Poradna pro neplodnost, reprodukční medicínu a genetiku
MUDr. Kateřina Veselá Ph.D.
Ahoj holky.
Chtěla bych požádat o vaše názory, zkušenosti.
Abych popsala situaci, čeká mě třetí pokus IVF. S doktorem jsme probírali jaké zvolit stimulační léky. Při prvním IVF jsem stimulovala puregonem a měla jsem dlouhý protokol, při druhém IVF menopurem a krátký protokol. Tam bylo vajíček o něco víc, ale také žádná sláva. Doktor mi teď doporučil gonal+ malé množství menopuru (který kromě FSH obsahuje i LH), že je prý lepší na kvalitu vajíček, tak nevím, proč nemám stimulovat rovnou jen menopurem ![]()
Máte některá zkušenost s takovouto kombinací léků a jak jste na to reagovaly?
Mě se vyplatil pouze Menopur v dlouhém protokolu.. Na kvalitu vajíček je údajně celkově lepší dlouhý protokol
Měla jsem 19 folikulů, 10 zralých vajíček..
@lentilka1982 Ahojky tak já ti neporadím, ale taky by mě to zajímalo. Já budu taky píchat gonal a pak k tomu přidávat menopur.
Záleží jaké máš kontroly během stimulace. Pokud pouze UTZ a spočítají folikuly, je to prý špatně (také jsem to měla tak, ale já naštěstí reagovala dobře, protože já jsem v pořádku). Prý by ke každému UTZ měl být ještě odběr krve, který stanovuje určité hodnoty hormonů, které vypovídají o kvalitě vajíček, tj. jakmile je některá hodnota nevyhovující, tak jí protokol přizpůsobit a připíchnout něco, co tuto hodnotu a tedy kvalitu vajíček zlepší. Jak jsem pochopila, nedělá se to takto všude, spíš je výjimkou, když to někde takto sledují, většina center bere např. první stimulaci jako „testovací“, že vyzkouší, jak na to reaguješ a pak přizpůsobí druhé IVF, což mi tedy přijde vzhledem k fyzické, psychické a i finanční náročnosti stimulace dost drastický a ledabylý způsob. Pokud už jdeš do 3.IVF, tak teď už bych opravdu 2× vybírala a kdyžtak bych i měnila centrum. Snad jsem poradila, každopádně držím palce!
@Almira-Alm u nás je vhodný pouze krátký protokol, mám už nižší ovariální rezervu, takže u dlouhého protokolu vaječníky nereagují.
ashermanka tak u nás se dělá jenom ultrazvuk
Jenže já mám hormony v pořádku, takže podle HP zvolili jako první dlouhý protokol a dopadlo to špatně. Oni opravdu dopředu nemůžou vědět jak bude žena reagovat.
@Katulinek1980 takže začneš píchat gonal a potom za nějaký den připichovat menopur? A můžu se zeptat jaké dávky?
Já jsem měla krátký protokol 150 jednotek Merionalu, podobné jako Menopur a bylo 17 vajíček, 10 zralých k oplodnění, všech 10 po PCSI oplodněny po PK zůstali 4 blastocyty prý výborné kvality. Teď mám 2 u sebe a nezbývá než čekat…jinak mám snížené AMH 0,97, sám doktor byl překvapený z dobré reakce. Výhodou bylo že jsem za léky nic nedoplácela…
@lentilka1982 Ahojky já budu mít dlouhý protokol a začínám nějakou zastavovací injekcí kterou budu píchat 14 dní a pak začnu píchat gonal 300 jednotek a toho menopuru to zatím nevím kolik toho bude.
Ahoj holky - muzete mi prosim napsat pokud vite proc lekari tak radi doporucuji stimulacni lek Gonal pen? Tento lek nas prijde na stimulaci vc uhrady pojistovny na 25 tis.. V vysledek pouze 6 folikulu, pocet vajicek zatim nevim. V prirozenem cyklu bez stimulace jsem mela 8 folikulu - voz mi prijde divne ze se stimulaci Gonalu 450 denne mam nizsi picet folikulu nez v prirozenem cyklu. Mate nektera podobnou zkusenost? ![]()