Pro spořivé kuchařky

28.4.11 13:09

Pro spořivé kuchařky

Ahoj, mám několik otázek. já začínám s hospodařením. .

1. Jak mám udělat opravdu silný vývar???? Všechny vývary myslím. Mám silnější jen z kolena a možná ze slepice taky. Rvete tam bujony nebo jak? A z jakého kusu masa? V řeznictví řeknu něco na polívku a dají mi nějaké kosti vždycky, je to ok? nebo co mám říkat na dobrý vývar?? Dáváte sůl hned na začátku? Maso do studený vody vim. A k tomu zeleninu a koření jaké všechno dáte?

2. Strašně peněz utrácíme za jídlo. Neumím si udělat pořádek co kdy vařit abych nemusela stokrát za týden do obchodu. Chci poprosit o třeba celotýdenní jídelníček z jednoho nákupu jaký jste zvyklé dělat. Neumím to vysvětlit tak dám příklad, jak si to představuji: …

Koupím slepici- z toho je polívka a slepice na paprice. V polívce maso nemusim-udělám i rizoto na potom. Když rizoto už nikdo nechce udělám třeba nějaký placky z toho. Ke slepici na paprice mám ráda těstoviny. Když zbydou nevim co s nima. Když knedlík udělala bych s vajíčkem :nevim:

Chápete že jo???

Prosím o podrobné recepty toho co napíšete, fakt nejsem kuchařka. Třeba ted jak jsem napsala že udělám placky tak netuším jak bych je udělala, nikdy jsem to nezkoušela :-) to mě tak napadlo.

3. Jak uchováváte pečivo aby nestrvrdlo? Pak zase aby neplesnivělo, jsme dva a malej, vyplatila by se nám pekárna? Když koupím víc, nikdo to nesní, pak zas málo a musím dokoupit a zase to zbyde, nebo to asi moc řešim že. Mám ráda tmavší pečivo, na strouhanku to není. .

4. Máte nějaký odkaz někam kde se dočtu jak a na jak dlouho co mrazit?? myslím třeba i uvařeného. děkuji

5. Bylinky: které jdou dohromady? někde jsem četla že šnytlík s… ty jo ted mi to vypadlo… takový lístečky to má…do polévek… ach nebe …no tak nic později si vzpomenu…

6. Jaké nádobí máte z těch víceučelových? láká mě všechno, parní až do nebe na sobě hrnce nebo konvektomat nebo ty pánve co dělají sami v páře a já nevím co všechno, co si mám vybrat??

7. ještě otázky přibudou, mám ted okno… zatím moc díky za tip, trik, recept.

8. odkaz na nějakou tady diskuzi co by mi mohla pomoct taky děkuji

Pro admin: klidně změnte název podle uvážení, mě nic trefnějšího a kratšího nenapadlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
23847
28.4.11 13:23

Ad 3) rozdšl si pečivo do pytlíků, např.4 rohlíky/krajíce chleba na snídani a dej to do mrazáku. Dá se to pak rozpéct v troubě, to je jak čerstvé nebo jen tak rozmrazit, je to sice méněchutné, ale dá se to.
Pekárna je dobrá věc, ale třeba kaiserky v ní neuděláš :nevim: Já si to mražené pečivo pak rozpékám v té pekárně to je dobrá zhůvěřilost, co :mrgreen: , ale je to pohodlné :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1228
28.4.11 13:34

ad. 3 - pečivo si mrazím do sáčku na snídani. Jinak jsme též tři a pekárnu máme :palec: dá se v ní péct i buchta. Takže ji určo užijete.
ad 5. nemyslelas libeček :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.11 13:38

už vím jak to nazvat, jakýsi systém jaký máte … Klidně mi napište v pondělí kup tohle tohle tohle všechno, z toho udělej tohle, ve středu tohle, to zbyde tohle a na pátek a víkend dokoupíš jen tohle a máš konec týdne hurá na víkend to uděláš tohle :mrgreen: jako beze srandy… potřebuji vidět už zaběhnuté variace, co už někdo chytře si vymyslel..

a k těm bylinkám jsem myslela zasazené pospolu. Libeček s pažitkou že nejde dohro jsem slyšela…

Příspěvek upraven 28.04.11 v 13:40

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.11 13:38
Ulíček píše:
ad. 3 - pečivo si mrazím do sáčku na snídani. Jinak jsme též tři a pekárnu máme :palec: dá se v ní péct i buchta. Takže ji určo užijete.
ad 5. nemyslelas libeček :-)
:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14546
28.4.11 13:45

1, vývar z masa a zeleniny asi neumím, vždycky je bez chuti a vždycky dám tedy bujon - nějakej trochu míň škodlivej, jestli něco takovýho je :nevim:
2, vím jak to myslíš a ráda bych se to taky naučila :mrgreen: radu ovšem nemám, ale dobrý nápad se slepicí :palec:
3, pečivo do mrazáku, ale já chodím pro pečivo denně, takže to nedělám
4, 5,6,7,8 :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
693
28.4.11 14:06

Já se snažím vařit tak, abychom měli alespoň jednou denně zeleninu. Pečivo zmrazuji. Nakupuji jedou týdně - a rozdělím si to na „přílhy“ a „něco k tomu“. Já dělám obecný nákup, kdy si přesně neplánuji /to mě fakt neba/, co uvařím, ale vím, že se z toho dá vždy něco vymyslet. Mít větší mrazák je velká výhoda, můžeš zamrazit téměř všechno.

Takže mívám vždy po ruce v mrazáku: maso, mleté maso, houby, mraženou zeleninu, nějakou rybu, pizzu či jinou „rychlovku“
v lednici vždy: vajíčka, párky nebo jinou uzeninu, čerstvou zeleninu /okurky, rajčata, květák či brokolici, cibulku…/, smetanu, strouhaný sýr, šunku, mléko…
no a ve spíži: mouku, těstoviny, protlak, hrášek, čočku, brambory, rybičky, nějakou konzervu pro případ nouze, rýži

… no a z toho každý den něco vymyslím. U nás máme zavedené studené večeře - většinou zeleninové saláty, v zimě polívka, k tomu pečivo a sýr či kousek salámu. Takže s večeřemi si hlavu nelámu. :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.11 14:12

Ze slepice mám silný vývar, i když nemá třeba tak výraznou chuť, jako kdyby to byl bujón. Ono ty bujóny jsou přesolené a různě dochucované, takže vývar z masa se s nimi srovnávat nedá.

Jinak tu slepici vařím celou v jednom hrnci se zeleninou několik hodin, otáčím to, protože se mi tam tak tak vejde. Až to vypnu, všecko vyndám, a zbyde tam „vývaru“ asi tak dvě pětiny hrnce. To rozdělím na půl, část nechám v původním hrnci, část přeliju, doleju převařenou vodou, dochutím a je to. Přijde mi to dost silné, ale jak říkám, na tak chuťově výrazné, jako bujóny, je to něco jiného.

Jinak v tom řeznictví si vyber maso, jaké se ti líbí, a neříkej, na co to chceš, jinak ti dají flákotu. Nikde není řečeno, že se polívka musí vařit z kostí nebo z mastného, spíš jde o tom, že to tak lidi dělají, protože to vyjde levně. S hovězí polívkou zkušenost nemám, ale určitě bych na to nevzala kosti, to by se asi :poblion: prostě bych asi vzala nějaké pěkné masíčko, zeleninku, před vařením nerestovat, jen zalít vodou a pomaloučku vařit, vařit, vařit… tak dlouho, jak je libo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.11 14:15
Limutka píše:
Ze slepice mám silný vývar, i když nemá třeba tak výraznou chuť, jako kdyby to byl bujón. Ono ty bujóny jsou přesolené a různě dochucované, takže vývar z masa se s nimi srovnávat nedá.

Jinak tu slepici vařím celou v jednom hrnci se zeleninou několik hodin, otáčím to, protože se mi tam tak tak vejde. Až to vypnu, všecko vyndám, a zbyde tam „vývaru“ asi tak dvě pětiny hrnce. To rozdělím na půl, část nechám v původním hrnci, část přeliju, doleju převařenou vodou, dochutím a je to. Přijde mi to dost silné, ale jak říkám, na tak chuťově výrazné, jako bujóny, je to něco jiného.

Jinak v tom řeznictví si vyber maso, jaké se ti líbí, a neříkej, na co to chceš, jinak ti dají flákotu. Nikde není řečeno, že se polívka musí vařit z kostí nebo z mastného, spíš jde o tom, že to tak lidi dělají, protože to vyjde levně. S hovězí polívkou zkušenost nemám, ale určitě bych na to nevzala kosti, to by se asi :poblion: prostě bych asi vzala nějaké pěkné masíčko, zeleninku, před vařením nerestovat, jen zalít vodou a pomaloučku vařit, vařit, vařit… tak dlouho, jak je libo.

Ještě záleží, jak často ty vývary potřebujete. Já dělám ten slepičí tak jednou za dva měsíce, sem tam guláš ze zadního, protože nejsme „masaři“, tak si to můžem dovolit. Z toho zadního bych zřejmě udělala i tu polívku, ale ještě jsem se neodhodlala; tlusté nesnáším, tak bych si to domů netahala. Mně stačí vývar párkrát do roka, ale pořádný, a pořádné maso v něm :potlesk: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28.4.11 14:18

A co třeba těstoviny na sladko k večeři, s máslem, kakaem, cukrem… když zbydou od té slepice? Manžel je takhle vždycky dopotřebuje, vlastně je sní už po obědě, takže ani nezbydou :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10141
28.4.11 14:19
  1. Vývar z masa dělám bez bujonu, nejradši kupuji: třeba 600g hovězí hrudí. Dám do studené vody, nevím kdy se správně dává sůl, já přidávám Solčanku (směs: sůl+bylinky) po chvíli co už je maso na plotně. Dám tam dvě na půl rozkrojené cibule (manžel je nemá rád, pak je musím vylovit a sním je sama), jeden celer (také moc nekrájím, házím na začátku, pak ho vylovím a vyhodím). Vývar mám vždycky silný a nám moc chutná, maso se dá využít klidně k omáčce. Ale je fakt, že když člověk chce ušetřit, tak asi přidat bujon a naředit to. Ale čistý vývar je nejlepší. Někdy přidám kukuřici, hrášek, mrkev… záleží pro koho vařím… knedlíčky, nudle…
  1. To záleží na každém mrazáku na jakou mrazí teplotu, my máme dva a u každého je to jinak. Když otevřeš dvířka, tak tam často bývají obrázky a čísla kolik měsíců se to smí mrazit.
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
169
28.4.11 14:21

Ahoj, absolutně chápu, že jsi ztracená :lol: Já jsem ztracená pořád a jsem na tohle plánování děsně líná. Ale říkala jsem si, že si udělám seznam, co budu vařit na celý týden a pak nakoupím a dokupovat budu jen pečivo. ALe zatím jsem to ještě neudělala :lol:
K polívce - já dělám nejvíce kuřecí. Koupím dvě čtvrtky, do studený vody nahážu i zeleninu (mrkev, celer, petržel, cibuli, česnek) a vařím na mírném plameni cca 1,5-2h. Solím až ke konci. A přidám cca lžíci oleje. Nedávám kostky, vývar je výborný i bez toho :wink: Maso do polívky nedávám a druhý den ho použiju na rizoto, těstoviny atd.
Pečivo jsem dříve mrazila, ale není to moc dobrý, takže ho vyhazujeme :-? Ale třeba u klasického chleba počítám s tím, že pokud zůstane, tak uděláme topinky.

Budu ráda, když někdo přijde s nějakým vypracovaným seznamem :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4026
28.4.11 14:22

Ahoj,
1/ povařím maso či zeleninu a většinou dochucuju bujonem nebo podravkou

2/ já jezdím na nákup do většího města 1× za 14 dní - 3 týdny podle toho, jak je hlad a jak se tváří lednička. Většinou tam nakupuju trvanlivé potraviny jako např: mléko, jogurty, sýry, kávu, sušenky, pečivo (dávám si pak zamrazit), rýži, těstoviny, cukr, mouku, ale nakupuju i ovoce a zeleninu, protože bez toho se u nás doma neobejdeme. Nákup nás tam vyjde na cca 1,5 - 2 tisíce vč. prášku na praní, úklidových prostředků a balených vod (kohoutkovou máme špatnou). Co se masa týče, jednou za rok koupíme prase, zpracujeme si ho do mrazáku, za rok je pryč. Kuřecí, kachny, krůty a podobně nakupujeme většinou od známých, pokud hned nezpracuji, dávám do mrazáku naporcované. Pokud zpracuji dávám do mrazáku naporcované k obědu pro nás 3. Uzeniny nakupuji jednou týdně u nás v uzenářství (většinou tak 3 druhy salámu po 15 - 20 dkg).
Pokud něco zbyde (většinou jedna menší porce), dám do lednice a dojídám buď já nebo manžel k večeři nebo druhý den. Kdyby zbylo víc, dala bych zamrazit (u nás se to ještě nestalo).

3/ u nás je pečivo drahé, proto nakupuji větší množství při výše popsaném nákupu a zamrazuji. Pak podle hladu vytahuji z mrazáku.

4/ :nevim: ale maso u nás v mrazáku nevydrží dýl jak rok, hotové jídlo bych v mrazáku nenechávala dýl jak 1 měsíc.

5/ nemám zkušenost.

6/ dostali jsme parní hrnec, nemůžu si ho vynachválit. Jinak hrnce mám od tescoma. K Vánocům jsem dostala keramickou pánev (super věc, lepší než teflon). Friťák už vůbec nepoužívám.

Chce to vytvořit si vlastní systém. Taky se mi občas stane, že něco musím vyhodit, že se to nezpracuje (teď už je to málokdy, ale když jsem začínala, tak jsem vyhazovala pořád něco a peníze lítaly). Pokud to dáš včas zamrazit, tak pak jak když to najdeš.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23847
28.4.11 14:25

Proč ne vývar z kostí? Tož je to diskuze pro spořivé kuchařky, tak pěkně z kostí :wink: :mrgreen:
Dělám např. kuřecí, když si koupím celé kuře, tak většinou vykostím prsíčka a z těch kostí vařím vývar a když to vykosťování flákám, tak to maso aspoň padne do polívky.
Z vepřových kostí mi tedy vývar nechutná, ale pokud se seženou hovězí kosti a přidá se divoké koření (bobkový list, pepř, nové koření), tak je to dobré.
ALe jak píše Limutka, když si chceš dopřát, klidně udělej vývar z dobrého masa. Mmch proč před vařením nerestovat? Aby se jako líp uvolňovaly chutě?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
20807
28.4.11 14:27

do vývaru bujony zásadně nedávám. Ochucuju celým novým kořením, celým pepřem, solí a vegetou… jinak ze zeleniny dávám mrkev, petržel, kousek celeru, i kus celerové nati, ale ne moc, pak je polévka moc aromatická…
nudle zásadně vařím zvlášt, nikdy nezavařuju přímo do polévky, pak je zakalená
maso používám nejvíc kuřecí… nejlevnější jsou kuřecí hřbety, tři kousky stojí kolem dvacky, tak klidně koupím dvě platíčky, to je 6 kousků a platíčko kuřecích krků, ty jsou taky max za dvacku a uvařím obrovský hrnec polévka na 3 - 4 dny. Drahý je totiž extrémně polévkový… musí polévku každý den…
Když vývar zbyde, tak ho dám do uzavíratelné misky na mrazák a pak jen hodím do mikrovlnky nebo do kastrólku rozmrazit, dovařím nudle nebo zasypu krupicí a rozšlehám vajíčko a ja zalíčené :palec:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí