Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
Dobry vecer, prosim vas, ted jsem volala mamce tak jsem vystrašena. Mamka mi hlídala minuly Pátek na par hodin mého čtyrmesičniho syna.
V neděli nebo v pondeli se ji pak udělala u ucha boulicka a doktor ji priusnice samozrejme potvrdil. Pry jsou několik dni pred infekční! Syn neni kojeny, je na umělým mlicku. Mam strach aby to nedostal taky. Za jak dlouho se projevují a jak? Vzdycky tou boulickou nebo treba jen teploty? Mamka rikala, ze ho mam porad měřit a kdyžtak mu dat čípek. Samozrejme kdyz se teplota zvýší tak pujdu k dr. Ale jaka by asi tak mela byt vyšší? Nad 38 po odečtení?
mělo to miminko některé z vas? Jinak krasny Štedry večer ![]()
Kojení by mu v tomhle případě moc nepomohlo - to většinou ochrání od nemoci kterou má v tu dobu matka co kojí ![]()
hele měř ho a teplota se má srážet jakmile je 38,5 a víc PO ODEČTENÍ
možná bych zašla hned po svátcích k dr. aby to potvrdila nebo vyvrátila, do té doby prostě hlídat.
@Aletheia dr. Nam rikala, ze je tam i přes svátky tak nevim. Teplotu budu měřit:( byla tady mamka s bráchou. Jemu bylo dobre kdyz prijeli a pak ho začalo bolet bricho, zacal zvracet a dostal střevní chřipku. A mamka ted tohle. Vim ze za to nemůže. Nepřijela by kdyby nebylo brachovi nebo ji dobre, ale jsem naštvaná, ze by mohl mit ty priusnice. Naštěstí tu chřipku nedostal.
snad to bude dobry, ale bojim se
Pokud si dobře pamatuju, tak inkubační doba je asi 3 týdny. I před vypuknutím je člověk nakažlivý. Před cca 3 roky jsme byli v práci na tembuildingu, kde jsme spali v tee-pee a týden poté jeden kolega onemocněl příušnicemi. Do třech týdnů nemoc propukla u všech, co s ním spali v tee-pee a nemoc v minulosti neměli.
Myslím, že pravděpodobnost, že malý onemocnění, určitě je.
Klidně bych už teď kontaktovala doktorku.
@jessikka Hmmm
no a poznala by to vůbec? Pry se stím stejne nic neda delat nez jen utlumovat horečku. U malyho je ale jasny, ze snim dojdu.
@Misi-nnka Spíš jsme myslela doktorku o tom předem informovat a zeptat se, na co se připravit, jak to u takhle malých děti probíhá, co prostě čekat.
@jessikka jo, zítra si bud uděláme procházku nebo zavolam. Tak hezky vecer a dekuju.
Taky bych hned kontaktovala doktorku, řekla bych, co se stalo a informovala se, co a jak, jaké je riziko nákazy a co hlídat. Já jsem je taky prodělala a žádná sranda to nebyla..Dnešní děti jsou očkované, ale až v 15.měsících. Prodělala jsem je ve 3. třídě, během epidemi v lázních..Jak nemívám horečky, tak tato nemoc mě dost položila..
Někde jsem četla, že u těchto klasických dětských nemocí - neštovice, příušnice, zarděnky, spalničky(u posledních počítám ještě v době, kdy se neočkovalo, není to tak dávno),je dítě do jednoho roku chráněno mateřskými protilátkami..Ale moje ségra prodělala neštovice ve 4 měsících, moje dcera v roce..Obě kojené, takže zase taková „pravda“ to nebude.
Pokud dětská nemoc probíhá netypicky nebo u rizikových osob, dají se podat léky, které se běžně nepoužívají. Pokud člověk(v tomto případě matka dítěte) ví, že se mohlo nakazit, dá se vše ohlídat hned od začátku a zakročit.
Držím pěsti, aby malý neonemocněl ![]()
Obnovuji diskuzi, dneska nám u tříměsíční dcery dětská Mudr. potvrdila příušnice
![]()
Ráno měla oteklou tvář, tak jsme ihned jeli. Jinak je bez teplot, jen zvýšená a je teď druhý den taková protivnější, plačtivější a častěji chce kojit.
Doktorka byla překvapená, jak a kde to mohla chytit. Já jsem z toho rovněž v šoku, dost se o ni bojím ![]()
Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Dcerka je plně kojená a mezi lidi jsme za poslední 2-3 týdny téměř nechodily (měli jsme celá rodina virozu a starší dcerka navíc ruku v sádře).
Děkuji za případné odpovědi ![]()
@Nerine píše:
Obnovuji diskuzi, dneska nám u tříměsíční dcery dětská Mudr. potvrdila příušnice![]()
Ráno měla oteklou tvář, tak jsme ihned jeli. Jinak je bez teplot, jen zvýšená a je teď druhý den taková protivnější, plačtivější a častěji chce kojit.
Doktorka byla překvapená, jak a kde to mohla chytit. Já jsem z toho rovněž v šoku, dost se o ni bojím
Nemáte někdo podobnou zkušenost?
Dcerka je plně kojená a mezi lidi jsme za poslední 2-3 týdny téměř nechodily (měli jsme celá rodina virozu a starší dcerka navíc ruku v sádře).
Děkuji za případné odpovědi
chudinka. Pry na to léky nejsou. Ma se jen srazet teplota. U nas zatím nestoupla tak doufam, ze je mit taky nebudem. Je to strasny jak jsou ted ty střevní chřipky a priusnice ![]()
@Misi-nnka píše:
chudinka. Pry na to léky nejsou. Ma se jen srazet teplota. U nas zatím nestoupla tak doufam, ze je mit taky nebudem. Je to strasny jak jsou ted ty střevní chřipky a priusnice
Jojo, doktorka nám atb. nedala, ale za to jsem i ráda. Teplotu srážet zatím není zapotřebí, tak doufám, že bude mít malá lehčí průběh nemoci. Ale i tak je to hrozné, takové malé miminko a už má tohle ![]()
Držím palce ať je u vás vše v pořádku!
Dobrý den, moc prosím, vim že u je to staré tema, ale řěším stejný problem, přítel chytil priusnice, hned zanet mozkovych blan, 14 dni v nemonici a jak ho pustili, sup a bylla jsem tam ja, nesli mi srazet 40C teploty a taky priusnice, ted mame doma 9 mesicni jeste neockovane miminko a detska me tak vystrasila, žwe to chytne a že je t strasnej pruser, že už važne nemam nervy na nic… proím jak jste nakonec ty priusnice zvladli? strasne moc prosim za odpoved, krasny den ![]()
Berte to tak, že se jedna o dětskou nemoc, průšvih je pravé u dospělých! Četla jsem teď o roční holcicce, co je měla, průběh jako angina. Také mám ne očko díte ![]()