Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
@Velryba černá píše: Více
Já právě ponětí mám, proto ti to píšu
Z mnoha zdrojů a mimo jiné právě třeba od České pediatrické společnosti. Já se zajímala o aktuální doporučení, když jsem měla děti malé, proto si to pamatuji ![]()
@unuděná podle mě s těmi prikrmy záleží na diteti, jak píšeš. Když diteti přestane kojeni stačit, méně pribira nebo se na jídlo vrhá, tak není proč čekat do 6.mesice. u nás to bylo tak, že mala krasne pribirala a pak během toho 5.mesice přibrala méně, asi i protože je hodně živá a mléko ji prostě nestačilo…
Jinak není na těch skleničkach napsano 4-6 mesicu, protože ve 4 začínají s prikrmy deti na UM a v 6 na MM. Jako já to nevím, ale nějak tak jsem si to myslela
@unuděná jistě, já prostě eMimino nepovažuji za relevantní zdroj, čili jsem zdejším doporučením nevěnovala pozornost. Stejně tak nepovažuji za relevantní názor výrobce. Zajímala jsem se samozřejmě také. Ale tři různí lékaři a všichni doporučovali totéž v období, které uvádíš.
@unuděná píše: Více
Nejsi trochu paranoidní? Jak to souvisí s kojením? Vždyť ta doporučení jsou podobná ať je dítě kojené či na UM, ne? Ta doporučení jsou navíc zjednodušená, víš, na jakém základě vznikla?
@Velryba černá píše: VíceČeskou pediatrickou společnost nepovažuješ za relevantní zdroj, že záměrně stáčíš pozornost na emimino, ačkoli jsem o něm už nic nepsala?
Příspěvek upraven 16.04.25 v 09:03
@Hibou píše: Více
Právěže vím, viz předchozí příspěvek pro velrybu ![]()
@unuděná no, zkrátka nemáš pravdu v tom, že se před více lety cokoli radilo plošně, neradilo. Jistou svobodu v péči o vlastní dítě měla matka vždy. A opakuji, nepamatuji si masírku ohledně kojení před dvaceti lety.
Celý point toho, co píšu ale je jen ten, že ty trendy se mění. Dnes se považuje za správné kojit do 3 let a s příkrmy začínat od 6m, před 30 lety se považoval za úspěch rok kojení a od půl roka dítě jedlo skoro to, co rodiče, před 100 matky z vyšších vrstev vůbec nekojily. S příkrmy je to taky různé napříč světem
Takže kdoví, jaká budou doporučení za 20 let. Řídit se dítětem považuji za jedinou správnou „tabulku“.
@Velryba černá píše: Více
Tak pokud nebereš zrovna ČPS jako plošné rady, ačkoli ta sama se řídí doporučením Světové zdravotnické organizace (WHO), Evropské společnosti pro dětskou gastroenterologii, hepatologii a výživu (ESPGHAN) a Britské poradní vědecké komise pro výživu (SACN), tak ne, nedoporučovalo se to ![]()
Nejsou stejná. Tedy ve 2022 bylo, že plně kojené od 6m, na UM nebo dokrmované UM od 4 měsíců
Jak je to teď netuším.
@unuděná mám dítě kterému je 26 let a tehdy se propagovalo kojení co nejdéle a příkrmy co nejpozději a žádný lepek do roku.
Výhradně jsem kojila do ukončeného sedmého měsíce a matky v okolí taky dětem v půlroce necpaly kdo ví co. Dělala se mrkvička s bramborem a to bylo celé. Razíla se teorie, že čím méně alergenů do roku věku dítě potká, tím lépe.
To max tehdy babičky vykřikovaly, jak ony dvouměsíčnímu rozmixovaly křenovou omáčku s knedlíkem.
Aha, už to chápu. 2 měsíce rozdílu v doporučení jsou důkazem kojofanatismu. Tak já zase radši jdu.
@Anonymní píše: Více
No vidíš, jak se ty trendy rychle mění. Mě je 38 a máma říkala, že tehdy se začínalo těmi ovocnými šťávami a klidně už ve 4m. Tchyně vlastně taky. A jak se najelo na příkrmy, často se doporučovalo přejít na Sunar, pokud už na něm dítě nebylo. Taky byly jesle na každém kroku, což tomu nekojení odpovídá ![]()
A proč myslíš, že tedy kojené děti jsou zralé na příkrmy o 2 měsíce později, než ty nekojené? UM nějak zázračně připravuje zažívání pro pevnou stravu rychleji než MM?
2 měsíce jsou třetina věku toho dítěte mimochodem.
Budu ráda, když mi upřímně odpovíš, není to rýpání, jen mě zajímá, jak tenhle rozdíl odůvodníš.
@unuděná píše: Více
Ja to vzdy brala tak, ze UM je nahrada materskeho mleka, takze je jedno, kdyz jednu nahradu nahradim jinou nahradou o neco drive. Nicmene zkus pogooglit, na me to dela dojem, ze soucasna doporuceni nedelaji rozdil mezi MM a UM. Ta doporuceni zneji, ze MM ci UM je do ukonceneho 6. mesice dostacujici pro vyvoj.