Výdělek kreslením

Napsat příspěvek
Velikost písma:
38
5.10.17 11:04
@Marki1985 píše:

Chci se zeptat, maluješ na zeď i kočky? Nemyslím úplně úplně obrázek pro malé dítě, ale pro 11 letou dceru. Miluje kočky a chtěla by nějakou tapetku - nálepku na zeď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
5.10.17 11:04
@Sexynohy píše:
No ale jestli bude užívat registrované licenční motivy (třeba ten Garfield), tak tam už se v rámci zákona přesouváme jinam.

Jo, to ano! Na to pozor! Ale opět: Pak by ji nespasil ani živnostenský list.

Takže žádný Garfield, Včelka Mája, Mach a Šebestová, atd. To můžeš nakreslit svým dětem doma, ale nesmíš to prodávat! To není tvoje tvorba, to je plagiát!

Radši vymýšlet vlastní postavičky, než kreslit nějaké populární ze seriálů.

@aiwwa Jo, takhle jsi myslela to „Myslela jsem že kreslíš vlastní obrázky! Aby někdo neprudil kvůli autorským právům“. Nevšiml jsem si, máš samozřejmě pravdu, to by narazila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
5.10.17 11:34

@Sylvusína kocku jsem jeste nezkousela ale muzu zkusit

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1261
5.10.17 11:36

@eumedon ja bych spis chtela kreslit portrety na zaklade fotky co mi poslou tam by nemel byt problem

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8514
5.10.17 11:46
@eumedon píše:
@Marki1985 Akorát, kdyby příjmy z prodeje přesáhly za rok určitou částku (tuším 30 tisíc Kč), tak bys musela podat daňové přiznání.

Jak bys to měla s EET, to nevím. Ale pokud bys neprodávala cizí obrázky, ale výhradně vlastní, tak bys živnostenským úřadem neměla nic společného.

Finanční úřad, to je něco jiného, to ti poradí daňaři, třeba @Hanula1212.

Pod živnostenský zákon to opravdu nespadá, spadá pod autorský zákon. Ale je to samostatná výdělečná činnost jako každá jiná, tzn. registrace FÚ, OSSZ i ZP a platba pojištění stejná jako u živností. Takže žádný limit 30tis.
JInak co se týká těch kabelek atd. tam už bych to viděla na podnikání podle živnostenského zákona. Chce to projít si náplně živností ve vyhlášce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
116182
5.10.17 11:48
@eumedon píše:
Prudit kvůli autorským právům by mohla autorka těch obrázků, pokud by je někdo jakkoliv využíval bez jejího svolení. Autorský zákon chrání autory.

Ať se na ně někde šikovně podepisuje. Za autora se považuje ten, kdo je na díle podepsán, pokud není prokázáno něco jiného.

A pokud by na fléru nebo kde měli pochybnosti, tak ať jim napíše toto prohlášení:

„Prohlašuji, že budu nabízet výhradně díla, jichž jsem sama jediným autorem. Současně se zavazuji nést všechny právní důsledky případné nepravdivosti tohoto prohlášení“.

Ostatně, i kdyby měla živnostenský list, tak by to nijak nezaručovalo, že prodává díla jiných autorů (či jejich kopie) bez jejich svolení. Tak jaképak copak?

Příspěvek upraven 05.10.17 v 11:04

tak jasně, ale známe to, aby se nenašel nějaký prudil.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3160
5.10.17 11:55

A opravdu to chcete prodávat? Kresby jsou velice dětské a neumělé, ale každé zboží má svého kupce. Ale počítejte s tím, že existuje spousta opravdových kreslířů, kteří se s tím živí, tak abyste obstála. Rozhodně bych doporučila kresbu trénovat a zlepšovat se.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
5.10.17 12:17
@aiwwa píše:
tak jasně, ale známe to, aby se nenašel nějaký prudil.

Kvůli registrovaným licenčním motivům, jako je Garfield, Mach a Šebestová, Krteček, Spejbl a Hurvínek, Křemílek a Vochomůrka, postavičky z Disneylandu apod. by se jistě našel. To by nebyla originální tvorba.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
5.10.17 12:19
@AnnieTRoj píše:
A opravdu to chcete prodávat? Kresby jsou velice dětské a neumělé, ale každé zboží má svého kupce. Ale počítejte s tím, že existuje spousta opravdových kreslířů, kteří se s tím živí, tak abyste obstála. Rozhodně bych doporučila kresbu trénovat a zlepšovat se.

Mně ty tři na téhle stránce nepřijdou zas až tak zlé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Petronellina
5.10.17 12:27

Obrázky jsou hezké, ale také si myslím, že to není na prodej. Omlouvám se za upřímnost, ale pro malbu a prodej portrétů je asi potřeba kreslit ještě o level líp. Nedávno jsem viděla na nějakém fb bazaru nabídku s malbou portrétů podle fotek a paní tam dostala takovou čočku a to měla obrázky fakt věrohodné. Obávám se, že na vás by si pár neurvalců také smlslo.

• Citovat
  • Upravit
16219
5.10.17 12:43

Je mi líto, ale ty obrázky, které má malý na zdi, vypadají jako omalovánka, kterou si dítě samo vybarvilo. Ty portréty bohužel taky dost špatné, nemáš vůbec žádný svůj rukopis. V dnešní době, kdy si na počítači stačí hodit filtr, který udělá z fotky kresbu, si dávají podle fotek dělat portréty lidi hlavně pro určitou originalitu pojetí kresby, a ta ti opravdu chybí.
Zkus se podívat na zmiňovaný Fler, jaké portréty tam lidi nabízí.
Nechci být nijak tvrdá, ale neumím si představit někoho, kdo za toto zaplatí :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2069
5.10.17 12:44
@eumedon píše:
Mně ty tři na téhle stránce nepřijdou zas až tak zlé.

Nejsem sice znalec, ale má tam hrozne tvrdé kontury. Dělá to celý obrazek neprofesionální a myslím si, ze v konkurenci nemá šanci obstát. Leda by ty kontury ještě zvyraznila a o dost ubrala na stínování, aby to mělo svůj osobitý styl. Takto to vypadá dost těžkopádné. :nevim:
Jako pro radost sobě nebo v rodině ano. A prodejem bych pockala. Max se zaměřit na vlastní obrázky a styl.
A živnost pak netřeba. Může pak zkusit i mezinárodně. Ale jen vlastní obrázky.
Na zakazkovou kresbu vůbec. Zákazníci jsou nároční, casto nespokojeni a chtějí vrátit peníze nebo si chtějí vybrat nejlepší a pak zaplatit. Jakákoli zakazkova výroba je náročnější než prodávat kus sebe.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
5.10.17 12:49
@zrcadlo píše:
Je mi líto, ale ty obrázky, které má malý na zdi, vypadají jako omalovánka, kterou si dítě samo vybarvilo.

No to jo. To souhlasím. Ale už jsme probírali, že je ani nemůže prodávat z licenčních důvodů (předpokládám, že ani ten sýr se zelenou postavičkou není originál tvorba, ale mohu se mýlit).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
35798
5.10.17 13:02
@eumedon píše:
No to jo. To souhlasím. Ale už jsme probírali, že je ani nemůže prodávat z licenčních důvodů (předpokládám, že ani ten sýr se zelenou postavičkou není originál tvorba, ale mohu se mýlit).

To není sýr, to je SpongeBob. :mrgreen: mořská houba

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1386
5.10.17 13:15

Zaprvé, i pokud se někdo podepíše na Garfielda, autorská práva mu za to v žádném případě nepřiletí. Abychom si rozuměli, pokud přijde maminka, že by ráda, aby někdo jejímu děcku namaloval do pokojíčku Garfielda, tak jako vytvoření díla na smlouvu (bez zmiňování motivu) by to určitě udělat šlo. Ale prodávat to jako motiv absolutně ne, bez ohledu na to kdy, kde a jak, a co dalšího si k tomu autorka přimaluje.

Za druhé, dneska jsou na internetu, bohužel, k vidění naprosto úchvatné kresby. Žít dneska Leonardo, asi by si ani neškrtnul. Stačí zadat třeba do youtube hyperrealistic art nebo hyperrealistic drawing.
I když nechám stranou tuhle neskutečnou úroveň, i tak bych zadavatelce doporučila nejprve nějaký kurz kresby, nebo aspoň samostudium z nějaké knížky. V tomhle jsou možná nějaké základy, ale obávám se, že chtít za to peníze je bohužel opravdu nereálné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat