Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj maminky, všude jsem to hledala, ale přímo odpověď na tuto otázku nenašla. Při přípravě UM si předem převařím kojeneckou vodu, kterou po vychladnutí dávám do lednice a v případě potřeby ohřívám. Kdo to dělá stejně, tak převařujete každý den čerstvou vodu na daný den nebo převařenou vodu z lednice používáte i další dny? Případně kolik dní, prosím? Děkuji. 🙏 🙏 🙏
@El95 píše:
Ahoj maminky, všude jsem to hledala, ale přímo odpověď na tuto otázku nenašla. Při přípravě UM si předem převařím kojeneckou vodu, kterou po vychladnutí dávám do lednice a v případě potřeby ohřívám. Kdo to dělá stejně, tak převařujete každý den čerstvou vodu na daný den nebo převařenou vodu z lednice používáte i další dny? Případně kolik dní, prosím? Děkuji. 🙏 🙏 🙏
Kojeneckou vodu není potřeba převařovat. Proč to děláš? ![]()
Pro úplně malé novorozene jsem to dělala stejne jako ty - prevarit a do lednice. Tu vodu jsem mela tak na dva dny? U vetsiho jsem se uz na to vykvakla. Myslim, ze to bylo na pomezi ctvrteho a pateho mesice.
Nikdy jsem nic nepřevařovala, nalila jsem vodu z kohoutku, lehce ohřála v mikrovlnce na těch cca 40 stupňů, přimíchala prášek a hotovo.
UM jsem synovi dávala od 9 měsíců. Používala jsem vodu z kohoutku, kterou jsem ohřála v mikrovlnce. Pokud nemáte vodu ze studně, tak ta kohoutková voda může mít lepší kvalitu než kojenecká balená v plastu a skladovaná kdovíkde na slunci…
@arinecka protože to na návodech pro přípravu um píšou…
taky sem u první prevarovala a vyvarovala a desinfikovala…pak asi po půl roce už sem se na to teda vykvakla…a u druhého už to neřeším vůbec…kojeneckou sem používala asi první 2 měsíce a neprevarovala sem…i když já sem druhého hodně kojila narozdíl od první kde se to nepovedlo…teď teda už prso nechce takže dávám um…používám vodu co nám teče z kohoutku a tu už teď taky neprevaruju…prevarovala sem do 6m…
Prvního půl roku jsem to dělala jak ty. Pak už jsem kojeneckou vodu nepřevařovala vůbec. Od 1 roku už pak z kohoutku.
Kohoutková voda se do 1 roku nedoporučuje, je to zátěž na ledviny.
Kojeneckou převařovat nemusíš, ale je to lepší, alespoň pro úplně malé miminko..
Do 5 měsíců jsem převařila vždycky večer, ještě teplou nalila do termosky na noc a zbytek nechala vychladnout a do lednice nedávala. Používala vždy tak těch 24h. Teď bude mít malý 6m a už nepřevařuji.
@Vladusxx píše:
@arinecka protože to na návodech pro přípravu um píšou…taky sem u první prevarovala a vyvarovala a desinfikovala…pak asi po půl roce už sem se na to teda vykvakla…a u druhého už to neřeším vůbec…kojeneckou sem používala asi první 2 měsíce a neprevarovala sem…i když já sem druhého hodně kojila narozdíl od první kde se to nepovedlo…teď teda už prso nechce takže dávám um…používám vodu co nám teče z kohoutku a tu už teď taky neprevaruju…prevarovala sem do 6m…
Jasný, chápu. Ono je strašně srandovní, jak se u prvního dítěte vše strašně řeší, u druhého už jen malinko, a u třetího už vůbec ![]()
@Vladusxx píše:
@arinecka protože to na návodech pro přípravu um píšou…taky sem u první prevarovala a vyvarovala a desinfikovala…pak asi po půl roce už sem se na to teda vykvakla…a u druhého už to neřeším vůbec…kojeneckou sem používala asi první 2 měsíce a neprevarovala sem…i když já sem druhého hodně kojila narozdíl od první kde se to nepovedlo…teď teda už prso nechce takže dávám um…používám vodu co nám teče z kohoutku a tu už teď taky neprevaruju…prevarovala sem do 6m…
Ano. Protože ten návod je naprosto stejný po celém světě a kvalita vody velmi rozdílná.
Převažovala jsem jen normalni vodu. Kojeneckou ohřívala v mikrovlnce.
@arinecka jojo..koluje o tom spousta vtipů…je pravda že já jsem nic moc nehrotila ani u toho prvního..ale asi jako většina lidí sem se zrovna v tomhle řídila návodem stejně jako při pokusech o kojení jsem se poprve řídila tím co mi řekli v porodnici..což bylo no…škoda mluvit…
@arinecka Četla jsem, že by se to mělo, protože nemůžeme vědět, kde ta voda stála, a jak dlouho 🤷🏻♀️.. Je to i na obalu.. Malýmu nejsou ještě ani dva měsíce a jsem prvorodička, takže se snažím vše ještě dodržovat. 😀 Pořád vyvařuju i lahvičky.. Nechci nic zanedbat a zároveň vůbec netuším, čím bych zanedbat něco mohla. 🤷🏻♀️ Hodně jsem četla tady v diskuzích, že ostatní převařují i kojeneckou, ale nikde nebylo, jak dlouho potom ji z lednice ještě používají…🤷🏻♀️
Malá je od narození na UM (jsou jí 3 měsíce), kojeneckou vodu převařuji a používám jeden den (vím, kolik mi dcera denně vypije, takže vím, kolik ohřít plus nějakou malou rezervu). Převařování mi doporučila i primářka pediatrie při propouštění z porodnice. Lahvičky i dudlíky sterilizuji po umytí v mikrovlnce (trvá to 2 minuty). Vodu mám na lince v dóze, nedávám do lednice.
@El95 píše:
@arinecka Četla jsem, že by se to mělo, protože nemůžeme vědět, kde ta voda stála, a jak dlouho 🤷🏻♀️.. Je to i na obalu.. Malýmu nejsou ještě ani dva měsíce a jsem prvorodička, takže se snažím vše ještě dodržovat. 😀 Pořád vyvařuju i lahvičky.. Nechci nic zanedbat a zároveň vůbec netuším, čím bych zanedbat něco mohla. 🤷🏻♀️ Hodně jsem četla tady v diskuzích, že ostatní převařují i kojeneckou, ale nikde nebylo, jak dlouho potom ji z lednice ještě používají…🤷🏻♀️
To chce klid, a zdravy rozum. Miminko neni tak krehke, jak se zda. Lahvicky vyvaruj, to je v poradku. Kdyz uz prevaris i tu vodu, tak spotrebuj cca do 24 hod z lednice, ale prijde mi to zbytecny.