Přivýdělek na ÚP
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
@eumedon píše:
Vztahuje - nevztahuje? Co je to vztahuje?V ochranné době platí zákaz výpovědi ze strany zaměstnavatele.
Neplatí zákaz jiných způsobů ukončení PP, než výpovědí ze strany zaměstnavatele.
Zrušení PP ve zkušební době není výpověď. Takže zaměstnavatel smí zrušit PP ve zkušební době, i když je zaměstnanec v ochranné době.
co? V jaké ochranné době platí zákaz výpovědi? My nepsaly nic o výpovědi, ale o zrušení pracovního poměru ve zkušební době, a následné řešení neschopnosti, která nastane až po zrušení pracovního poměru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Ještě pro upřesnění: Zákaz výpovědi kromě výpovědi z důvodu zrušení podniku či provozovny, tuším, ale to se tohohle netýká. Zrušení PP ve zkušební době není výpověď.
zeptám se jen teoreticky ze zvědavosti
co hrubé porušení pracovní kázně? je možné v tomto případě vyhodit i těhotnou?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@subsomi píše:
Je, ale nesmíš ji vyhodit hned, musí mít výpovědní lhůtu…
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon Ale my jsme neřešili ochranu před výpovědí, ale ochrannou lhůtu pro možnost nástupu na neschopenku po konci pracovního poměru.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@subsomi píše:
Je. Okamžité zrušení pracovního poměru není výpověď.
@j.a.n.i1 píše:
Je, ale nesmíš ji vyhodit hned, musí mít výpovědní lhůtu…
Proč, Kde je to psáno?
Pro hrubé porušení právních předpisů (dříve hrubé porušení pracovní kázně) je možné okamžitě zrušit pracovní poměr (i těhotné) a okamžité zrušení znamená, že pracovní poměr končí doručením okamžitého zrušení.
Kde je psáno, že těhotné není možno z důvodu hrubého porušení zrušit PP okamžitě a je třeba jí dát výpovědní dobu?
Příspěvek upraven 15.01.15 v 13:08
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon píše:
Je. Okamžité zrušení pracovního poměru není výpověď.
Ale s těhotnou není možné okamžitě zrušit pracovní poměr. (myšleno samozřejmě mimo zkušebku)
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@j.a.n.i1 píše:
Ale s těhotnou není možné okamžitě zrušit pracovní poměr.
Kde je to psáno? Uveď § a odst. ZP!
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon § 55 Okamžité zrušení pracovního poměru zaměstnavatelem
(1) Zaměstnavatel může výjimečně pracovní poměr okamžitě zrušit jen tehdy,
a) byl-li zaměstnanec pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok, nebo byl-li pravomocně odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů nebo v přímé souvislosti s ním k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu nejméně 6 měsíců,
b) porušil-li zaměstnanec povinnost vyplývající z právních předpisů vztahujících se k jím vykonávané práci zvlášť hrubým způsobem.
(2) Zaměstnavatel nesmí okamžitě zrušit pracovní poměr s těhotnou zaměstnankyní, zaměstnankyní na mateřské dovolené, zaměstnancem nebo zaměstnankyní, kteří čerpají rodičovskou dovolenou.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@eumedon @j.a.n.i1
děkuji za odpověď
nechtěla jsem tím spustit hádku mezi vámi, jen jsem byla zvědavá; pamatuju si jaký měla vedoucí problém s jednou kolegyní než se ji pro hrubé porušení (nebo jak se to přesně jmenuje) zbavila, ona to tehdy zkoušela přes nemocenskou a dovolenou pořád natahovat; tak mě jen zajímal varianta těhotenství
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Práci na hpp jsem nakonec nesehnala. Brigádu mám na dpp, pravděpodobně začnu až v březnu. Nepříjemné prekvapeni je, že podporu mi nedoplati. Respektive musím si ji vybrat do dvou měsíců před porodem. Kdybych nikam nenastoupila, končila by mi 3mesice před, takže budu makat až do porodu. ![]()
- Citovat
- Upravit
Jsem naprosto v šoku. Kamarádka je na ÚP, bere podporu cca 6000 Kč. Ted si našla přivýdělek na DPP, s tím, že firma by ji vzala na plný úvazek od září, a zatím by tam vypomáhala na dohodu. Tento měsíc si odpracovala 4 hodiny, tj 200 Kč a na ÚP jí řekli, že v pořádku, přivydělat si může, ale bude ji POZASTAVENA PODPORA. Takže proto, že si vydělala 200 Kč, přijde o 6000,–.
Je tento postup v pořádku? Mně se tomu snad ani nechce věřit. Já neustále sháním brigádníky a pořád nadávám kolik lidí je na prackáku a nikdo si u nás nechce přivydělat, a ted se přestávám divit
![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@marmelada78 ano, je to v pořádku. Při evidenci na ÚP si přivydělat může - tuším do 4 250- Kč, ale NESMÍ současně pobírat podporu. Omezeny jsou i hodiny, které může takto pracovat. Pokud se nechá zaměstnat, byť na DPP, podpora bude pozastavena, dokud bude výdělečná činnost trvat.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ano, vydělat si smí za měsíc hrubého polovinu minimální mzdy, pak je dále v evidenci ÚP. Ona jí ta podpora není sebrána, jen po dobu, kdy vlastně brigádničí je jí pozastavena, jakmile skončí s brigádou, zase ta podpora pokračuje. Nic jí neseberou, nic jí nekrátí. V podstatě správný výraz je, že po doby brigády je podpora přerušena. Jakmile skončí s brigádou, nahlásí to a podpora opět běží do vyčerpání podpůrčí doby. Nepřijde ani o korunu. Není to úplně špatné, když vím, že práci nemá, těch 5 měsíců není extra slavná doba, azrovna se mi namane brigáda, tak neberu podporu, ale vydělám si brigádou, která za měsíc nebude, ale mám stále celou nevyčerpanou dobu podpory.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Navíc lidi jsou na pracáku dlouho, déle než 5 měsíců, co jim běží podpora, pak už jsou na pracáku zadarmo, vlastně je za platbu zdravotního, dokonce se to nezapočítává ano do důchodu, nic, takže čistě za těch lehce přes 1000 za platbu zdravotního. Pak se brigáda hodí. Bohužel v podpůrčí době se moc nevyplatí, no ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit