Přivýdělek na ÚP

zrzana2
14.1.15 10:57

privydelek na up

Ahoj holky, snad mi někdo poradí. Od prosince jsem na up, po všech možných ochranych lhůtách jsem zjistila, že jsem těhotná. Teď mám do konce týdne několik pohovoru, 2 na brigádu 2 na hpp. Pokud me nevezmou na hpp a vezmu tu brigádu, kde si teda vydělám víc než 4200, tak me vyřádí z up? A když privydelek skončí, doplatí mi ty 3 měsíce podpory? To stejne me zajímá pokud me vezmou na hpp a pak me kvůli těhotenství vyhodí. Jinak práce na hpp, jsou takove, že se dají dělat až do mateřské a pak brigadne, což budu stejně potřebovat, protože rodicak bude stačit horko těžko. Vim, že to není zrovna super vůči zaměstnavateli, ale prostě tu naši krásnou situaci chci řešit jinak než sezenim na zadku

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
6842
14.1.15 11:06

@zrzana2
jak s UP nevím, ale pokud tě na HPP vezmou, tak tě nemohou vyhodit kvůli těhotenství, nevím jak ve zkušební době, ale pak už ne, toto není důvod k propuštění; ale pozor, spousta zaměstnavatelů chce před nástupem vyšetření u dr. a tam dr. mlžeš zjistit těhotenství a na základě totho se mohou rozhodnout tě npřijmout (podel toho o jakou práci jde)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6727
14.1.15 11:09

@subsomi @zrzana2 tak vstupni prohlidka by mela byt vsude..ale nekde se dava i moc :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
14.1.15 11:29

Ještě nemám ani prukazku. Těhotenství není překážka v praci, ani nejsem povinna ho hlásit. V těch kam se hlásím určitě ne. A věřte, že do smíchu mi není.

• Citovat
  • Upravit
zrzana2
14.1.15 11:33

Jsou to call centra a recepce. Kdybych nebyla těhotná, tak mám uplne jine plany. No snad mi někdo napíše jak je to s tim pracakem.

• Citovat
  • Upravit
6842
14.1.15 11:39

@zrzana2 pokud těh. není překážkou v práci, tak by to ani dr. neměl pro zaměstnavazele zjišťovat; ale jsou místa, kde je to překážkou a tam má zaměstnavatel právo (asi i povinnost) vyžadovat i toto vyšetření od dr.
někde kontrolují jen zrak a sluch a jinde fyzičku a plíce apod. a podle toho přijmou nebo ne; ale to je podle druhu práce

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
14.1.15 11:40

@zrzana2 Každopádně ve 3měsíční zkušební době tě vyhodit můžou, jestli jsi čerstvě těhotná, tak to na vstupní prohlídce dr. moc nezjistí(já měla prohlídku typu, vy jste zdravá, že? Razítko, podpis, 400 a bylo), takže jedině skrývat, co to půjde, po třech měsících je to jedno, můžeš tvrdit, že si to nevěděla..Když by tě pak vyhodili, tak ti pracák doplatí, to, co jsi nevyčerpala…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
14.1.15 11:45

@zrzana2 Navíc, když by tě v té zkušebce vyhodili, tak můžeš jít do 7 dnů na neschopenku a čerpat jí do porodu, ale tam záleží, kolik by ta nechopenka byla, aby nebyl vyšší pracák…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
14.1.15 11:46

@roksy25 diky

• Citovat
  • Upravit
alli_li
14.1.15 11:46

@zrzana2 prosim Te, vydelat si na pracaku muzes ty 4tis, akorat az po skonceni podpory tj.az po tech 5ti mesicich. - tak mi to bylo ted predneseno na pracaku, s tim ze teda pomud bych di pak ty penize vydelavala prinest tu smlouvu.

J

• Citovat
  • Upravit
5420
14.1.15 11:47

@zrzana2 Navíc, když teď nastoupíš do práce a udržíš se co nejdéle to půjde, tak by mohl být nárok na mateřskou, pokud bys za poslední 2 roky měla odpracováno min. 270dní a do 180dnů od skončení nástup na mateřskou…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
14.1.15 11:50

Pokud jí ve zkušebce vyhodí, ochranná lhůta na neschopenku se nevztahuje.

K ÚP, POKUD SI NAJDEŠ zaměstnání, dáš vědět, oni tě vyřadí z evidence. Pokud přijdeš o práci, znovu se zaeviduješ a normálně můžeš čerpat podporu, co ti chybí. Dokonce, a to si teď nejsem jistá úplně tou délkou, pokud ta délka trvá déle než tři měsíce, máš nárok na čerpání podpory od začátku, to jest 5 měsíců. Vždy musí být splněna podmínka, že máš za poslední dva roky rok odpracováno.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5420
14.1.15 11:52
@terinka4444 píše:
Pokud jí ve zkušebce vyhodí, ochranná lhůta na neschopenku se nevztahuje.K ÚP, POKUD SI NAJDEŠ zaměstnání, dáš vědět, oni tě vyřadí z evidence. Pokud přijdeš o práci, znovu se zaeviduješ a normálně můžeš čerpat podporu, co ti chybí. Dokonce, a to si teď nejsem jistá úplně tou délkou, pokud ta délka trvá déle než tři měsíce, máš nárok na čerpání podpory od začátku, to jest 5 měsíců. Vždy musí být splněna podmínka, že máš za poslední dva roky rok odpracováno.

Aha, ale když by na ní nastoupila před vyhazovem? Sice by jí skončil pracovní poměr, ale nemocenskou by měla ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
zrzana2
14.1.15 11:52

@terinka4444 holky odpracovano mám. 12let, teď jsem chtěla hledat něco jinýho a ono těhotenství. Díky všem.

• Citovat
  • Upravit
69235
14.1.15 11:59

Ještě k podpoře. Počítá se ze zaměstnání, ze kterého naposledy vznikl nárok, to znamená zaměstnání, které trvalo déle než 6 měsíců. V praxi, pokud ti teď jede podpora ze zaměstnání, kde jsi brala třeba 10.000, máš slušnou podporu. Teď si najdeš zaměstnání, kde budeš brát 20.000, a chceš podporu z těch 20.000, musíš se nahlásit na ÚP do tří pracovních dnů, pak ti to budou počítat z toho posledního zaměstnání, byť by trvalo 5 dnů. Pokud se nenahlásíš do tří dnů, nebere se to zaměstnání v potaz a podpora jede z takového posledního zaměstnání, ze kterého vznikne nárok, to jest posledního, které trvalo půl roku.

Takže když máš teď podporu z 10.000 a najdeš si práci za 20.000(byť bude trvat, týden, mesíc…) musíš se nahlásit do tří dnů, počítá se ti podpora z těch 20.000.

Ale jde toho využít i obráceně pokud jsi měla 20.000 a pracovala tam déle než 6 měsíců, teď si najdeš nějakou náhradu za 10.000, ze které tě vyhodí, musíš se nahlásit déle než jsou tři pracovní dny. Pak při výpočtu podpory nevezmou v potaz to krátké, méně placené zaměstnání, ale vypočítají to z toho předchozího, dlouhého, lépe placeného.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat