Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Kojeneckou vodu převařovat nemusíš. Ale rozhodně ji neskladuj někde v hrnci, tam už se množí bakterie a ohřátím je jen namnožíš.
@Janli
Aha, děkuji. A když ji prevarim, můžu ji aspoň v nějaké době nechat např 8h? A ohřívat požadované množství zvlášť?
jsem z toho jelen. Kojení nám přestava stačit, tak najizdim na um..
@Anonymní píše: Více
Ne. Nepřevařuj ji, nech ji v původní lahvi, skladuj v chladu a temnu a ohřívej pouze požadované množství.
Proč to převařuješ? To je pak jako hromadu hodin stejně v hrnci?
Vždyť je to kojenecká voda. Co by ta. Asi tak mělo být za závadu? Nic neprevaruj! Normálně jsem zalila mlíko a ohřála. Nebo jsem tu ohřátou vodu dala do termosky. Pak jsem si našla figl. Mlíko jsem zalila normální převařenou vodou, jen tak aby bylo lehce potopené a dolila jsem to kojeneckou z láhve(cca rok).
@Dahlia0409
Nevím, prostě jsem to prevarovala.
No, moje chyba, jsem blbec. ![]()
Děkuji za odpověď všem! Budu odteď ohřívat jen daně množství a nebudu to prevarova. ![]()
Od toho je kojenecká, aby byla v pohodě a jen se ohřála ![]()
Ja Teda taky prevaruju kojeneckou 😒 ptala jsem se doktorky, a ta říkala aspoň do půl roku. I když taky dostal párkrát nepřevařenou a taky se nic nestalo.
Prevaruji i ohrivam kojeneckou vodu. Rozhodne nepouzivat obycejnou vodu kvuli dusicnanum. Nedavat nutrilon do horke vody, aby se neznicily ziviny.
@enyf píše: Více
To rozhodně bych netvrdila. Všude nejsou dusičnany vysoké, stačilo by znát výsledky rozborů vody. Nicméně ta kojenecká kupovaná voda je záruka.
No, takže prevarujes třeba 90ml? Nebo větší množství?
Nejlepsi je samozrejme udelat cerstve UM v mensim mnozstvi a co mimco nevypije, vylit. Ale ja osobne si klidne necham prebytecnou ohratou kojeneckou vodu do druheho dne v chladu, zakrytou talirkem. Mala ted jiz nastoupila i na prikrmy, moc ji chutnaji ryzove a cerealni kase, takze delame vecer i rano a obcas vecer ohreju o kousek vic, tak tu vodu nevyleji ale necham na snidani. A co se tyce UM, mam pravidlo, ze do 4hodin po priprave 1× zkusim ohrat, zda nedopije, pokud ne, vylevam. Ja to i chutnala, abych vedela, co male davam a po 4+ hod uz to chutna jinak. Pokud tohle znovuohrivani nedelas na dennim poradku, miminku neublizis. Pokud je citlivejsi, poznas to na stolici a priste uz budes delat vzdy jen cerstve. Jinak na nekterych lahvich s kojeneckou vodou muzes najit info, ze se ma prevarovat, vyrobce se tim chrani. Najdes tam ale casto i info, ze se ma po otevreni drzet v lednici a spotrebovat do 3 dnu. To fakt nedodrzuji. V lete pri hicech bych mozna davala do chladna, ale ted v zime drzim otevrenou lahev ve spizi pri cca 15stupnich.
Ahoj,

Měla bych takovou otázku - příprava um, konkrétně nutrilonu, ale to je asi fuk.
Používám převařenou kojeneckou vodu. Dám do hrnce, prevarim a v případě potřeby ohřeju.
Je to prosím problém to znovu ohřívání? Samozřejmě že to znovu nevaří, jen ohřeju do teploty.
Vadí to?