Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, kámoška koupila domeček, který spravují a nebudou tam bydlet dřív jak za 3/4- rok. Tak teď spolu řešíme jestli využít situace že bude ten nový rok a popřát sousedům zleva a zprava a jestli jim i něco donést - takové to „zápisné“. S jedním sousedem už se viděli a s druhým mají prakticky společnou terasu. Oba jsou úspěšní podnikatelé. Co myslíte, jak by jste řešily vy?
Ahoj Idusko,asi bych to řešila tím,že bych jim hodila domů nějaké zobání(jednohubky,pár chlebíčků,nebo láhev vína). Řešila jsem něco podobného,jsme v novém bytě,sousedka žije sama,tak vyfasovala krabičku cukroví.Ačkoliv,jestli se ještě stěhovat nebudou,tak já osobně bych to asi ještě nechala být a „obdarovala“ bych je až po nastěhování.....
No za mě žádné sousedské vztahy jsou nejlepší. Bydlím v řadovce a kdyby mi tu zazvonil nově přistěhovalý soused a vrazil mi jednohubky, tak bych se tvářila asi hodně divně
Ale já jsem asociál, ale zkrátka i tak, tohle se u nás nějak neděje.
Osobně bych oběma vhodila do schránky PF. Aspoň se tam podepíšeš celým jménem a nevznikne trapná situace, kdy si lidé nepamatují jméno ![]()
My když se stěhovali do domku, tak jsme se při nejbližší příležitosti, když jsme se potkali venku, představili sousedům vlevo a vpravo a to bylo všechno.
Já bych si žádné zápisné od nových sousedů nevzala, přišlo by mi to divný.
Spíš pokud by někdo přišel s něčím takovým, tak bych se domluvila, ať přijdou třeba další den na kafe a vezmou to s sebou, že to sníme společně. Snažila bych se toho člověka neurazit tím, že bych si to nevzala vůbec, ale zas vzít něco a říct nazdar a zavřít dveře taky není nic moc. ![]()
S jedněmi sousedy jsme pak to kafe nakonec dali (jsou o generaci starší, ale moc bezva), jednou my u nich, jednou oni u nás. Je to teď takové ideální sousedství, když můžeme, tak si pomůžeme, jinak o sobě moc nevíme.
Se sousedkou z druhé strany vycházíme taky moc dobře, prohodíme občas pár slov o počasí a jinak pohoda.
Za sebe teda bych se šla představit a řekla bych jim, že až budeme zabydlení, že je zveme na kafe.
Já osobně bych teda nic nenosila…To je takový to jak z americkejch filmů, ne? Že si nosí koláč apod. .........
Připadá mi to divný, hlavně v roli obdarované by mi připadalo, že pak za to něco můžou vyžadovat… Třeba to pozvání ........
Jestli se maximálně zdraví, tak bych nic nedávala. Podle mého názoru to není v ČR zvykem.
Pokud by měli časem nějaké bližší vztahy, tak samozřejmě ano.
Kdyby mi zazvonil s přáním nějaký nějaký soused, tak by mi to asi přišlo dost trapné a vlezlé.
Pokud třeba budou o půlnoci oba venku, tak ano, ale jinak mi to přijde nevhodné.
Já bych přišla až případně těsně před tou rekonstrukcí a předem se omluvila za přápadný hluk, nepořádek. To by mi přišlo v rámci slušnosti lepší než teď nosit nějaké „zápisné“
Já bych se jim představila až bychom na sebe narazili, ale něco jim nosit mi příjde trapné. Nevíš jakou mají povahu, jestli vůbec o seznamování stojí atd… Pokud si budete sympatičtí při náhodném setkání a komunikaci, tak pak nic nebrání tomu, pozvat je na „kafčo“ ne? ![]()
Gladys píše:
Já bych přišla až případně těsně před tou rekonstrukcí a předem se omluvila za přápadný hluk, nepořádek. To by mi přišlo v rámci slušnosti lepší než teď nosit nějaké „zápisné“
taky dobrý názor ![]()
Osobně, bych stála vedle Gladys a tvářily bychom se divně obě dvě ![]()
Nejsem kontaktní typ, sama lidi spíše nevyhledávám. Takže bych určo nelezla lidem na prah domu a pf bych také nedávala.
Zkrátka bych představování prozatím nechala být:))
My jsme se přestěhovali před rokem a něco a zašla jsem u nás v paneláku jen
k sousedovi pod náma, jelikož máme psa a on miluje aport, tak, kdybychom jim skákali moc nad hlavou, ať za námi přijdou a řeknou nám to:))
Vítací výbory jsen nikdy nedělala, vždy mě vítací výbor doma nakrknul, vždy přišel nevhod
![]()
Gladys píše:
No za mě žádné sousedské vztahy jsou nejlepší. Bydlím v řadovce a kdyby mi tu zazvonil nově přistěhovalý soused a vrazil mi jednohubky, tak bych se tvářila asi hodně divněAle já jsem asociál, ale zkrátka i tak, tohle se u nás nějak neděje.Osobně bych oběma vhodila do schránky PF. Aspoň se tam podepíšeš celým jménem a nevznikne trapná situace, kdy si lidé nepamatují jméno