Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Ahoj, ráda bych věděla, zda má někdo podobné pocity po potratu - tedy pocity viny. Byla jsem dvakrát těhotná, ale ani jednou to nedopadlo dobře.
Jak se s tím mam smířit!!! Mojí vinou jsme přišli o naše mimi! ![]()
Někdy si připadám jak šílená, mám sto chutí vyhledat psychologa, ale k tomu se asi neodhodlám. Ani nevím, jak.
Tyno, předesílám, že jsem tohle neprožila (resp. jednou v 5týdnu, ale i přese vše jsem nakonec ráda, že to tak dopadlo a nebylo mi příjemně, bylo to formou opožděné MS).
Ale můj názor je, že jsi za to určitě nemohla. Jak jsi na to přišla? Přeci žádná těhule nesedí doma na zadku od počátku a jsou i takové, které na to přijdou později po mnohem větší zátěži (typu alkoholové dýchánky, ale i sportovní akce). Myslím si, že by k tomu nejspíš došlo tak jako tak, pokud jsi neměla nějaké potíže od počátku. Možná bys vinu cítit mohla, kdyby ti dr řekl, seďte doma, nic nedělejte, něco se děje. Ale i tak bys to neovlivnila a z tvého příspěvku to nevyplívá.
Bohužel, co tak tady občas čtu, stává se to (a dle zdejších zkušeností ne zrovna málo často). Je mi hrozně líto, čím jsi prošla, určitě to je zkušenost, kterou by si drtivá většina těhulí odpustila. Rozhodně nejsi ničím vinna, i když se tak cítíš. Měl by tě podpořit přítel (manžel) a hlavně pokud se cítíš opravdu mizerně, na vyhledání psychologa není vůbec nic špatného. I když je pak lepší, když ti alespoň někdo poskytne nějaké reference. Ne každý je citlivý (měla jsem tu čest s doc. Zvěřinou a děkuji, už nikdy)…poraď se s dr, třeba ti někoho doporučí. Není na tom nic špatného, chodí tam lidé i s „hloupostmi“ a to, co cítíš ty a co jsi prožila, hloupost určitě není. Psychická pohoda je nutná.
Hlavně zapomeň na to, že by to byla tvoje vina…určitě není.
Drž se a přeju, aby se brzy zadařilo se zdárným koncem…určitě by pomohlo se třeba zařadit i mezi nějaké holčiny s podobným problémem (diskuse Otěhotnění po potratu…Profisnažilky apod).
Gabča
Tyno, prosím tě, žádné výčitky si nedělej, nemá to cenu…
Mám za sebou také dva potraty, oba dva v 9tt. Po tom prvním jsem si lámala dlouho hlavu, kde jsem udělala jakou chybu… Žádnou jsem neudělala.. Teda snad… Podruhé (to už taky bylo se srdíčkem) jsem se hlídala a stejně to nedopadlo. Tentokrát jsem si byla jista, že jsem neudělala nic, co bych si mohla vyčítat a stejně bylo všechno špatně…
Věřím tomu, že kdyby byla tvoje miminka úplně v pořádku, neohrozilo by je ani koupání a už vůbec ne běhání po nákupech. Jeden doktor mi kdysi řekl, že když se to MÁ udržet, tak se to UDRŽÍ. Příroda je mocná čarodějka a pokud tvoje dětičky nebyly zdravé, zařídila to raději takhle.
Neboj, jednou to přijde a miminka mít budeš…
Moc ti to přeji!!
Dadla
Ahoj Tyno,je mi moc líto ,že obě tvá těhotenství nedopadla dobře .Nic méně si myslím ,že to nebylo tvou vinou.
Pěkná dovolená ani chození po nákupech rozhodně nemůžou za to co se stalo.
Zkrátka něco není dobře a ted je to hlavně na tvém doktorovi ,aby ti pomohl v dalším těhotenství.
