Poradna očního lékaře
MUDr. Vladimír Korda Ph.D.
Ahoj.Jak se oteplilo,začínám mít zase depky.Nemůžu si vzít šaty ani kraťasy,protože mám levou nohu od kolene dolů samý křečák a shluky fialových žilek😢 .Už loni v létě jsem měla jít na laserovou operaci,ale podruhé jsem otěhotněla,tak z toho nic nebylo.Letos z toho taky nic nebude,protože kojím.Ale chtěla jsem se zeptat někoho,kdo podstoupil klasickou operaci křečáků,jak moc jsou vidět jizvy.Laserová operace by mě vyšla na cca 15tisíc(ta jedna noha),klasická je hrazena pojišťovnou.Tak nevím,jestli se mám snažit z mateřské něco našetřit,abych mohla jít příští rok na laserovou nebo je to zbytečné a klasická by stačila.Vím,že po klasickém zákroku to hojení trvá déle,ale mě jde spíš o estetický vzhled.Abych nešla na tu klasickou operaci a pak ty nohy stejně neschovávala kvůli ošklivým jizvám
Je nějaký vzhledový rozdíl v obou operacích po zahojení?
Ahoj Janet, mám stejný problém, levá noha katastrofa
taky plánuju operaci, byla na ní moje sestra a jizvy vidět nejsou, akorát jí se ty křečáky vracejí zpátky a to je po operaci jen asi tak 3roky ![]()
Klasika se provádí,že ti v třísle a u kotníků udělají malý řez a tu žílu vytrhnou,provádí se u velkých žil.Pak se dělá sklertizace a ta se dělá u malých žilek ![]()
Já osobně bych šla na normální operaci,niko tinezaručí,že je to nenavrátné ![]()
lulushka píše:
Ahoj Janet, mám stejný problém, levá noha katastrofataky plánuju operaci, byla na ní moje sestra a jizvy vidět nejsou, akorát jí se ty křečáky vracejí zpátky a to je po operaci jen asi tak 3roky
j,mají tendenci se vracet.
Moje levá noha je taky katastrofa.
Moje nohy jsou katastrofické obě.
Ale pravá víc!
K tématu: viděla jsem nedávno v TV jakýsi dokument, kde operovali křečové žíly ještě nějakou další metodou, ale zaboha si nevzpomenu, jak se to jmenovalo. Něco jako „radio..... ablace???“, ale už fakt nevím. Principiálně jde o to, že se ta postižená žíla nevytrhává, ale nějakým elektropřístrojem jakoby uzavře, slepí, tudíž zůstává na místě, ale už není vzhledově ošklivá. Celkově je ta operace prý mnohem snazší, méně bolestivá a rychleji se to hojí. Třeba si někdo vzpomenete, co to bylo?
Jen nevím, jestli je to na pojišťovnu.
Mě osobně by spíš zajímalo, jestli je kromě ošklivého vzhledu ještě nějaký jiný důvod, proč si nechat křečové žíly operovat? Já je mám fakt hnusné, ale nebolí, nohy neotékají, nemám pocit těžkých nohou, prostě o nich nevím. Tak by mě zajímalo, jestli když to nechám, hrozí třeba nějaké další zdravotní riziko?
Nebo je to jen designová záležitost? Jsem taková povaha, že nechat do sebe řezat jen proto, abych měla hezčí nohy, se mi příčí, tak proto se ptám. Omlouvám se zakladatelce za OT. ![]()
Ahojky, moc s tím neporadím, ale lítala jsem do doktorech kvůli křéčákům a na konec mi řekli, že je operace zbytečná, že se to časem vrátí a pak je to prý ještě horší. Tak jsem to raději nechala tak jak to je. ![]()
Maminka měla křečové žíly a dlouho přemýšlela o metodě Chiva-že je účinější,šetrnější…Nakonec řekla,že by to bylo moc peněz a nechala si je odstranit operačně.
Pokud jsou žíly menšího rozsahu,tak bych volila sklerotizaci.Pokud už na ně nestačí,tak bych asi volila Chiva metodu.
Ronnie
Komplikace
Nejčastější je zánět a trombóza povrchových žil - projevuje se trvalou bolestí zanícené žíly, zarudnutím kůže v okolí, teplotou. Stav se léčí celkově antibiotiky, lokálně pak protizánětlivými mastmi a bandážemi.
