Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Dobrý den, ahoj holky,
diskuze pročítám už nějaký ten pátek, ale až nyní jsem se rozhodla napsat, protože si nevím rady a v CARu se mi nedostává uspokojivé odpovědi. Navíc jsem zjistila, že mé znalosti (oproti jiný zde) jsou dost chatrné,
Stimuluji na IVF, nejspíš v krátkém protokolu - od 2. dne cyklu. Mám polycystické vaječníky, nedochází u mne k ovulaci.
Zdá se mi však, že to trvá strašně moc dlouho, nyní již 20 den. Nejprve jsem stimulovala Gonalem, teď Menopurem, už připíchávám i Cetrotide. Folikuly jsou dle dr. stále malé (do 10 mm), až na jeden (17 mm). Stimuluji tedy dál, ale jsem už taková vynervovaná, OPU se odkládá již 14 dní..
Prý je variantou ještě přejít na jiný lék a pokračovat nebo využít ten 1 folikul k inseminaci. Co si o tom myslíte? Kde má tato situace strop? Stimuloval někdo z vás takhle dlouho?
Děkuju moc! ![]()
Ahoj, s PCO člověk neví, já taky stimulovala dlouho, ale 20 dní to nebylo, větší folik se nechal prasknout a čekalo se na dozrani těch menších..nevím jak to dají na pojištovnu ale asi bych si nenechala zničit IVF pokus insemimaci, to je lepší asi zrušit úplně, mne hrozně mrzelo že sem si vyčerpala 1.pokus IVF pouze na jedno vajíčko ![]()
Děkuji za reakci.. Mám VZP, ta prý změnu léků hradí, i tak už jsme vydali spoustu peněz.. Tak já ještě zkusím vydržet. Máš pravdu, cyklus by byl v háji.
Tak pojistovna na cyklus hradi (respektive hradi nejaky zaklad, doplatky jsou vsude) 2250 IU na cyklus, jedno jakeho FSH, zbytek by mel byt samoplatecky. Folikuly reaguji na FSH cca od 12 mm, takze pokud maji po 20 dnech stimulace stale kolem 10 mm, nadeji uz bych jim nedavala. V podstate bych to videla na nekolik moznosti. 1) Vzdat to a abych neprisla o hrazeny cyklus, doplatit si, co probehlo doposud, asi to bude dost, 2) Pichnout Pregnyl na ten jeden folikul (17 mm uz by melo byt OK) a modlit se, aby v nem bylo vajicko, bude pocitano pojistovnou jako jeden z hrazenych pokusu, 3) Zkusit to IUI, ale popravde netusim, zda by se pojistovne chtelo hradit takova kvanta leku a 20 dni stimulace na IUI, 4) Pokusit se premluvit CAR, aby to pocitali jako minimalku, tzn. vse si uhradis sama, ale nebude to takova palka jako za plne IVF, neprijdes o hrazeny pokus a ani o ten jeden folikul. V kazdem pripade je to mrnava nadeje za hodne moc penez
Ale dalsi hormony bych do sebe nervala, dost se divim, ze je CAR ochoten i po 20 dnech, kdy folikuly vazne nerostou a na leky evidentne nereagujes, do tebe rvat dalsi a dalsi, pro telo je to priserna pecka.
Děkuju, jsem už z toho vynervovaná.. Dr. se báli hyperstimul. syndromu, tak jsem začínala na malých dávkách. Teď píchám 475 UII Menopuru. Taky mi to už nepřijde normální, spíš beznadějné a nechci do sebe zbytečně rvát takové dávky hormonů.
Zeptám se čistě laicky: Je možné, abych po píchnutém Pregnylu (a uvolněném vajíčku) otěhotněla třeba i „přirozeně“?
475 IU nejsou davky pro zenskou, ale pro kone. Jinak ano, mas-li pruchozi vejcovod a chlap aspon nejake spermie, nadeje je vzdy (v tom pripade bych to ale jistila tim IUI), i kdyz nikterak zavratna.
Začínám, pročetla jsem ledacos, obecné principy chápu, ale ve stimulaci, dávkách a protokolech se ještě nevyznám.. Navíc jsem pochopila, že je to dost individuální, ale už mi to začalo „zavánět“. Každopádně děkuju za každou radu..
Ahojky,
tak 20 dní stimulace je fakt hodně. Řekla bych, že jsi začínala s příliš malými dávkami, a proto folíci nerostou, jak mají. Je to Tvoje 1. IVF? V jakém jsi CARu?
Nechci Tě strašit, ale ty malé folikuly už nedorostou. A pokud ano, je malá naděje, že v nich bude zralé použitelné vajíčko.
Jak to řešit? Jak už tady bylo zmíněno, tak na IUI je to škoda, protože VZP neuhradí tak velkou stimulaci - na to pozor. Lepší by bylo pokus přerušit a doplatit léky, ale záleží za kolik by to bylo. A pokud by to bylo moc, tak ho dokončit s tím jedním folikulem a věřit. Důležitá je kvalita a ne kvantita. V jednou CARu mi dr. dala špatný protokol a já na tom byla podobně, jako teď Ty. Já se rozhodla pokus za každou cenu dokončit (kdyby se přerušil, tak doplatek za léky byl v tu chvíli snad 35 tis. - nebylo to přesně vypočítaný, jen můj odhad), ale stejně do nedopadlo. Pokus na pojišťovnu vyčerpaný a vajíčka nebyla zralá, když folíci rostly tak pomalu. Takže jsem to tenkrát obrečela. Tak držím palce, ať už se rozhodneš jakkoliv
.
