Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Ahoj,
jeste je jedna vec, kterou tady nikdo nezminil. Kolem 1 roku se u deti projevuje tzv. separacni uzkost, to znamena, ze si zacinaji uvedomovat, ze nejsou „soucasti“ matky a tim padem byvaji plactivejsi a snazi se „porad drzet za sukne“. U Betky to trvalo cca mesic a pak to zase bylo OK. Predtim jsme chodily porad mezi deti a stejne se to projevilo, takze nezoufej, byt tebou chodila bych porad, jen holt budes ted nejmin ten mesic mit „dite u sukne“. Pak se to opravdu srovna.
Mej se krasne
Kacica + Betynka
Lilo, tak teď nevím, možná jsem se špatně vyjádřila, ale nechápu tvůj dotaz
![]()
Pochopila jsem, že Tery trápí strach malého z ostatních lidí (dětí) a myslím, že v tomto věku se tím ještě nemusí znepokojovat, protože za týden už to může být úplně jinak.
Samozřejmě souhlasím s tím, že v tomto věku jsou máma a táta nejdůležitější a teprve ve 3-4 letech se k důležitým lidem přidávají kamarádi a vrstevníci.
E.
Gabinko, já nereagovala na tebe
, to mně vůbec nenapadlo, že by si tak malé dítě mělo hrát někde samo s dětmi, samozřejmě vždy s maminkou.
Já jen nevím, zda má pro něj ten kolektiv do 3 let nějaký velký přínos - malá si asi do 2,5 let ostatních stejně starých dětí téměř nevšímala a ony jí, až pak si snimi začala povídat a hrát . . .
E.
Holky, já se ještě přiznám, že jsem četla nejdříve jen Teryin dotaz a ty vaše, až se pak ozvala Lila
.
Možná jsem se opravdu blbě vyjádřila ![]()
E.
Ahojky, ja ma 3,5 leteho chlapecka, a dneska mi lekarka rekla ze nedmerne bazlivej…
Poradite mi
Taky mám bázlivého chlapečka věkem se to trochu lepší ale pořád to není takovej suveren. Nevím co poradit jen stát při něm a ujištovat ho at se nebojí
@lynč píše:
Taky mám bázlivého chlapečka věkem se to trochu lepší ale pořád to není takovej suveren. Nevím co poradit jen stát při něm a ujištovat ho at se nebojí
ten muj lumpik s boji pouze u doktoru ![]()
Dej mu cas, je malicky a hlavne mu dodej pocit opory, chce byt s tebou, je nejisty, tak ho nech, at se te drzi ![]()
Dceru od malicka beru do kolektivu, od 3m jsme chodily plavat, vecne srazy s miminama… presto jak zacaly deti lezt a zajimat se o sebe, jakmile se dostala do vetsiho kolektivu, tak ji to delalo problem. Okamzite chtela byt jen u me, kdyz se ji nejake dite dotklo, tak spustila rev. Ted je ji rok a trictvrte a uz je to jakz takz v pohode, myslim, ze se to zlomilo v dobe, kdy si byla jista chuzi a zacala slovne komunikovat.
Rocni dite MC nepotrebuje, deti do tri let si hraji prevazne samy a pokud to ditku v MC nesvedci, tak ho tam nenut, na socializaci ma dost casu, musi dozrat ![]()