Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj,
chtěla bych se jen zeptat. Přišlo mi vyrozumnění ze sociálky, o tom, že mi přiznali mateřskou. Odevzdává se někomu to vyrozumnění? A ještě jedna věc… denní částka, která je vypočítaná od nich se ještě zdaňuje nebo je to čistá ruka? A kolika dny v měsíci se ta částka násobí, abych přibližně věděla kolik budu mít. Já se v tomhle nevyznám, 10 let jsem sociálku nepotřebovala
. Díky moc za odpovědi.
nn nikde se to neodevzdává. Tu částku máš na den, takže kolik dní v měsíci, tolik peněz dostaneš a nedaní se, takže když budeš brát 300,– na den v prosinci, tak krát 31 dní.
Po mě to vyrozumění chtěli na pojišťovně, ovšem já už ho stihla ztratit, tak budu muset pro nový.
na pojišťovně? a proč? Po mě nikdo nic nechtěl, tak nevim jestli zaměstnavatel něco posílal i na tu pojišťovnu.
Budou ho chtít až si budeš žádat o rodičovský příspěvek, aby mohli vypočítat, kolik ti mají dát rodičovského příspěvku v tom přelomovém měsíci. Hlášení na pojišťovnu (zdravotní) za mne obstarával zaměstnavatel, ale tam dle mého názoru nejde o výši, ale o to, že se stáváš státním pojištěncem.
Možná blbá otázka,ale při první mateřské mi nic takového nepřišlo - Když jsem teď nastoupila na mateřskou, dojde mi kvůli tomu od sociálky nějaké vyrozumnění jo?
Mě tedy žádné vyrozumění nepřišlo a to už jsem na mateřské víc jak 2 měsíce.
Ono se to pořád mění dřív vyplácel mateřskou zaměstnavatel (u velkých organizací), teď jí platí pro všechny OSSZ. Takže pokud si byla předtím u velké organizace, tak si vlastně nebyla v jednání s OSSZ. A taky to dřív bylo tak, že rodičák náležel za celý měsíc, kdy se alespoˇjeden den nebrala mateřská, teď se doplácí k mateřské jen aby to bylo do výše rodičáku, takže musíš mít ten papír na doložení výše mateřské. Takže předpokládám, že ti přijde.
Pettulle píše:
nn nikde se to neodevzdává. Tu částku máš na den, takže kolik dní v měsíci, tolik peněz dostaneš a nedaní se, takže když budeš brát 300,– na den v prosinci, tak krát 31 dní.
To teda nevím, jestli se násobí počtem dnů, já mám mateřskou už od června a mám jí pořád stejnou, tzn, i když má měsíc 30 dní, i když má 31 chodí mi stejné peníze …
A potvrzení o výši jsem nedostala, ale musím si sama zajít na cssz s nějakým lejstrem co jsem dostala na UP, aby mi tam napsali tu výší PPM. |To lejstro mi dali přímo na tom UP.
proto je to vyměřovací základ na den, mě chodila ta částka kterou jsem měla na den x počet dní v měsíci, takže jsem ji měla stejnou pouze tehdy když měl měsíc stejný počet dní, v únoru jsem ji měla nejmenší, protože bylo málo dní a když mi končila v květnu, tak mi dali jen za těch 15 dní a tak to i na sociálce počítali. No já jsem zaměstnaná, takže to za mě všechno vyřizoval zaměstnavatel a ten papír, kde mi spočítali výši tý denní výměry na mateřskou jsem odevzdávala na sociálce, tam si to pak zadávali do počítače a pak mi přišly nějaký papíry, který jsem si schovala, ale už nevím co to bylo.
Pettulle - to je fakt divné, mě chodí furt stejně peněz ať má měsíc 30 nebo 31 dnů, peněz je stejně - mám to jako jít reklamovat?
To je divné… koukni na výpis z účtu měla bys tam mít napsanou denní dávku a vyměřovací základ a měla by to být denní dávka x počet kalendářních dnů v měsíci.
to nevim, ale asi bych se na tu sociálku zeptat šla. A proto mi chodilo i rozdílný dorovnání do rodičáku. Ale opravdu mi to chodilo měsíc co měsíc jiný, stejný akorát když byl stejný počet dní v měsíci, teď jsem se koukala do výpisů a je to tak, prostě ta částka x počet dní.
Já jsem se na pojišťovně byla zeptat, když jsem nastoupila na nemocenskou jestli je to potřeba nahlásit, neboť jsem před lety zjistila, že jakákoliv změna zaměstnání nebo nástup na pracák se musí hlásit na pojišťovně. Tak jsem si nástup na mateřskou nahlásila raději už předem, i když vím, že zaměstnavatel to hlásí ( dělám ve velké firmě), ale raději dvakrát než vůbec . ![]()