Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Tak mám za sebou první neúspěšné ICSI. Po stimulaci krátkým protokolem (Menopur, Orgalutran) se zadařily 4 folikuly, avšak jeden byl prázdný, dvě vajíčka nezralá a jedno zralé, které bylo oplodněno. Embryo bylo zavedeno po prodloužené kultivaci ve stádiu hatchující blastocysty, bohužel se neuchytilo. A tak mě čeká druhé kolo. Na konzultaci s doktorem se teprve chystám, ale už teď vím, že si vaječníky od té stimulace musí aspoň dva měsíce odpočinout. Věřím, že poprvé to byl trénink a teď pojedeme naostro a dočkáme se také našeho malého pokladu. Je tu někdo, koho čeká také druhé kolo, nebo ho má dokonce už za sebou? Zajímalo by mě, zda jste se snažily nějakými vitamíny, cvičením či něčím podobným ten proces podpořit, nebo zda to necháváte jen a plně na doktorech?
Je mi 34, snažíme se cca tři roky, z toho byl poslední rok pod drobnohledem gynekologa. Mám nízké AMH, ale hodnotu neznám, takže to s těmi vajíčky není žádná hitparáda.
Ze by se tu nikdo na druhy pokys nechystal? Jak prozivate prvni neuspech? Ten prvni pokus, kdy se embryo neuchytilo, mne sice mrzi, ale zatim zadna tragedie. Druhy vim, ze bych nesla hur.
@Raadus Ahoj, jen jsem sem jukla. Nevyšlo mi prvni Ivf, ale mám mrazáčky, tak ještě mě čeká Ket.
První neúspěch? No, nic moc. Měla jsen na testu ducha a pak jsem to úplně v pohodě dostala. Asi to furt snášim líp, než manža.
A jak si to vzala ty?
Ahoj holky, taky se chystám na druhé IVF. V lednu jsem měla první neúspěšné. 18vajec,9 dobrých, 2 skvělé, zavedeno 1. Druhé by nevydrželo KET, takže vše znova. Trochu se bojím, že to nevyjde.
@kladenacka Řekla bych, že partner to také nese hůř než já. U mě to jde, teď je mi docela hej, navíc doktor říkal, že napoprvé to vyjít nemusí, tak jsem s tím tak nějak počítala. Mrzelo mě, že oplodnitelné vajíčko bylo jedno jediné, nic k zamražení, že to celé musím absolvovat znovu. Teď ten dvouměsíční oddech vítám, předtím jsem na to pořád myslela a teď si říkám, že jsme udělali, co jsme mohli. Ještě si říkám, že dnes zavolám jedné paní, na kterou jsem dostala kontakt od svého zubaře. Paní se zabývá metodou doktora Jonáše, o které jsem hodně slyšela, ale neměla možnost vyzkoušet, tak chci zkusit, jestli by to také trochu nepomohlo. Mám problémy s opakovanými záněty a častými nachlazeními a když mi sám doktor řekne, že chodí i s dětmi k „nedoktorovi“, že s tím má dobré zkušenosti, jsem pro zkusit to.
@Aeonka Neboj, věřím, že to vyjde a držím moc pěsti. Když se dívám i na ostatní diskuze, málokdy vidím, že by to některé vyšlo napoprvé, a to mě paradoxně uklidňuje.
Holky, chci se zeptat, zda by člověk měl či neměl jít na gyndu poté, co podstoupil stimulaci a pak neúspěšný transfer embrya? Zda je vše v pořádku a tak. Občas trpívám na kvasinkové infekce a tak nevím, zda to řešit s gynekoložkou před další stimulací, nebo zda to neřešit vůbec, protože v CARu sledovali akorát, jak rostou folikuly a sliznice a k tomuto nikdo nic neříkal. Nějaké rady?
@Raadus píše:
Holky, chci se zeptat, zda by člověk měl či neměl jít na gyndu poté, co podstoupil stimulaci a pak neúspěšný transfer embrya? Zda je vše v pořádku a tak. Občas trpívám na kvasinkové infekce a tak nevím, zda to řešit s gynekoložkou před další stimulací, nebo zda to neřešit vůbec, protože v CARu sledovali akorát, jak rostou folikuly a sliznice a k tomuto nikdo nic neříkal. Nějaké rady?
k Dr. Gyn. bych určitě zašla - protože přesně jak píšeš, v CAR neposkytujou preventivní prohlídky, na který by měl člověk chodit…
![]()
Jinak já jsem taky před 2. IVF (v prosinci ´14 bylo neúspěšné, na KET nic nezbylo)
@Janice78 díky za radu, tak já se tam objednám. škoda, že tyhle informace v centru nedávají, že by třeba nebylo špatné nechat se zkontrolovat
@Raadus píše:
@Janice78 díky za radu, tak já se tam objednám. škoda, že tyhle informace v centru nedávají, že by třeba nebylo špatné nechat se zkontrolovat
@Lorela píše:
@Janice78 Držím palečky. Kdy začínáš?
Ahoj, dlouho jsem o tobě neslyšela ![]()
Uvidím, možná v příštím cyklu
![]()
@Janice78 Tak to je za pár, to ti budu moc držet palečky. ![]()
Já jdu zítra na HSK kvůli té nízké sliznici, jestli tam nejsou srůsty.
@Lorela píše:
@Janice78 Tak to je za pár, to ti budu moc držet palečky.Já jdu zítra na HSK kvůli té nízké sliznici, jestli tam nejsou srůsty.
tak to moc držím palce, aby tam žádné nebyly a to i „profouknou“ vejcovody, že?
![]()
To vlasně ani nevím, páč já měla dělanou průchodnost před rokem. ![]()
Mezitím jsem si taky dělala imuno a genetiku a vše ok. A taky neúspěšné iui. ![]()
Půjdete zas do ICSI?