Přítel mi přiznal, že je alkoholik - jak to řešit?

Anonymní
24.10.24 22:56

Přítel a alkohol-nevím jak dál

Dobrý večer, potřebuji se jen vypsat a slyšet i názor jiných. S přitelem jsme spolu 3 roky, nám oběma je do 30 let. Nebydlíme spolu, já bydlím ještě s rodiči, protože ještě studuji. Přítel mi teď při naší hádce oznámil, že je akoholik a že mi to musel říct kvůli jeho svědomí. Je prý závislý a už několik let dost pije, ale poslední měsíc každý den, či ob den dost piv. Bylo moc těžké mi to prý přiznat, ale už nemohl dál mi lhát. Věděla jsem, že má k alkoholu blíže, ale určitě ne nějak nezdravě. Prý kdysi chodil na AA a chce se znovu léčit. Děsí mě hlavně to, že jsem to nějak nepoznala, sice je pravda že byl častěji podrážděný a vypadal celkově unaveně, měl výpadky paměti, ale že to mohlo být z alkoholu… Navíc měl během našeho vztahu také problémy s psychikou, ale to je na další kapitolu, já mu však zůstala oporou..Jsem zničená, moje důvěra k němu se rozpadla a hrozně mě ranilo, že mi to neřekl.. Na druhou stranu to přiznal a chce se léčit, jsem momentálně ve fázi, že nevím, co dělat, mám z toho hrozný strach. Máte s tímto některá zkušenosti? Děkuji

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Anonymní
24.10.24 23:12

Nemáte děti, společný bydlení, nejste manželé. Takže mu klidně zůstaň oporou, podpoř ho v abstinenci, ale do ničeho více se nepouštěj.
Mám zkušenost s otcem, zničil rodinu, vnoučata nezná, dvacet let soudů, dluhy kam se podíváš a stal se z něj manipulant, psychický tyran a vyděrač.

• Citovat
  • Upravit
616
25.10.24 00:47

Holka, uteč, zachraň se a ušetři si tím opravdu mooooc trápení. Jen naprosté minimum alkoholiků se vyléčí. A i kdyby se to jemu nakonec podařilo, ty mezitím stresem, strachem a snahou o záchranu zestárneš a zkazíš si nejlepší roky života.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35683
25.10.24 06:33

Zdrhej

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10185
25.10.24 06:46

Uteč, ukonči ten vztah. S alkoholikem se žít nedá. Zničí tě to. Ani léčba není zárukou, že bude všechno v pořádku. Většina jich do toho spadne znovu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
53190
25.10.24 06:55

Je ti 30. Pokud plánuješ do budoucna rodinu, šla bych od toho. Protože ano, může mu být oporou, může se jít léčit, ale důvěra a jistota se bude budovat roky s nejistým výsledkem. Aby ses ve 40 nevzbudila s tím, že nemáš děti a jen se stále trápíš s chlapem, co je jednou dole a jednou nahoře…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
694
25.10.24 07:29

Sla bych od toho. Alkoholici svym pitim utikaji od reality bezneho zivota. Pokud se z nej stane abstinujici alkoholik, je dost pravdepodobne, ze k alkoholu pri nejakem vetsim stresu opet sklouzne. Coz fakt nechces treba po narozeni ditete resit.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
415
25.10.24 08:21

Podívej se na film Úsměvy smutných můžů.

Život přináší mnoho složitých situací, není třeba si jej komplikovat vztahem s někým, kdo už teď je alkoholik. Nejste svoji, nemate děti a nebydlíte spolu. Fakt nechceš, aby tvoje budouci děti viděly tatínka, jak se denně opiji a dělá scénu o Vánocích.

Podporuj ho v léčbě, ale jako kamarádka.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1972
25.10.24 08:39

Zdrhej, dokud nemáte mimčo :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3797
25.10.24 11:07

Kdybyste byli manželé a měli děti, tak bych mu tu šanci léčit se dala, ale kvůli tomu, aby rodina vydržela kvůli dětem. Když jsi svobodná a bezdětná, tak jdi od něho pryč, nedělej mu pečovatelku a spasitelku. Kdyby si tě sám chtěl udržet, tak by se začal léčit již dávno. Od závisláků všeho druhu raději pryč a co nejrychleji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1130
25.10.24 11:43
@Anonymní píše: Více

