Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
diskuzí na toto téma je tu dost,pročetla jsem je,názory se dost liší a já vůbec nevím jestli dát nebo ne,dočetla jsem se že i když nechám dítko naočkovat touto vakcínou tak i přesto může plané neštovice dostat, mě Dr říkala že nemůže,tak jak to tedy je?
To bude mela ![]()
Jinak ja ho dala. Jsem obecne pro ockovani.Nestovice sice nejsou nijak zavazna nemoc(i kdyz i ty muzou mit komplikace),ale jsou na dlouho a muzou nam pekne zamichat plany. Starsi syn je mel v zime,kdyz uz jsem chodila do prace,uz tak diky skolce sel z nemoci do nemoci,pak jeste nestovice
no hrozny. Uz je podruhy nechci,takze mladsi dostal tetra.
Mám kamarádku pediatričku, působí i na univerzitě. Máme stejně staré děti a když bylo klukům pár měsíců, tak jsme se o očkování neštovic bavily. Tehdy mi říkala, že jej očkovat bude. Pak jsem se jí na názor ptala ještě jednou, když jsme čekali Šárku a Vojta měl jít do školky (bála jsem se, aby nedotáhl neštovice ze školky, když bude doma malé miminko
). A tehdy už mi říkala, že ona chlapečka očkovat nedá, že je spousta průlomových infekcí, nikdo nezaručí, že ty neštovice už nikdy nedostane
Takže oni si prý pro neštovice půjdou. (OT: druhý den večer jsem jí volala, že můžou přijít
)
Vojta tedy očkovaný není, neštovice prodělal s naprosto sqělým průběhem (bez teplot, bez svědění, jen s pupínkama). Šárku také nebudu očkovat.
Naše dr. obecně očkování doporučuje, očkování proti neštovicím spíše ne, protože není vyzkoušená, nikdo z dospělých vakcínou ještě očkován nebyl, není známo, jak je to očkování účinné, jsou případy, kdy děti po očkování skutečně neštovice prodělaly. Navíc, některé zdroje uvádí, že účinnost vakcíny - i když je součástí Priorixu Tetra, je 10 let, potom je vhodné přeočkování.
Zase na druhou stranu, je asi jedno procento komplikovaného průběhu neštovic - nejtěžší vyjímečný zánět mozkových blan nebo zápal plic z neštovic.
Nenechala jsem očkovat, nemusela jsem řešit. Obě moje děti neštovice prodělaly, dcerka ve 14 měsících, bez komplikací.
Nevim teda, jak dlouho uz tahle moznost ockovani existuje, ale nevite, jestli uz ma nekdo praktickou zkusenost takovou, ze by ve skolce vsichni odpadli s nestovicema a ockovane dite zustalo o.k. ?
Ja v to tedy doufam
jako nic neni 100%ni, ale snad se pravdepodobnost vyrazne snizi.
Mi zase doktorka řkela, že to nedoporučuje protože z jejích zkušeností, prodělaly děti takové poočkovací stavy jaké by měly u normálních neštovic někdy i horší a nějaké vážnější průběhy neštovic jsou prý minimální.
Ahoj,taky řeším podobné dilema,takže jsem dál zvědavá na příspěvky.
Nenechala jsem…jinak obecně jsem pro očkování .Moje dr. ho nedoporučuje a jelikož jí důvěřuji , dál jsem neřešila. Respektive dohodly jsme se ,že pokud je dcera nedostane do začátku školní docházky, tak ji doočkujeme…jde to i zvlášť.
Ahojky,
tak malýho jsem na jaře nechala naočkovat proti neštovicím - priorix tetra - v tý době měl dost ekzém, tak mi to i dr. doporučila, ale stihli jsme jen jednu dávku a teď je to dva týdny co neštovice prodělal, měl mírný průběh - zvýšená teplota jeden den, celkem asi 30 pupínků a trochu ho to svědilo, horší bylo mazání, to řval a neumim si představit kdyby měl horší průběh. Jinak ještě když byl infekční, tak u nás byla neteřinka, která je očkovaná taky a švagrová to právě chtěla vyzkoušet jestli je chytne, tak můžu tak za dva týdny napsat ![]()
Ještě bych se zeptala: kolik stojí ta Tetra?A jaké jste měli po očkování reakce?
Malej tedy když dostával hexa+Synflorix,tak krom toho,že byl mrzutej neměl žádnej vedlejší účinek.
Jo, my dali syna naočkovat jednou dávkou (tuším Varilrixu?) - kolem 4 let, doktorka říkala, že to bude stačit
- nestačilo, dostal je - ale měl cca 10 pupínků a zhruba den? teplotku a bez chuti k jídlu - to byly celé neštovice ![]()
Dcera měla tetru (aby nic nechytla od školkových dětí a od bráchy) a zatím nic… ale měla tuším dvě dávky?
(musela bych hledat v očkováku, já jsem děsná
)
momi33 píše:
Ještě bych se zeptala: kolik stojí ta Tetra?A jaké jste měli po očkování reakce?
Malej tedy když dostával hexa+Synflorix,tak krom toho,že byl mrzutej neměl žádnej vedlejší účinek.
jedna dávka stojí 1500kč a dávky jsou dvě,takže 3000kč dohromady,1.dávka je v 15.měsících a 2. dávka 21 - 25 měsících
Ahoj,
taky jsem resila a nakonec nedala. Nase dr. me nechala rozhodnout, rikala, ze ockovanim se snizi vyskyt nestovic, ale na druhou stranu jsme je meli vsichni.
Vzhledem k tomu, ze jsem malou „zahltila“ ockovanim, jako je Synflorix, zloutenka a dalsi v planu.. tak jsem se na nejaky nestovice vykaslala..
neštovice může dostat i přes očkování, mají pak ale mírnější průběh.. resp. nemělo by je dítě dostat, ale jsou zaznamenané případy, kdy se tak stalo…
my jsme uvažovali o očku jen kvůli pásovému oparu (stejný virus) vzhledem k tomu, že manžel i tchýně ho mají v sobě, ale nakonec jsme se rozhodli neštovice nechat osudu. u druhého mám momentálně více starostí se zrušením očkování TBC, ale určitě se budeme zamýšlet i nad tímhle znovu - ne kvůli neštovicím, ale kvůli herpesu…
tak my máme druhé očko za sebou a včera na 9den začaly teplotky, po prvním se nám to smíchalo s virozou takze jsme skoncili v nemocnici..ted to snad zustane jen u teplotky… ![]()