Další komplikací může být trombóza a zánět hlubokých žil. Je způsobena např. zpomalením toku krve v hlubokém systému při velkých zevních křečových žilách, dlouhé sezení apod. Příznakem bývá silná bolest v lýtku, otok, někdy teplota. Trombóza hlubokých žil může vést k plicní embolii, proto se obvykle léčí za hospitalizace pomocí tzv.ředění krve a za užití bandáží.
Chronické a neléčené poruchy žilního systému vedou ke vzniku trvalých otoků, bércových vředů apod.
26lenka píše:
Ahojky, moc s tím neporadím, ale lítala jsem do doktorech kvůli křéčákům a na konec mi řekli, že je operace zbytečná, že se to časem vrátí a pak je to prý ještě horší. Tak jsem to raději nechala tak jak to je.
Křečové žíly jsou vroznenou chybou v síle žilní stěny.Tzn. to je dané,to nezměníš.Takže po operaci či sklerotizaci se vracejí,někomu dřív,někomu později.A záleží jen na tobě,kam až to necháš dojít.Kamarádka jezdí každý rok v zimně na sklerotizaci-tvoří se další,ale tak malý,že ani nejsou pro laika vidět.
Moje maminka se operaci pořád bránila,šla až když nohy byly naprosto katastrofální.Operace se vydařila,ale dost modrých map zůstalo.
26lenka píše:
Ahojky, moc s tím neporadím, ale lítala jsem do doktorech kvůli křéčákům a na konec mi řekli, že je operace zbytečná, že se to časem vrátí a pak je to prý ještě horší. Tak jsem to raději nechala tak jak to je.
kromě embolky se teda dost bojím, že to dojde až k bércovým vředům a to tedy opravdu žádná chuťovka není, to radši půjdu pod kudlu klidně i vícekrát pokud to bude možné a nutné
Jj taky jsem viděla ten dokument o té „radio ablaci“ bohužel přesný název taky nevím.
A vážně se musí čekat až člověk dokojí? Však spousta operací se dělá i v době kojení, já dokonce byla na revizi pod celkovou narkózou, když bylo malýmu 7 dnů.
Byly jste ještě někdo na operaci? Kdyžtak napište kde a jak jste spokojené.
Moje máma byla asi před dvaceti lety. Jizvu měla vzadu pod kolenem docela solidní a taky se jí pak křečáky vracely.
Gina108 píše:
Jj taky jsem viděla ten dokument o té „radio ablaci“ bohužel přesný název taky nevím.A vážně se musí čekat až člověk dokojí? Však spousta operací se dělá i v době kojení, já dokonce byla na revizi pod celkovou narkózou, když bylo malýmu 7 dnů.
Byly jste ještě někdo na operaci? Kdyžtak napište kde a jak jste spokojené.
Moje máma byla asi před dvaceti lety. Jizvu měla vzadu pod kolenem docela solidní a taky se jí pak křečáky vracely.
Já to napsala blbě,v třísle se to dělá když to máš i na stehnech
Jinak lítko se dělá pod kolenem.
Jinak varixy jsou plánovaný výkon,proto to nekojení a spoustu dalšího.Revizi jsi měla jak neodkladný výkon proto to nevadilo ![]()
I moje leva noha je katastrofa…
Ale prava je jen o malo lepsi… Rekla bych, ze jsem byla zrala na operaci uz pred obema detmi, ted by mi ji dr. naordinoval uz pri pohledu od dveri… nosim jen kalhoty a letos mam radost z dlouhych sukni… konecne si muzu po letech koupti sukni…
o operaci premyslim uz dlouho, zatim nemam zadne vetsi potize krom estetickych, tak vaham… ale jednou k ni tutove dospeju… moje mama ma jednu velkou osklivou krecovku(ja vypadam podstatne hur), letos v ni mela povrchni zanet, zustal po nem zatvrdly infiltrat, takze se chysta na operaci… musi…
To já vím,že se to bude vracet,zase se to udělá jinde.Mám to po mámě
.Jen jsem chtěla vědět,jestli stojí za to si to zaplatit nebo jít na klasický vytáhnutí.Ještě mi není 30 a už 4roky chodím i ve vedrech v kalhotách-jít mezi lidi v kraťasech s něčím takovým bych psychicky nezvládala
.
Metod na odstranění je víc,ale za všechny „neklasické“ se platí-a někdy ne málo ![]()