Přítel chce být zapsán do RL syna

Anonymní
29.1.12 08:30

Přítel chce být zapsán do RL syna....

ahojky holky, omlouvám se, že anonymně, ale je to dost citlivé téma pro mě, tak proto… Chci se zeptat, jak to funguje… Mladší syn má v RL pouze mne, byl to blbý úlet a bohužel i přes antinu takto dopadl, ale nechala jsem si ho, protože prostě nedokážu dát dítko pryč atd… ALE k mému dotazu, i přesto jsme se s otcem staršího syna k sobě vrátili a on mi teď nabídl, že by si toho mladšího syna chtěl napsat na sebe, tedy být uveden jako otec v jeho RL, už i z důvodu toho, aby nepocítil, že je „bez“ otce a že aby neměl jiné příjmení než starší syn atd, mrňouse si moc zamiloval a bere jej stejně jako staršího, jak kdyby byl též jeho… Tedy jak to teď provést? Klasika zajít na matriku a nechat jej dopsat, tak jak se to dělá běžně před - po porodu už asi nepůjde, že? Malému bude zítra pul roku… Jaké jsou možnosti? Díky za odpovědi…

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14090
29.1.12 08:49

Já jsem malé nechala zapsat otce ve 4měs… žádný problém v tom nebyl. Museli jsme oba na matriku mít sebou občanky,její rodný list, říct jaké příjmení si přejeme a na počkání bylo vše vyřízeno ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.12 08:57

Fakt? Tak že by to šlo? No to by bylo supeeeer :-))

• Citovat
  • Upravit
1347
29.1.12 09:03

Zakladatelko přítel je frajer! :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14090
29.1.12 09:04

No jistě že by to šlo ;) :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
29.1.12 09:16

Jo, je úžasnej :-)) Tak to jsem moc ráda, tak já s nim ještě promluvim a zítra asi letíme na matriku :-))

• Citovat
  • Upravit
Gibbo
29.1.12 09:35

holky, teď jsem shodou náhod narazila na jinou diskuzi, kde řešili příjmení dítka a zmiňují tam i uvedení otce v RL a prý po narození to jde jen soudně? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Ema N.
29.1.12 09:41
Gibbo píše:
holky, teď jsem shodou náhod narazila na jinou diskuzi, kde řešili příjmení dítka a zmiňují tam i uvedení otce v RL a prý po narození to jde jen soudně? :nevim:

no, pokud je otec jiny a priznany nebo pokud se dite narodi brzo po rozvodu (pak je otcem automaticky exmanzel), tak ano… ale podle me, kdyz je otec neuveden, tak to neni problem. Chce se to zeptat na matrice, jak to resit. :nevim:

Pritel je fakt dobry… :pankac: :pankac: :pankac:

• Citovat
  • Upravit
Gibbo
29.1.12 09:45

JU, už jsem koukla i na jiné diskuze, zrovna to tam pak dál i holky řeší a když otec není uveden vůbec žádný, tak to na matrice jde..... Tak držím pěsti :lol:

• Citovat
  • Upravit
573
29.1.12 20:31

Holky a změní na matrice i to příjmení? Já sice v takové situaci nejsem, ale syn taky nemá otce v RL, tak mě zajímá, pokud by se třeba přítel jednou v budoucnu rozhodnul, tak jestli ho jen dopíšou do RL nebo se tam dá vyřešit i ta změna přijmení…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
255
11.2.12 23:00

já teďka řešila situaci, co dělat kdyby třeba otec být zapsán nechtěl, jestli se to nějak řeší a narazila jsem na odkaz kde je všechno vypsané podle situace - jaké dokumenty myslím

http://www.mesto-frydlant.cz/…rozence.html

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
monca114
25.3.12 17:14

Holky, zadávala jsem dotaz zde do poradny, ale stejně mi odpověď moc nepomohla. Jsem spíš ještě víc zmatená. Kopíruji zde svůj dotaz včetně odpovědi. Hlavně mi nesedí, proč bychom měli chodit kvůli určení otcovství k soudu? To mi přijde jako hloupost.

Dobrý den,

chci se zeptat, jak dlouho po porodu mohu zapsat otce do rodného listu, aby to bylo bez problémů a beze soudu? Jde o to, že otcem dítěte je můj přítel, se zapsáním do RL souhlasí, ale hrozí mi předčasný porod a já nemohu jít tím pádem na matriku. Navíc se stejně budeme v červenci brát, mohu ho uvést až po svatbě?

Děkuji

Vladimíra Nováková odpovídá dnes
Dobrý den,
pokud s Vaším partnerem nejste dosud manželé, můžete určit otcovství souhlasným prohlášením před matričním úřadem nebo soudem a to buď před narozením dítěte, nebo až po něm. Tento postup lze uplatnit pouze do doby, než budete vdaná, žádná zákonem stanovená lhůta v tomto případě není. Pokud byste se vdala před porodem, byl by jako otec dítěte automaticky zapsán Váš manžel. Pokud se ale vdáte až po narození dítěte, jako manželé budete muset žádat o o určení otcovství soudní cestou.

• Citovat
  • Upravit
monca114
25.3.12 17:15

Půjdeme ho jako otce zapsat tedy ještě před svatbou, ale jen mě zajímá, proč by to nešlo i po svatbě?

• Citovat
  • Upravit
201
25.3.12 17:33

My jsme byli právě, když bylo malému 14 měsíců, pokud v RL není psaný žádný otec, nemusí zakladatelka běhat po soudech, stačí jen matrika a souhlasné prohlášení, že je otcem ten, kdo se jde zapsat, na počkání dostanete RL nový s novým jménem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
201
25.3.12 17:37

Koukám na tu odpověď z poradny, odpověděli ti takto, protože jsi jim nenapsala, že v RL není napsaný nikdo. Počítali, že je tam někdo uveden a to by, v případě, že se do porodu nevdáš, se muselo řešit soudně. Pokud není žádný jiný otec nikde uveden, tak se může tvůj přítel přihlásit kdykoli s tebou na matrice a máte to za chvilku hotovo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Umožňuje to nová legislativa. Zjistěte podrobnosti.

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová