Překážky výpovědi na straně zaměstnavatele?

Anonymní
4.10.17 10:55

Překážky na straně zaměstnavatele?

Na konci října chci dát výpověď. Oslovila mě konkurenční společnost, nabídla nesrovnatelně lepší podmínky, navíc u nás dost věcí skřípe, zkrátka nebylo o čem přemýšlet.
Jsem s nimi domluvená, že nastoupím v lednu, dřív to nejde. Když dám výpověď v říjnu, tak to hezky vyjde s výpovědní lhůtou. Nicméně očekávám, že současný zaměstnavatel bude chtít, abych šla hned - vzhledem k novému zaměstnavateli. Nechci jim ale podepsat dohodu a být tím pádem doma bez příjmu. Pokud na dohodu nepřistoupím a oni mě tu už nebudou chtít, musí mě poslat na překážky? Musí mi v tomto případě hradit 100% průměrného platu?

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Hanka1
4.10.17 11:17

Jakou dohodu? Proste dáš výpověd ke konci rijna s dvouměsíční vypovedni lhůtou. Jestli oni te tam nebudou chtit, jejich problém, ale platit te dal musí…není to tak, ze ty das klasickou vypoved a nadrizeny ti rekne ok a zítra uz nechod a ze budes ty dva mesice bez penez…

• Citovat
  • Upravit
33844
4.10.17 11:35

Dáš normálně výpověď a hotovo, pokud tě tam nebude chtít tak by ti stejně musel platit, nic bys přece neporušila :nevim: Od toho je ta dovoumesíční výpověď aby měl čas si za tebe najít náhradu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
101777
4.10.17 11:47

Tak pokud bude chtít, abys šla hned, tak nabídne dohodu a 2 platy odstupného nebo odměn.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.17 13:03
@Hanka1 píše:
Jakou dohodu? Proste dáš výpověd ke konci rijna s dvouměsíční vypovedni lhůtou. Jestli oni te tam nebudou chtit, jejich problém, ale platit te dal musí…není to tak, ze ty das klasickou vypoved a nadrizeny ti rekne ok a zítra uz nechod a ze budes ty dva mesice bez penez…

Jen si ověřuju svoji domněnku, že to budou překážky na straně zaměstnavatele. A že mi musí dát 100% průměrného platu.

@j.a.n.i1 píše:
Tak pokud bude chtít, abys šla hned, tak nabídne dohodu a 2 platy odstupného nebo odměn.

V čem by pro mě bylo lepší, když bych podepsala dohodu s odstupným, než se nechala poslat domů na překážky? To bych si pak ještě musela platit zdravotní za listopad a prosinec, ne?

• Citovat
  • Upravit
19790
4.10.17 13:10
@Anonymní píše:
Nicméně očekávám, že současný zaměstnavatel bude chtít, abych šla hned - vzhledem k novému zaměstnavateli. Nechci jim ale podepsat dohodu a být tím pádem doma bez příjmu. Pokud na dohodu nepřistoupím a oni mě tu už nebudou chtít, musí mě poslat na překážky? Musí mi v tomto případě hradit 100% průměrného platu?

Proč tak dalece předjímáš? Dej výpověď a je jejich starost, jak se zařídí. Pokud na dohodu nepřistoupíš (a přistoupit má smysl tehdy, když by výsledek byl pro tebe lepší, než nedohoda, tedy ukončení PP tvou výpovědí), tak ti dá buď lepší dohodu, nebo nějaké překážky na své straně. To už nech na něm.

Pokud by ti navrhl dohodu, podle které bys dostala tolik, kolik bys dostala, kdybys chodila do práce, ale mohla bys zůstat doma - měla bys nějaký důvod na takovou dohodu nepřistoupit? Příjem bys měla stejný, jako bys chodila do práce, ale neprojezdila bys a měla bys spoustu času.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
4.10.17 13:14
@Anonymní píše:
V čem by pro mě bylo lepší, když bych podepsala dohodu s odstupným, než se nechala poslat domů na překážky? To bych si pak ještě musela platit zdravotní za listopad a prosinec, ne?

