Mám dát tříměsíčnímu miminku příkrmy, když málo pije?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
53190
16.4.25 09:53
@Hibou píše: Více

Na té České pediatrické společnosti uvádějí: • Komplementární výživu (příkrm) je třeba začít zavádět u kojených i nekojených dětí nejpozději po ukončeném 6. měsíci věku dítěte, 180 dní (v 26. týdnu), ale ne před ukončeným 4. měsícem věku (17 týdnů). Čili drží se toho, že doporučit má pediatr, a jak je známo, to každý doporučí něco jiného ;) A vidíš - další rychlá změna, ještě před pár lety se to bralo odděleně - kojené od 6m, nekojené od 4m. Uplynulo pár let a je to jinak. Za deset to zase bude třeba jinak 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
16.4.25 10:05
@unuděná píše: Více

Ano, presne toto jsem nasla i na nemeckych zdrojich. Muzes mi tedy jeste jednou prozradit, kde vidis ten kojofanatismus? Nebo uz ho nevidis?

Nicmene k tomu musim dodat, ze to doporuceni je ponekud nestastne formulovane. „Nejpozdeji poukoncenem 6. mesici“ muze klidne znamenat v jednom roce :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.4.25 10:07

Právě v tom, že nekojené děti klidně narveme zeleninou ve 4m, ale kojené až o 2 měsíce později, aby náhodou nezačaly dávat přednost pevné stravě (obě moje děti velmi brzy začaly, ale mě to teda nevadilo ani v nejmenším) a nezačalo se omezovat kojení :nevim: Tak teď je to aspoň férově nastavené stejně jako s UM, to mi zní logičtěji, než jak to bylo před pár lety.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4092
16.4.25 10:32

To doporuceni zni, ze se ma zacit dite seznamovat s pevnou stravou, ale hlavni cast ma nadale predstavovat MM ci UM, jelikoz praveze existuje vyzkum, ktery ukazal, ze pokud se dite seznami s co nejrozmanitejsi stravou po troskach v dobe, kdy jeste prijima hodne MM ci Um, tak je mensi rozvoj alergii. Ty si do toho zase neco projektujes.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.4.25 10:34

No jistě, a zdaleka ne jen do 6m přece. Kojenec je od slova kojit, do roka má dítě mít většinovou část stravy mléčnou. O tom se vůbec nepřu. Jen mi přišlo nelogické to doporučení u kojených 6m, u nekojených 4m, jakoby snad nekojené děti měly to zažívání přizpůsobené pevné stravě dřív, což je nesmysl.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
16.4.25 10:36

@inkakřivák zuby, chce maminku :mavam:

• Citovat
  • Upravit
80121
16.4.25 12:11

@unuděná jo, možná, ale třeba ne, já jsem vždycky odebírala dřív. No a i kdyby se to stalo, kolikrát to mohlo být a kolik toho to dítě snědlo. Zejména když s příkrmy začínalo. Co si pamatuju, tak dostat do děcka třeba tři lžičky čehokoliv, to byl kumšt. A fakt je možné, že třeba díky tomu nebylo tolik alergii, nevím.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.4.25 12:14
@inkakřivák píše: Více

Moje děti jsem musela brzdit, byly schopné po 5dnech přikrmování sežrat celou malou skleničku a vůbec se na mě pěkně netvářily, když jsem jim to vzala a dala prso :mrgreen: :mrgreen: Ano, čtyřměsíční :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76832
16.4.25 15:34

moje matka má kamarádku, ta má dcery, co teď mají 39 a 37 let, ta kamarádka obě kojila do 12 měsíců a nedávala jim žádné příkrmy, prostě byly plně kojené, a příkrmy začala až v roce - takže to nebylo tak plošné, v jeslích nebyly

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76832
16.4.25 15:35

tak to propaguje i naše doktorka, takže mé tehdy už nekojené dítě (nešlo mi to), jsem cpala příkrmy od 4 měsíců, dítě to absolutně odmítalo, tak jsem počkala měsíc, a pak ještě další měsíc - takže dítě na UM začalo s příkrmy v 6 měsících, mohla doktorka stát třeba na hlavě

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.4.25 15:39
@stinga píše: Více

Plně kojila do roka? To je extrém napříč věky i kulturami teda, určitě ne něco, co se běžně provozovalo před 40 lety :mrgreen: Jako že jsou některé ženy švihlé, o tom nic, to bude stejné i za 10 let :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76832
16.4.25 15:45

ano, a byla na to dost pyšná, její tchýně byla PA, takže si myslím, že jí to i doporučila, současně teda poplatně době naučila první dceru na nočník v 8 měsících, druhá prý byla málo chápavá :mrgreen: a ta se na nočník naučila ve 12 měsících,
já jsem od nich mladší o něco, kojená jsem nebyla vůbec, měla jsem Feminar, od 4 měsíců mixované polévky z láhve a krupici v láhvi, od půl roku Sunar,
takže úplně rozdíly - a to jsme z jednoho města, myslím, že jsme i jako děti s těmito holkama chodily ke stejné dětské,
já se naučila na nočník ve dvou letech, ale matka se pod vlivem této kamarádky snažila mě to naučit od 8 měsíců - bylo to marné :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.4.25 15:47

Počkej ale víš, co znamená plné kojení, žejo? To dítě do roka neochutnalo vůbec nic jiného, než MM? 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
76832
16.4.25 15:48

no přesně tak, ty děti neochutnaly do roka nic jiného než MM

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
16.4.25 16:03

Tak to je hodně extrémní, opravdu toto nebylo běžné v žádné době..
Nicméně psala jsem tu už případ mé známé, co vyloženě proto, že se jí nechtělo „obtěžovat“ s příkrmy a přijít o poslední miminko (myšleno jako poslední dítě, které si pořídila), taky kojila plně asi do 10m. Klučík chudák má nyní v 6 letech diagnostikovanou silnou celiakii, nikde v rodině to nikdo nemá, alergici nejsou ani rodiče, ani sourozenci… Možná to s tím není, kdoví. Ale jít takhle proti zdravotním doporučením, to mi taky nejde úplně po srsti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Poradna o homeopatii

Ikona - Eliška Bartlová

MUDr. Eliška Bartlová