Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahojte díky endometrióze a srůstům, které mi před čtrnácti dny vyoperovali my zjistili, že mám pevně přirostlé střevo k děloze. Mám strach, že v těhotenství s tím budou problémy. Doktoři se k tomu nějak nevyjadřují. Nemáte s tím někdo zkušenost???
Já jsem měla snad srostlý všechno ke všemu a i potřetí mě zašili, trvalo to sice dvě hodiny, ale zvládli to. myslím, že na těhotenství by to vliv mít nemělo.
@Jajda2011 Ahoj, taky mam endometriozu a při laparce před necelými dvěma lety mi našli srůsty všude v malé pánvi, měla jsem k sobě přirostlých několik orgánů, včetně dělohy ke střevům. Něco mi rozrušili, něco tam bohužel zůstalo, střevo se jim nepovedlo oddělit. Nyní jsem v půlce sedmého měsíce a zatím bez větších potíží, jen mě tak celkově někdy pobolívá břicho, jak se to tam všechno natahuje, ale nic hrozného ![]()
@bisonka Moc děkuji, za informaci docela se mi ulevilo a píšeš, že jsi v 7 měsíci jak jsi otěhotněla??? Přirozeně nebo přes IvF??
Ja na laparce parkrat byla, bohuzel i kvuli srustum.Po ni jsem odnosila druhou dceru.Bez problemu a prirozene.Jen ty bolesti, kdyz se vse natahovalo…ale vydrzez se to musi a dalo se to
..Uena vydrzi hodne a hlavne v tehu ti nic jineho nezbyde ![]()
@Jajda2011 Přirozeně…i když mi tvrdili, že to nepůjde, že mám i neprůchozí vejcovody a kde co všechno, naplánovali jsme IVF, než ho schválila pojišťovna, tak jsem byla těhotná…po 9 měsících snažení. To jsem ale bohužel potratila, ale pak po dalších 4 měsících snažení jsme opět naplánovali IVF (doktorka neviděla reálně, že by se nám to přirozeně podařilo znovu, nechápala ani jak se nám to povedlo předtím) a dokonce jsem dostala i první injekci…a byla jsem těhotná znovu přirozeně a tentokrát je naštěstí všechno v pořádku…A vy už jste se předtím snažili nebo teď budete začínat nebo až někdy v budoucnu? Každopádně držím palce ať se to povede bez problémů ![]()
@Jajda2011 Ahoj mě také při jedné z kontrolních laparaskopii mi zjistili že mám část tlustého střeva srostlé s dělohou, a také jsem měla obavy co bude až budu čekat mimčo, dneska už mám 2-letého kluka a momentálně čekám druhé a neměla jsem s tím žádný problém předtím ani teď, a to mám jen jeden vaječník a jeden vejcovod. Sice jsem před klukem prodělala 2 samovolné potraty ale to s tím asi nemělo nic společné.
@bisonka No my už jsme po 1 IVF, které se nepovedlo. Snažíme se už skoro 3 roky a nic. Jenže u mého gynekologa i přesto, že jsem pořád říkala, že mám dost často bolesti a hlavně při menstruaci kdy byly ty bolesti opravdu veliké no a teď v únoru mi řekl, že až budu mít 3 děti tak to semnou bude řešit a dal mi Aulin na bolesti. V březnu jsme šli na kliniku s tím, že půjdeme do 2 IVF jenže mi našli endomeriózní cystu na levém vaječníku a že musím na laparo. Jenže při laparo mě museli rozříznout a doktor mi řekl, že nikdy neviděl tak zaroslé břicho srůsty a endomeriózou. O vaječník jsem přišla a právě mi řekli i o tom střevu. Teď v pátek jdu na kliniku kde mi 3 měsíce budou píchat decapeptyl na to aby vaječník který mi zbyl nefungoval než se zahojím a aby se endomerióza dále zatím neobjevila. A pak by následovalo 2 IVF pokud by bylo vše v pořádku. Jsem taková zmatená a také si myslím, že bych možná teď otěhotněla i normálně, ale nevím.
@Viktorek Tak to jsem ne tom stejně o vaječník jsem přišla. Snad bude vše dobré když čtu, že i u vás to bylo dobré děkuji ![]()
@cvana No mě řekl doktor po operaci, že je to tak nějak přirostlé, že mi to nemůžou odstranit, že by z toho mohl být průšvih.
tak nevím
@Jajda2011 já nemám zkušenosti s IVF, ikdyž po tech 2 potratech jsem si nechala odebrat vajíčka a nechala zamrazit, byla jsem nadopovaná různyma hormony, pořád se nedařilo, ale musím potvrdit že hodně dělá psychika
Pak jsme se stěhovali, měli jsme jiné starosti včetně finančních, tak jsme si řekli že se na to vyprdnem a zkusíme to až se situace sklidní a šup když jsem to nečekala a ani nechtěla tak se to povedlo a bezproblému donosila ale zároveň jsem vyměnila i doktora ![]()
Ahoj holky, chci se zeptat, nevite kde by mi byli schopny odstranit srust mezi tl. strevem a delohou diky endometrioze?? U nas v CB mi to neodstranili, ale ja takhle zit nemuzu. Mam sileny problemy pri vyprazdnovani a kdyz je jeste ke vsemu MS, tak mam pocit, ze musim omdlit bolesti.. ![]()
@Petruse91 ty blaho to mě ani nenapadlo, že se to může stát, ale možná to mám taky. Když dyl držím,, velkou,, tak mi pak může puknout břicho bolestí. Říkali, že můžu mít srůsty, jsem po dvou operacích břicha plus císař, takže bych se ani nedivila. Budu se na to muset zeptat.
@Petruse91 také mám srostlé střevo k děloze, mě to tedy na lpsk nemohli odstranit, protože jsem na to nebyla připravená, resp. moje střevo na to připravené nebylo…ale kdyby to věděli dopředu, normálně by to udělali. Takže si myslím, že tohle zvládne každá okresní nemocnice, která má pro lpsk techniku ![]()