Já mám 3 děti a nikdy jsem se během těhotenství nešetřila a ani moje okolí mi to nijak neulehčovalo.Starší děti jsem tahala i když jsem měla bříško ,věšela záclony a prádlo ,myla okna ,tahala tašky s nákupem .
Přece ti doktor musel říct ,nějaký důvod proč se to stalo a říct ti ,že další tvoje těhu bude už jako rizikové.A pokud ti řekl ,že je to tvojí vinou pak to není dobrej doktor .
Podívej se do diskuze těhotenství po potratu ,holky ti jistě rádi poradí a vezmou tě mezi sebe.
Přeji mnoho sil a co nejdříve miminko v náručí .Majdalenka
Holky, moc děkuji.
A myslíte, že mimi neohrozilo to moje koupání v horké vodě? Já totiž neměla odvahu se na to doktora zeptat, asi bych se složila úplně, kdyby mi řekl, že jsem potratila právě kvůli tomu.
Ach jo, a ještě aby toho nebylo málo, obě těhu byly po umělém oplodnění (po tříletém marném snažení).
Pořád jsem si myslela, že to přejde, ale už je to víc než půl roku a já na to pořád myslím. Kdykoliv se podívám na fotku mých dvojčátek z ultrazvuku, bulím a bulím. Myslím si že to možná bude i ten důvod, proč se mi teď umělá opl. nedaří (mám za sebou další tři - neúspěšné). Prostě nejsem v psychické pohodě.
Tyno
nedá mi to abych se nepřidala - když jsem ještě nevěděla že jsem těhu, absolvovala jsem dost drsnou pitku a jelikož jsem potápěč tak ten samý víkend ještě dva ponory do dost velké hloubky, přes 30 metrů.
Mimčo se udrželo, takže to určitě není o tom, že tím že ses nešetřila je to tvoje vina!
Kromě toho u dvojčat je to vždy rizikovější.
Ale rozhodně za to nemohou termální lázně, či běhání po nákupech ![]()
Určitě není důvod dělat si výčitky!
Tyno - bolí to, je to moc smutné, ale nevyčítej si to. To přece není tvoje vina. Naše maminy v tuhle dobu ještě kolikrát netušily, že jsou těhotné, dělaly všecko jako obvykle; holky, co čekají druhé mimi, taky nemůžou přestat se starat o to starší, nosit ho, zvedat ho, běhat za ním. Já mám tak nepravidelný cyklus, že jsem zjistila, že jsem těhotná, až v 8. tt.
Říká se, že v tomto období končí 1/3 těhotenství, většinou plody, u kterých byl nějaký problém, nebyly v pořádku.
Mluvil s tebou lékař o příčinách těch potratů? Hledal je vůbec, když to bylo už podruhé? Možná by stálo za úvahu se ho zeptat, nebo ho změnit.
Hodně síly a brzy zdravé miminko přeju. E.
Majdalenko, důvod mi neřekli. Nebylo nic zjištěno.
Ale něco dobrého jsem potom udělala - změnila jsem gynekologa. Ten první mi totiž připadal, že fakt nic neřešil. Ten druhý mi je sympatičtější a více mu důvěřuji. A tento mi řekl, že až se to podaří příště, prý mě „nechá doma, i kdybych se na hlavu stavěla“ ![]()
Maxíku - zrovinka jsem to psala, akorát jsi mě předběhla - ano, změnila jsem doktora. Fakt mi příčinu nikdo neřekl, jen v nemocnici mi řekli, že to mohla být nějaká viróza - ale neví se to jistě. Ale já jsem v té době nebyla vůbec ani nachlazená.
Tyno,
doufám, že nevadí, že reaguju, i když s tímhle žádné zkušenosti nemám.
Ale absolutně to není Tvoje vina!!
Určitě si pročti diskuse snažilek a podobné, nejsi v podobné situaci sama.
Navíc jsem nedávno někde četla, že existují doktoři, co vůbec nedoporučují klid a nohy nahoře při nějakých problémech, že prý to stejně nepomůže a pokud se má něco stát, tak se to stane.
Vyjadřuju se jako pako, ale nvím o tom nic přesnějšího.
