Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já mám doma něco podobného
Podle naší Mudry velmi silnou osobnost, až nebezpečně chytrou
Na prohlídkách se vždycky smějeme, protože se prcek chová jako dospělý - gesta, vyjadřování… Prostě říkala, že do budoucna to bude trošku oříšek, že musíme přijít jak na něj
Je to tvrdohlavec (ale má být po kom)…rád se chlubí, že umí počítat (do 6 teda, ale absolutně netuším, kde se to naučil)
![]()
Podle mě se to takhle nedá poznat, nevím,na základě čeho by to Dr. poznala? Testuje se to v pedagogicko-psych.poradně, ale testují se až starší děti, myslím, že od 4 let. Naši holku testovali v posledním roce školky.
Příspěvek upraven 18.01.12 v 12:22
Tak to mám asi taky inteligentni batole ![]()
Já nevim jak jinak se ještě tvoje dítě projevuje, ale z toho co píšeš mi přijde naprosto normální. Že nechce napožádání dělat, to co umí, tak ja nevim moje ditko to taky nedělá a ja si říkam že prostě není cvičená opička.
Asi mám doma taky inteligenta. Chodíme od deseti měsíců, z postele slezl ještě před rokem. Taky moc nemluví, je tvrdohlavej, taky rozumí všemu, ale dokáže na mě koukat - prostě zkouší. Ale podle mě máme doma úplně normální průměrný dítě.
![]()
Jedna z mých dcer vylezla na patrovou postel po žebříku v 7 mi měsících, chodila v 10 ti,v roce a půl mluvila ve větách a je to průměrně inteligentní žaba. Bude jí 13.
Podle toho se nedá soudit,že máš nadprůměrně inteligentní dítě,obvzláštˇv tomto věku ![]()
Naše uměla ve 2 letech výborně barvy, mluvila ve větách v roce a půl, znala brzo písmena, v 5 letech se naučila sama číst, počítala příklady atd., vše se učila sama, protože chtěla. Tvrdohlavá je hodně. V PPP zjistili velmi vysoké IQ, přesnou výši nám neřekli. Ale myslím, že v tom roce a kus se to fakt nepozná
No ja som sa pytala mudry, ci nemam malu nejak pozadu … ci nemame ist na nejake vysetrenie a tak ![]()
Amber, ja som davno hovorila ze najskor budem mat malu carodejnicu, lebo mojho otca brat je prutkar, z maminej strany platila dedova sestra za miestnu carodejnicu, a moja mama vzdy nejakym sposobom vedela, ako veci dopadnu … nepamatam sa, ze by sa pomylila … ona tomu hovori siesty zmysel. ![]()
Jestli paní doktorka posuzuje míru inteligence v tomhle věku a hlavně tímhle způsobem, tak potěš koště. Čímž samozřejmě nijak nesnižuji fakt, že holčička je šikovná!
Ale podle popisu se projevuje jako úplně normální batole, objevující svět a vlastní osobnost, testující hranice, možnosti, pravidla. Obě moje děti se chovaly víceméně podobně a rozhodně bych o nich neřekla, že jsou „příliš inteligentní“. Jsou to úplně normální děti.
Na Tvém místě bych se přestala zabývat podobnými prohlášeními a s holčičkou jednala způsobem, který je Tobě samotné nejpřirozenější. Někdo uznává tvrdší, autoritativnější přístup, jiný spíš ten respektující, každá jsme jiná - jediným univerzálním pravidlem by měla být důslednost, důslednost a zase důslednost.
Babi - já se obávám, že jsem vůbec nepochopila to s tou inteligencí dítěte..Myslela jsem nejdřív, že jde o nadsázku a vtipnou hlášku doktorky ( jakože schválně, že dcera vůbec nespolupracovala ,tak to hodila za hlavu a udělala for s inteligencí), ale nedostatek smajlíků a další tvé komentáře mě vrtátili zpět na zem..
Z chování tvé dcery mi nevyplývá o inteligenci zhola nic..Je normální dle mého..V jejím věku nespolupracuje s doktorkou skoro žádné dítě - spíš kontrolu prořvou.. ![]()
Ani nevím, co si představuješ pod tím - něco s tím dělat..S tím se nedá fakt dělat nic ![]()
Myslím, že došlo spíš k nedorozumnění. ![]()
Liz, ona mi to doktorka asi trikrat zopakovala … Ja fakt neviem
obcas sa na malu divam a pytam sa ci vobec nieco v tej hlave ma … A potom si otec zabruci pod fuzy - viki mohla by si mi doniest naspat tu propisku co si ukradla - a mimino sa dvihne, dojde po propisku a donesie ju otcovi.