Ahoj,
ano, je to můj 1. cyklus.. Jsem v Gestu, v Praze..
Začínali jsme Gonalem - 100 UI a prakticky každé 3 dny dávku zvyšovali.
Moc nerozumím tomu „dokončit cyklus“. Jako nechat si odebrat vajíčko atd.? Mně to přijde drastické a ne moc nadějné
Podstupovat narkózu, Opu atd., když folikul může být prázdný, vejce nedozrálé či nekvalitní. Myslela jsem na inseminaci proto, aby se ten folikul „nějak využil“. Finance jsou věc druhá.. Náš doplatek by byl cca 35 tisíc. Děkuju!
S jednim vajickem to muzes zkusit bez narkozy, pri nativech a minimalkach se to dela bezne, mam to za sebou dvakrat a ten jeden vpich se da v pohode vydrzet. Ono taky holt to vajicko muze byt kvalitni, nikdy nevis, naposledy jsem otehotnela (bohuzel pak i potratila) z jednoho folikulu, z jednoho vajicka. A dcera je taky z jedineho oplodneneho, nahoda je blbec. Osobne bych to asi dokoncila s tim, ze kdyz uz jsem do sebe narvala takovy kvanta hormonu, tak at to nezahodim, i tak by ti porad zbyly dalsi tri pokusy. Mit IUI za 35 000 je dost draha sranda. I kdyz s PCO a anovulaci by asi byla sance pri IUI o neco vyssi, kdyz uz konecne to vajicko mate.
Mozna budes i holt ten typ, co na velke davky hormonu proste nereaguje a mnohem lip ti bude s nativama nebo minimalnima stimulacema.
A pokud uz jsi vycerpala 3000 IU, tak na leky uz jsi v tomhle cyklu samoplatce a dalsi bysis hradila v plne vysi.
Ted samozrejme trochu kecam, delat nativ, kdyz nemas ovulaci, je samozrejme nesmysl
Ale mozna by to stalo zato zkusit uplne jinak. A nebo naopak dat od zacatku vysoke davky leku, jen spekuluji, tvi doktori si s tim urcite poradi lip
Kazdopadne neztracej nadeji, nekdo neotehotni z dvaceti vajicek a nekomu staci to jedno jedine, kdyz je to to prave, tak at na nej narazite co nejdriv ![]()
Oni se právě dr. báli vysokých dávek.. Taky je problém v komunikaci s dr. Skoro vždy mě prohlíží někdo jiný, např. zítra jdu na kontrolu k člověku, kterého jsem ještě nikdy neviděla. Jsem z toho nesvá, nervózní. Potřebovala bych, abychom si sedli a v klidu to řešili, naplánovali, nějak tenhle cyklus dokončili. Ale mám to činit s cizím člověkem? Manžel je vždy se mnou, ale moc tomu nerozumí, mám i pocit, že rozumět nechce. Věří doktorům, je tam kvůli výsledku, nemám se v tom dle něho pitvat. Původně jsem si myslela, že nebudu členem diskuzí, neměla jsem ze začátku tu potřebu. Ale teď… Cítím se na to sama
Děkuju holky!
A nezvazujes zmenu centra? Me by asi tohle stvalo. S Gestem zkusenost nemam, ale treba v Gennetu jsem chodila stale ke stejne dr., u Apolinare to na vyzadani fungovalo taky… Ja te chapu, i kdyz jsme meli jiny problem, tak mam za sebou tohle mockrat. Clovek ma tak nejak pocit, ze kdyz uz nasadil ten nejtezsi kalibr v podobe IVF, tak to proste musi vyjit a ono kolikrat houby (dcera je na ctvrty pokus, ale JE!!! A je uzasna
a vsecko to stalo za to)
Kazdopadne to ber tak, ze napoprve je to vzdycky pokus. Doktori netusi, jak bude to ktere telo regovat, a vychazeji hlavne z toho, jak reaguji ti, co jsou na tom podobne. A fakt je, ze s PCO se vysoke riziko hyperstimulacniho syndromu poji a neni to zadna legrace, tak byli napoprve velmi opatrni. Nekdy je to beh na dlouhou trat, no, moc drzim palce!
Ahojky, já jsem stimulovala 20 dní, bylo to nekonečný, vypotřebované 4 pera Gonal + Merional (to jsme si už platili), za další tři dny jsme kupovali Fostimon 2× + Merional, a to byly folikuly L: 20, 18, 15, 13, 13, P: 21, 17, 13, nedometr. 15 mm, zkus vydržet
. No a já mám centrum podobné, sice na Moravě, ale pokaždé jdeš k jinému doktorovi a to je na palici. Drž se.