Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj jaké jsou první příznaky cukrovky?Máme ji několikrát v rodině ale zjištěné náhodou,a tak nevím jaké jsou její první příznaky,děkuji všem za odpověd. ![]()
Zkopírováno z netu:
Diabetes mellitus 1. typu:
Nástup tohoto onemocnění bývá náhlý a poměrně dramatický a většinou se projevuje: •Abnormální žízní a suchostí v ústech •Časté močení •Značná únava / nedostatek energie •Neustálý hlad •Náhlý úbytek hmotnosti •Pomalé hojení ran •Opakující se infekce
Diabetes mellitus 2. typu:
Mohou nastat stejné příznaky jako u 1. typu, ale většinou jsou méně výrazné. Nástup diabetu 2. typu probíhá postupně a proto se špatně rozpoznává. U některých pacientů se z počátku neobjevují žádné příznaky. Správná diagnóza je však bohužel často rozpoznána až po několika letech, kdy už se vyskytují různé komplikace.
No mezi ty základní příznaky patří:Hubnutí, častý pocit žízně. Hodně se čůrá a moč často zapáchá. U žen častý výskyt mykóz a záněty močových cest. Dále se může motat hlava. Každopádně Cukrovkou můžeš trpět a být dlouhou dobu bez prvotních příznaků. Pokud máš nějaké podezření není nic jednoduššího si zajít za obvoďákem na testy.
Taky kdyz se diabetik vycura a podivas se do misy tak je to tam sama pena asi jako kdyz zatrepes ledovej caj v lahvi. Muj manza je diabetik typu jedna a je to castecne dedicne onemocneni,mame dve deti pediatr to vi a hlida to,ale ja to pro jistotu obcas rano zkontroluju.
No ono nejde přímo o mne,ale o mého 8letého bratra,má stále žízen,hlad strašný,pak zvrací,a v noci se pomočuje a navíc dnes sem ho hlídala protože zvracel celou noc matka musela do práce a on že ho bolí jako tam kde je slinivka,tak sem si vzpoměla že cukrovku u nás v rodině mají tři,tak jesi to nemuže být ono,tak jí to řeknu at tam s ním de.děkuji vám ![]()
evik178 píše:
Taky kdyz se diabetik vycura a podivas se do misy tak je to tam sama pena asi jako kdyz zatrepes ledovej caj v lahvi. Muj manza je diabetik typu jedna a je to castecne dedicne onemocneni,mame dve deti pediatr to vi a hlida to,ale ja to pro jistotu obcas rano zkontroluju.
Tak ted jsem za ním šla a řekla sem mu at se vyčůrá a má jí zpěněnou.
Pokud máte v rodině diabetiky, jistě mají doma i testovací proužky DIAPHAN. Počůrají se a na krabičce je pak k porovnání barevná škála, která ti řekne, kolik cca cukru máš v moči. Pokud to nikdo v rodině nemá, pak jistojistě mají glukometr, zkuste mu změřit cukr z kapičky krve z prstu.
Pokud by to byla cukrovka a již zvrací a bolesti břicha, tak k doktorovi rychle. Může mít otravu acetonem (je to vedlejší produkt nedokonalého zpracování sacharidů a tuků v těle, když chybí inzulín)…nechci strašit, ale pak je to nebezpečné ![]()
Pardon musela jsem odbehnout,to s tou zpenenou moci nam poradil doktor uz kdysi davno,s tou otravou acetonem muze mit predchozi prizpevatelka pravdu,rika se tomu ketoacidoza a je to v podstate otrava organismu,nechci strasit ale je to moc nebezpecne, zpusobuje to dlouhodobe zvyseny cukr v krvi,a muze to vazne poskodit organy,nejcasteji ledviny.Ketony zase poskozuji mozkovou tkan.
Ta ketoacidoza se da nekdy poznat tak ze dotycnemu zapacha jakoby zkvasenym ovocem,takovy neprijemny smrad,nebo mu tahle pachne z ust.
Jestli zvraci a vyvrati kazde jidlo tak mu uz nic jist nedavej,jen se mu tim jeste muze zvysit cukt a zhorsit stav,radeji mazej k doktorovi,pokud je to to co tady rozebirame,tak se klidne muze stat ze zkolabuje.
Příspěvek upraven 09.06.11 v 18:34
Ahoj,nechci strašit ale opravdu hned mazejte k lékaři,muže a nemusí to být cukrovka,ale muj syn jí ma taky,dostál jí minulý rok v létě na dovolené v Bulharsku,hned jsem poznala oč jde,měl velkou žízen,pil i 8l vody deně,zhodil,byl unavený,pomočoval se v noci i 5 krát,hned jak jsme přijeli z dovolené jsme šli k lékaži,ta mu nabrala glikemku a měl 17 norma je po ránu 5-6-7 skončil hned na jice,byl tám asi týden než ho stabilizovali,snížili cukr,byl s něho cítit i aceton,pak byl asi 14 dní na děckém,než nám vysvětlili jak píchat inzulín,měřit glikemii,stravu atd atd..synovi bylo 9 let,dnes už si umí píchat inzulín,měřit glikemii a vážit stravu ulně sám,naučil se to asi za 4 měsíce,nepříjde mu to jiné,zvykli jsme si a cukrovku máme pod kontrolou,přeji hodně štěstí.
ševelka - šikovný chlapeček
Tak hlavně hodně štěstí a zdravíčka i nadále ![]()
Tý jo to normálně čučím,to mi hned ráno půjdem,půjdu tam s mamčou ,všichni co u nás měli cukrovku tak zemřeli,tak změřit nemužem,nic nejí celý den má bolesti na pravo pod žebrem,jen tedy doufáme že snad ne ale je těch příznaků už dost,a s pusi cítím kyselo ,jako zkvašené jablka ,je bílej jak stěna,leží a dávám mu hořký čaj,tak doufám že to bude dobrý,je to můj brácha tak mám o něj velký strach.Ách jo.No sem zvědavá co u té mudry.Holky děkujeme.
![]()
Vpravo pod žebrem je i žlučník, žlučovody apod.. Může mít problém s tím. To se taky nemůže nic sníst a zvrací se. Tím jak zvrací, nic nestráví, zakyseluje se organismus, tak mu pak je taky cítit z pusy. Jestli ta bolest pod pr. žebry na pohmat je výraznější, tak bych možná myslela na žlučník. Nic bych mu nedávala jíst a kdyby se mu ještě víc přitížilo, tak bych zajela na pohotovost hned. Snad to ta cukrovka nebude.
Zakladatelko,
pročítám tvou diskuzi, moje mamka má taky cukrovku. Podle toho, co píšeš, nevím, jestli bych čekala na ráno, možná bych navštívila pohotovost, pokud je mu zle, jak píšeš…
Přeju bráškovi, aby se mu udělalo lépe ![]()
patrika4 píše:
Tý jo to normálně čučím,to mi hned ráno půjdem,půjdu tam s mamčou ,všichni co u nás měli cukrovku tak zemřeli,tak změřit nemužem,nic nejí celý den má bolesti na pravo pod žebrem,jen tedy doufáme že snad ne ale je těch příznaků už dost,a s pusi cítím kyselo ,jako zkvašené jablka ,je bílej jak stěna,leží a dávám mu hořký čaj,tak doufám že to bude dobrý,je to můj brácha tak mám o něj velký strach.Ách jo.No sem zvědavá co u té mudry.Holky děkujeme.![]()
Sakra už nevim co píšu ,,V LEVO POD ŽEBREM,,omlouvám se už ani nevím jaká je levá a pravá strana.
![]()