dávám striktně jen na spaní. Jinak musí odevzdat.. No ale popravdě doufám že se ho zbaví nejdéle taky jako dcera..
jaká bude realita nevím. Rozhodně si pak holt protrpíme pár bezesných nocí, páč ty 2 roky 2 měsíce je moje maximum.. ![]()