Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Doporučuji tohle pořešit s lékařem. Budete mít možná nevyvážené hormony.
A zkusila bych brát kontryhel, ale v tabletách. V čaji mi vůbec nepomáhal.
Srovnaná MS, celý průběh. Pomohlo mi s pravidelností i náladami, ale neměla jsem to tak extrémní jako vy. Takže bych zkusila tohle, zajít na gyndu a k psychologovi.
držím palce, ať se vám to srovná!
Jak je výše psáno, je vysoce pravděpodobné, že máte problémy s hormony, konkrétně hodně estradiolu a málo progesteronu. Kontryhel zkuste ale opatrně, pokud by u Vás byla počínající endometrioza, zhoršil by Vám stav. Bylo by dobré začít testy na hladiny hormonů, jste ještě ve věku, kdy se hormonální systém stabilizuje. Můžete zkusit trochu potlačit estrogeny, to umí třeba INDONAL partner, dvě tobolky denně ráno a večer a trochu podpořit progesteron, to umí drmek, nejlépe teké v tobolkách také dvě tobolky denně. Nízká hladina progesteronu na konci luteální fáze způsobuje PMS a psychické problémy.
Pokud byste se rozhodla pro testy, pak je možné podpořit či potlačit hormony přírodní cestou cíleně. Je také dobré přidat změny životního stylu, protože to je také jeden z faktorů, způsobujících problémy - káva, alkohol, kouření, maximálně omezit rafinovaný cukr, veškeré obiloviny, jižní ovoce s mírou, omezit mléko, vyloučit plísňové sýry, zvýšit příjem vlákniny nejlépe v podobě zeleniny a především brukvovité a listové, je třeba si dát také pozor na kosmetiku, čistící prostředky atdy, které obsahují tzv xenoestrogeny, které zvyšují hladiny estrogenů. neohřívat jídlo v plastech a plasty vůbec minimalizovat. Veliky pozor na energetické nápoje.
Ahoj, ráda bych se zeptala zda také máte někdo opravdu silný pms? Bude mi 19 a kromě silných bolestí břicha, svalů atd. mi i hodně pracuje psychika. Poslední dobou mám vždy pár dní předtím strašně silné úzkosti až bych řekla deprese a i hodně sebevražedné myšlenky. Někdy jsou ty myšlenky i spíš takový nutkání. Zkrátka mi připadá, že je vše zlé a že nikdy nebude líp. Nejsem teda ani normálně zrovna optimistka, ale tohle úplně nemívám. Mám také fakt silné výkyvy nálad (třeba během pár sekund) kdy chvíli brečím a chvíli směju, pak mě zase něco naštve a pořád dokola..Připadám si jako blázen.. Je to strašně únavné. Mívám i problémy se soustředěním a depersonalizaci a derealizaci (zkrátka si nepřipadám reálně nebo prostě jako někdo jiný a jako kdybych se koukala na svět skrz něco jiného..). Menstruaci mívám nepravidelnou a hodně bolestivou, většinou je mi první dny na omdlení. Je to normální u klasického pms? Máte to někdo podobně a případně co vám pomáhá? Moc děkuji