Tahle situace je dost složitá. Klíčové je, jak to chce léčit? Jestli má psychické problémy a je rozpitý, tak jinou než ústavní formu nevidím. Bude muset ve svém životě udělat spoustu změn. Najít své spouštěče (s tím mu pomůžou v léčbě) a strategii, jak se jim vyhýbat. Možná bude muset změnit i zaměstnání a bydlení, vymazat kámoše, co ho v tom podporují, atd. Léčba je jen začátek, nesmírně důležité je doléčování, které bude muset pokračovat několik let po léčbě. Formy jsou různé, nejčastěji se jedná o skupinové či individuální terapie. Anonymní alkoholici k tomu navíc, protože ti fungují na principu, že se tam vypovídá, ale nikdo mu nedá zpětnou vazbu a neporadí, takže nespoléhat jen na ně. Docela se osvědčuje chráněné bydlení, ale to funguje ve větších městech. Je to cca na půl roku nebo na rok, aby přechod z léčebny nebyl tak drsný a bydlel s lidmi, kteří na něj dohlédnou a pomůžou mu. Zaštiťují to organizace jako Sananim, Podané ruce, Lotos, Renadi (vyhledej na netu). Důležité je vybrat dobrou léčebnu, vybírat podle programu, ne podle toho, která je zrovna nejblíž. Na netu najdeš recenze. Dobrá je např. v Červeném Dvoře, Lnářích, Jihlavě, Bílé Vodě. Nejdřív si tam musí zavolat - on sám - a zjistit čekací doby, nepřijmou ho hned. Na příjem musí přijet střízlivý, dají mu dýchnout. Pokud to nezvládne, musí si na 14 dní před přijetím domluvit někde jinde detox.
A co se týče vztahu - zařídila bych se podle toho, jak se k celému problému staví. Jestli se s tím opravdu chce vypořádat jednou provždy, což ale znamená abstinenci do konce života, nebo to hodlá plichtit nějakým ambulantním léčením s nulovými změnami v osobním životě - tam šance na uzdravení není.
Ještě na závěr - alkoholismus je chronické recidivující onemocnění, což znamená, že do toho může spadnout znovu. Pro tento případ musí mít sestaven krizový plán, kterým se bude řídit - např. okamžitý nástup do léčebny a třeba 14-denní opakovací terapii. Recidivy se prostě stávají, je ale na něm, jak se k tomu postaví, jestli se znovu rozpije a na všechno vykašle, nebo pokračuje v léčbě.
Jinak v léčbě probíhají dost kvalitní psychoterapie, kde si musí přijít na to, proč vlastně pije. Takže mu tam můžou pomoct i s jeho psychickými problémy, které se zřejmě neúspěšně pokoušel řešit alkoholem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9085
25.10.24 11:53

Odejděte. Rychle.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
25.10.24 12:25

Coby dcera těžkého alkoholika ti mohu s čistým svědomím poradit jen jediné. Ukonči to a najdi si chlapa bez závislosti! Píšeš že tvůj přítel má psychické problémy a k tomu závislost na alkoholu. Tohle je pekelná kombinace a nic dobrého tě po jeho boku nečeká. Opravdu nemusíš někoho věcně zachraňovat a držet nad vodou. Navíc tahle forma sebeobětování absolutně nefunguje!!! Ten člověk by musel chtít sám s tím něco dělat. A potom na sobě opravdu tvrdě dřít. Protože problém u těchto lidí je slabá vůle. A nízká schopnost čelit často i běžným problémům. Takže před tím utíkají k alkoholu a jiným berličkám.
Sečteno podtrženo mysli na sebe a svou budoucí rodinu! A zařiď si lepšího partnera pro život!

• Citovat
  • Upravit
Silviiii
25.10.24 13:51

Nemáš s ním žiadne záväzky, ukonči to. Otec môjho exmanžela tiež pije, bol 2× na liečení a aj tak sa vždy ku alkoholu vrátil. Málokomu to vydrží že s tým skončí nastálo.

• Citovat
  • Upravit
1382
25.10.24 14:02

Bohužel, je to špatné. Každý kdo ví jaký je život s alkoholikem ti řekne jdi pryč.

Špatné je, že jsi o tom nevěděla od počátku, mohl na tom pracovat od začátku…zas chápu že se bál že ho hned opustis. Podle mě jaké neřesti se neodstraní na začátku odstraňují se pak těžko. Promluv si s ním jak to vidí s tebou dál? Chce podporu? Myslím že to rychlé poznáš jestli je schopen tu odvykacku vydržet. Jestli by nebylo pro něj lepší se rozejít a až bude z toho venku s čistým štitem najít si jinou. Já takhle dala šanci manželovi, myslela jsem že po rozvodu se dá do kupy a stejně z něj někdy táhne když musíme jednat :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

1.2 Spray Max mop box

• (4.8) + 25 recenzí

Victoria

• (4.4) + 20 recenzí