Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
@Anonymní píše:
Dobrý den, naštěstí nemám s tímto problém, ale potřebovala bych se zeptat, jestli je přiškrcený pupečník poznat z UZV a jakým způsobem? Na FB se se mnou o tom do krve hádá zastánkyně domácích porodů. Děkuji moc!
Co vím tak ne. Nepoznají ani obtočený pupečník kolem krku, tak těžko poznají přiškrcený.
Nevím, ale mě před porodem stejně ultrazvuk nedělali, takže se zjistilo, že ho má dcerka omotaný kolem krku 2× až po porodu.
Pokud by se miminku nedařilo, tak to spíš odhalí monitor.
Tak je otázkou co myslíš slovy přiškrcený pupečník - pokud to, že je přiškrcený přímo ten pupečník, tak to se pozná podle průtoků a ty se dělají UTZ, pokud myslíš, že je dítko přiškrcené pupečníkem, tak to záleží na situaci, někdy to může být vidět jindy ne.
Pokud uz je nejaka delozni cinnost, tak by to mohlo jit vycist z KTG, pri kontrakcich se tyhle veci casto promitnou do srdecni cinnosti ditete. S trochou stesti by to slo i s doplerem.
Ale pokud je tam neutazeny pravy uzel a neutahuje se, tak to nepozna nikdo, ani PA doma, ani doktori v porodnici.
Na normalnim ultrazvuku se to nepozna, asi pouze pri mereni prutoku pupecnikem coz treba u nas delaji az v devatem mesici na kontrolach v porodnici. Kamaradka nedavno prisla o miminko na konci osmeho mesice prave z techto duvodu.
Anonym kvuli kamaradce.
Myslím přímo ten pupečník, ne miminko pím pupečníkem. Napsala jsem té dámě, že přiškrcený pupečník se dle mého názoru pozná podle průtoků krve v pupečníku a ona mě setřela, že to se měří kvůli výživě plodu a ne kvůli tomu, jestli miminko dýchá. P. S. To jsem já, půvoní zakladatelka tematu, omylem jsem klilla na anonyma a už to nejde změnit. Omlouvám se!
Příspěvek upraven 20.08.15 v 14:36
@Anonymní píše:
Dobrý den, naštěstí nemám s tímto problém, ale potřebovala bych se zeptat, jestli je přiškrcený pupečník poznat z UZV a jakým způsobem? Na FB se se mnou o tom do krve hádá zastánkyně domácích porodů. Děkuji moc!
bohužel ne, syn měl uzel na pupečníku a dle utz vše ok jen na monitoru říkali že se něco uvnitř děje špatně ![]()
Já jsem tedy rodila všechny tři děti v cizině a průtoky kontrolovali pokaždé, možná to je v ČR jinak tedy?
@Twin_Star píše:
Já jsem tedy rodila všechny tři děti v cizině a průtoky kontrolovali pokaždé, možná to je v ČR jinak tedy?
Ne, tady se průtoky automaticky nedělají, dělají se jen, pokud je podezření na problém. U prvního těhotenství mi je měřili 1×, při hospitalizaci kvůli vysokému tlaku, a u druhého vůbec.
@Twin_Star Je to jinak, mě je kontrolovali jen na velkém UTZ, tj. ve 20tt a pak ve 30tt… a a u prvního ještě tedy v 38tt, když kontrolovali, zda se otočil z KP.
Já tedy nevím, jestli to co si představuji pod měřením je opravdu ono, ale skoro pokaždé sledovali pupečník na UZV, rozlišení červeně a modře - asi okysličená krev a neokysličená? Nevím, jestli něco měřili, ale sledovali to hodněkrát během těhu.
Příspěvek upraven 20.08.15 v 14:46
Tady se dělají standardně jen 4 ultrazvuky, na potvrzení těhotenství, ve 12., 20. a 30. týdnu. Pak už ne.
Me prave prutoky pupecnikem merili az v devatem mesici, az me gynekolog predal na kontroly do porodnice. Jestli jednou nebo dvakrat uz si nepamatuji. A evidentne to tak delaji dodnes, proto u kamaradky neprisli na to, ze je neco spatne. Na dalsi kontrolu uz mela jit prave do porodnice a uz nesla…
A myslíte tedy, že z těch průtoků přiškrcený pupečník nepoznají?