Jenom jsem Ti prostě chtěla říct, že ty termálne kúpele na to těhu podle mě vliv mít nemohly.
Jo a ještě - kup si psa! Canisterapie pomáhá duševní pohodě!
Držím pěsti k dalším pokusům. ![]()
zu
Zu - naopak, jsem ráda za všechny odpovědi! Akorát si teď připadám jako ten největší hlupák. Je mi trapně, že se takhle nechávám litovat, opravdu se stydím. Vím že jsou na tom lidé daleko hůř než já, mozek to chápe, ale srdce ne. A s tím pejskem - taky mě to napadlo. Sice jednoho máme - ale ten je na zahradě, takový náš hlídač. Uvažovala jsem o nějaké malinké rase, na mazlinkování.
Tyno - nemusíš se cítit trapně, každý se s bolestí vyrovnává jinak a není dobré to v sobě dusit. Jedna věc je dobrá - můžeš spontánně otěhotnět; a ten nový doktor si tě pohlídá. To, co psala zu, že někteří doktoři na tzv. klidový režim nevěří, je případ třeba MUDr. Kouckého od Apolináře - odpovídá na www.porodnice.cz.
E.
Tyno,
nepřipadej si blbě - tohle je jeden z dobrých důvodů existence e-mima. Že se ,můžem vypovídat, najít spřízněné duše - teeda to zní ale knížkovitě, ale je to tak!
A ten pejsek - zaměříš trošku pozornost jinam a znám lidi, kterým to pomohlo. A i kdyby ne, tak budeš mít psíka!
Ale mimo doufám jednou taky. Taky jsem to neměla úplně jednoduché (ale zase ne moc těžké) a dneska už mě Julina kope - asi souhlasí.
Měj se.
zu
ahoj Tyno, asi chapu, jak se citis, ale vazne jsi za to nemohla. Ja jsem taky potratila, v 6. tydnu. A taky jsem si myslela, ze to byla moje vina, protoze jsme se s manzelem oddavali „manzelskym povinnostem“
a ja hned dalsi den zacala spinit. No a potom byl potrat. Ovsem, potom co jsem si o tom precetla, tak to je naprosto nesmysl.
Jak psali holky: co se ma udrzet se udrzi, a co se nema udrzet, tak to i kdybys lezela 9 mesicu v kuse, tak to stejne nezachranis. Jasne ze kdyz jsi na rizikovem, tak se musis sestrit, ale ty jsi na rizikovem nebyla. A i kdyby jo, tak prece musis tu dobu nejak zit. Ne? Takze se vazne netrap, ty za to vazne nemuzes
Musis se dostat nejak do klidu, necim se treba zamestnat, abys na to tak nemyslela.
Drzim moc palce
![]()
Tyno, tohle mi neda nereagovat.
Prozila jsem presne co rikas. Opozdena menstruace, horka koupel, testy (tak neco mezi, slaba carka tam byla, pak zase nic), spineni a v sestem tydnu potrat. Doktor me taky nepodporil, spis naopak. Po sestinedeli jsem sla na kontrolu k Dr v Cechach a rekla ji, ze si myslim, ze jsem to udelala ja sama tou koupeli. Ona rekla, ze to neni pravda. Mimi proste nebylo dost zdrave a silne pro zivot. Od rozhovoru s ni uz jsem si to nevycitala a hned se nam podarilo otehotnet znovu. Mam noveho Dr a stara se o nas jako o vlastni
Sice to ani ted neni bez problemu, ale musime verit, ze vsechno bude v poradku.
Bud silna a snaz se neobvinovat. Opravdu to neni tvoje vina! Podruhe jsem otehotnela na dovolene a letela letadlem, kdyz jsem jeste nevedela. A podivej, vsechno je ok.
Drzim ti palce, berusko!
Tolik naděje a zůstal jen smutek?
Sdílejte své pocity, vypište se z trápení nebo načerpejte útěchu v deníčkách s podobnou zkušeností.