Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
holky, vrtá mi hlavou problém…
Mám tuším americkou knížku o návodu, jak stvořit holčičku, půjčenou z knihovny, většinou je to takový blábolení o ničem.
Ale…
Je tam vyjádřena teorie, že pokud otěhotníme do vajíčka již staršího, tedy ke konci ovu, prostě to vajíčko už je starší, tak vzniká větší riziko vývojových vad a malformací a těhotenství ve velkém množství zaniká buď samovolným nebo zamlklým potratem. Takže po ovu nedoporučují souložit…
No nevím, vy holky, co jste tím prošli, máte pocit, že jste otěhotněli „do starého vajíčka“ nebo jak to nazvat srozumitelně..??
Přišlo mě to docela jako zajímavá teorie a tak nevím, jestli se nemáme snažit jen do ovu a pak nic…
Děkuji za odpovědi
NiKina
Nikino,
jak myslíš vajíčko starší ????
Vajíčka se tvoří už při nitroděložním vývoji holčičky, tudíš jsou všechna stejně stará.
Knížku jsem nečetla a při otěhotnění jsem ovulaci taky nesledovala, pravda taky nám to trvalo 3/4 roku než se zadařilo, jenže já jaksi mám pocit, že kdybych to nějak víc sledovala tak se snažím až moc a že pak by to nešlo vůbec ![]()
Kačko, vyjádřím to líp…spermie našla vajíčko, které už nějakých x hodin čekalo na spermii, tudíž bylo už jaksi opotřebované cestou, starší, déle žilo…
než třeba vajíčko na které se spermie vrhly hned jak docestovalo tam, kam má, bylo prostě čerstvější ![]()
NiKi
Podle mě to je úúúplný nesmysl. Vady vznikají z úplně jiných důvodů a určitě ne podle vajíčka, jak dlouho cestuje… Navíc vajíčko je (pokud se nepletu) oplodnitelné jen pár hodin…
no myslím si to taky, navíc těžko odhadneš, jak zrovna ti vajíčko cestuje a kdy přesně, na hodinu se uvolnilo.....
A snad je příroda chytrá a ve chvíli, kdy je vajíčko už přezrálý, tak už není oplodněníschopné, ne?
NiKi
Přesně tak - jak je vajíčko „přezrálé“, tak není možné ho oplodnit…
Tím by se vysvětlilo, proč po ovulaci většinou počneme holčičky. Kluci jako více náchylní se prostě "neuchytí! v děloze.
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.