A neviem ci to myslela zo srandy alebo vazne, toto je moje prve mimino a k tomu este aj prve mimino v mojom sirsom okoli takze nemam s cim porovnat. ![]()
Hodně dětí rozumí i složitým větám, pokynům, vyprávění..Ale mluvit neumí a samy nejsou nějakých komplikovaných projevů schopny..
Ale jako kompliment od doktroky dobrý..to bych si také hýčkala. ![]()
Bábi Zlopočasná píše:
Liz, ona mi to doktorka asi trikrat zopakovala … Ja fakt neviemobcas sa na malu divam a pytam sa ci vobec nieco v tej hlave ma … A potom si otec zabruci pod fuzy - viki mohla by si mi doniest naspat tu propisku co si ukradla - a mimino sa dvihne, dojde po propisku a donesie ju otcovi.A neviem ci to myslela zo srandy alebo vazne, toto je moje prve mimino a k tomu este aj prve mimino v mojom sirsom okoli takze nemam s cim porovnat.
Nejspíš Tě chtěla uklidnit, aby sis z toho nic nedělala, že malá nespolupracuje ![]()
Tak já tě nechci zklamat, ale přikláním se k názorům, že máš naprosto normální holčičku. Pokud máš pocit, že s tím musíš něco dělat, hraj si s ní a rozvíjej její schopnosti, ale nedělej závěry o její inteligenci…nemyslím to zle, ale rodiče co očekávají od svých dětí moc, nemusí dopadnout dobře a ublíží to hlavně dětem. Časem se teprve ukáže, jak na tom je.
Moje holčička chodí až od 13.měs. sama, ale z postele slezla zadkem napřed kolem 10.-11.měsíce. Znakuju s ní a na roce uměla 10 znaků, těď to už nepočítám (14 měs.). Ukazuje věci jako koupat se, zvířátka, oblečení, ale i bolí a že chce čůrat(to teda jen párkrát za den). Umí asi 10 zvuků zvířat a každé hned hlásí. Třeba v knihovně na obale knížky, že je kačenka - oblíbená „ko-ka“. + klasiku - mama, tata, ham, kuk, houpi-houpi, nee, jů, teď u ní frčí jéé apod.
Lidi soudí, že dítě vnímá a rozumí jen tomu, co řekne. Ale není tomu tak. Umí už pojmenovat spoustu věcí a nejsou schopné ti to sdělit, mluvit je pro ně těžký. Takže to, že rozumí co je propiska a donést mi přijde zcela normální. Naše dítě znakuje koupat, jen co pustí manžel sprchu, ukáže mi, že chce podat knížku a že je tam kočička co spí, ukáže, že jí bolí zoubky…
Myslím si, že dělat závěry o geniálnosti dětí je zcela mimo mísu. Prd víme, co umí a každé umí něco jiného. Nějaký prcek může jezdit na odstrkovadle, jiný broukat melodii. Důležité je je hlavně rozvíjet a dávat jim podněty a pak ani nebudou mít čas zlobit.
Jinak teď se zatím beznadějně pokouším naučit - prosím - místo křiku, tak zatím nechápe, ale nevzdávám to
.
Doporučuji znakovat, uvidíte, jak chytrá batolata vlastně jsou. Jo a na požádání před cizími lidmi a ještě k tomu mimo domov mi cvičenou opici taky jen tak neudělá, ale jak se rouzkouká, tak to lítá.
Syn sám vylezl na gauč a slezl dolů po nožičkách v 11ti měsících a to proto, že jsem mu to asi tak milionkrát opakovala a strkala mu pořád nohy dolů. Pak jeden den to začal dělat najednou sám. Knížky ho zajímali dřív než hračky, u toho vydrží i 30 minut v kuse a přijde mi naprosto normální. Každé dítě je napřed v něčem jiném. Genialitu podle těchto věcí podle mne nepoznáš. U doktorky nikdy nic nepředvedl a pochybuji, že předvede. Jen otevřeme dveře ordinace a začne plakat. Skončí až když sedí v kočáru.