Jo, to je fakt. Takže si spočítej to zdravotní pojištění a v případě návrhu dohody žádej takové odstupné, aby se ti to zaplatilo.

Překážky na své straně by musel vymýšlet, dohodnout se můžete na čemkoliv, co neodporuje zákonu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.10.17 13:48
@Anonymní píše:
V čem by pro mě bylo lepší, když bych podepsala dohodu s odstupným, než se nechala poslat domů na překážky? To bych si pak ještě musela platit zdravotní za listopad a prosinec, ne?

Zdravotní pojištění bys mohla vyřešit registrací na pracáku. A lepší by to mohlo být v tom, že bys už nebyla vázána na zaměstnavatele a měla opravdu volné 2 měsíce, ne nejistotu, že si ty případné překážky rozmyslí a ještě budeš chodit do práce. Ale to už je na tvém uvážení a především na tom, jestli ti vůbec zaměstnavatel takovou dohodu nabídne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
4.10.17 17:05
@Lendeš Dělám na obchodní pozici. Na překážkách by mi zaměstnavatel vyplácel 100% průměrného výdělku, což je v mém případě nekolikanásobně víc, než by mi nabídli jako odměnu za podepsání dohody. Aspoň předpokládám, že tam by to talčili max na dva základní platy.
@eumedon píše:
Proč tak dalece předjímáš? Dej výpověď a je jejich starost, jak se zařídí. Pokud na dohodu nepřistoupíš (a přistoupit má smysl tehdy, když by výsledek byl pro tebe lepší, než nedohoda, tedy ukončení PP tvou výpovědí), tak ti dá buď lepší dohodu, nebo nějaké překážky na své straně. To už nech na něm.

Předjímám celkem jednoduše - nejsem první, kdo šel ke konkurenci. A vím, že byl tlak na to, aby odešli, co nejdřív. Jenže oni jim podepsali dohodu bez náhrady, protože nastopovali na nové místo ihned.

Každopádně jsme jen chtěla vědět, jestli při tomto důvodu (dávám výpověď já, ne zaměstnavatel) také platí, že pokud mě tam nebude chtít fyzicky, musí mě nechat na překážkách za 100% platu. Na to mi ještě nikdo neodpověděl.

• Citovat
  • Upravit
19790
4.10.17 17:14
@Anonymní píše:
@Lendeš Dělám na obchodní pozici. Na překážkách by mi zaměstnavatel vyplácel 100% průměrného výdělku, což je v mém případě nekolikanásobně víc, než by mi nabídli jako odměnu za podepsání dohody. Aspoň předpokládám, že tam by to talčili max na dva základní platy.

Předjímám celkem jednoduše - nejsem první, kdo šel ke konkurenci. A vím, že byl tlak na to, aby odešli, co nejdřív. Jenže oni jim podepsali dohodu bez náhrady, protože nastopovali na nové místo ihned.

Každopádně jsme jen chtěla vědět, jestli při tomto důvodu (dávám výpověď já, ne zaměstnavatel) také platí, že pokud mě tam nebude chtít fyzicky, musí mě nechat na překážkách za 100% platu. Na to mi ještě nikdo neodpověděl.

Ale vždyť jsem ti odpověděl: Stejně tak, jako ty sleduješ své zájmy, tak i on sleduje své zájmy.

Nikdo mu nevidí do hlavy, aby ti odpověděl, co se mu v ní urodí.

Jestli si vymyslí překážky v práci, tak záleží na tom, jak je odůvodní. 100 % to podle tohohle být nemusí. Jestli si vymyslí překážky v práci. Jak to má kdo vědět, kromě něj?

Alternativou je, že ti navrhne dohodu.

No, a pro případ jeho návrhu dohody je vlastně v pořádku, když zkoumáš, jaké má alternativy k dohodě a jak to tobě vychází finančně. Abys na jedné straně nešla pod cenu a na druhém straně, abys nepřepjala strunu. Takže jo. Podívej se do toho odkazu, co z těch překážek by bylo pro něj použitelné, a to by mohla být jeho alternativa k dohodě s tebou.

Edit: Podíval jsem se. Povětrnostní vlivy můžeme v obchodním oddělení vyloučit. Teoreticky by ještě přicházely v úvahu prostoje, způsobené

• chybnými pracovními podklady,
  • nebo jinými provozními příčinami

Chybné podklady by ovšem musely mít příčinu mimo jeho vůli, aby se jich mohl dovolávat. A stejně tak si myslím, že „gumové“ jiné provozní příčiny. Protože to by pak takhle dělal každý, a to jistě nebylo úmyslem zákonodárce.

Takže - pokud by spoléhal, že se nebudeš bránit a chtěl na tobě ušetřit těch 20 %, tak nějak zařídí chybné podklady nebo jiné provozní příčiny. To bys ale mohla soudně napadnout. Pokud bude seriózní, tak tě odstaví za 100 %.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
4.10.17 17:26

Pokud dáte vy výpověď a něco se nepovede, tak budete mít nedobrou pozici na úřadu práce. Stejně, pokud přistoupíte na „výpověď dohodou“ (nic takového neexistuje). Když dáte výpověď, je věcí zaměstnavatele, co s vámi udělá. Pro spoustu firem je takový zaměstnanec potenciálně „nebezpečný“, takže ho nechají doma za běžný plat. Klidně se ale můžete dohodnout, že skončíte „ihned“. Na to dohoda slouží.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19790
4.10.17 17:33
@Ivan PPZ píše:
Pokud dáte vy výpověď a něco se nepovede, tak budete mít nedobrou pozici na úřadu práce. Stejně, pokud přistoupíte na „výpověď dohodou“ (nic takového neexistuje). Když dáte výpověď, je věcí zaměstnavatele, co s vámi udělá. Pro spoustu firem je takový zaměstnanec potenciálně „nebezpečný“, takže ho nechají doma za běžný plat. Klidně se ale můžete dohodnout, že skončíte „ihned“. Na to dohoda slouží.

Souhlasím s Ivanem. Proto doporučuji před podáním výpovědi podepsat písemnou smlouvu s novým zaměstnavatelem.

O té „výpovědi dohodou“ byl onehdy článek na iDnesu. A je to taková finta, kdy zaměstnavatelé dávají zaměstnancům podepsat klasickou dohodu o ukončení pracovního poměru (co do obsahu), nadepsanou (kvůli zmatení zaměstnance) „Výpověď dohodou“. Právní úkony a se totiž hodnotí podle obsahu, ne podle nadpisu listiny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11559
4.10.17 17:41

Souhlasím- pokud bude dokument nadepsaný Výpověď, ale „uvnitř“ bude dohoda o ukončení prac. pom., tak v případě sporu bude soud zkoumat o čem ten dokument pojednává. A protože se tam budou dohodovat o ukončení, výpověď to nebude se všemi případnými důsledky. Ale to se ne úplně vztahuje na tuhle situaci, kdy impulz vychází od zaměstnance. Jen by bylo dobré mít tu novou práci „jistou“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9793
4.10.17 18:27
@Anonymní píše:
@Lendeš Dělám na obchodní pozici. Na překážkách by mi zaměstnavatel vyplácel 100% průměrného výdělku, což je v mém případě nekolikanásobně víc, než by mi nabídli jako odměnu za podepsání dohody. Aspoň předpokládám, že tam by to talčili max na dva základní platy.

Když tě tam nebude chtít fyzicky, tak ti bude muset dát 100 % průměrného platu pro překážky na své straně. Může ti ale třeba taky nařídit vyčerpat zbývající dovolenou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Hanka1
4.10.17 18:44

Odpovedelo ti tu dost lidi, tak bud blbe ctes nebo nechapes zakladatelko. Kazdopadne nez stavajicimu zamestnavateli hodis ma stul vypoved, tak si hlavne osefuj podepsanou pracovni smlouvu u zamestnavatele noveho.

• Citovat
  • Upravit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat