Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Holky prosím Vás, napište mi nějaký váš osvědčený recept na dušenou mrkev s hovězím.
Dííííky moc
Přední hovězí (a taky kus žebra s kostí) dám vařit do papiňáku se solí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, celou cibulí i se slupkou a nějakou zelenou natí (když mám). Vařím do měkka, maso podávám s mrkví, z vývaru udělám polévku.
Mrkev oškrábu, nakrájím na kostičky (nebo nahrubo nastrouhám), v kastrolu na másle orestuju až pustí oranžovou barvu do tuku, přidám kmín a opět chvilku zarestuju, pak sůl a podleju trochou vody. Dusím tak max 15 min, zahustím „záklechtkou“ z hladké mouky a vody a ještě tak 5 min provářím (pojiva dělám málo, mám raději tu mrkev než tu moukovou hmotu). Dosolím, někdy ochutím trochou citronové šťávy.
Přidám vařené brambory a hovězí a dobrou chuť.
S hovezim teda skoro nedelam,ale kdyz uz,tak zvlast uvarim hovezi a zvlast dusim na cibuli mrkev,kdyz je mekka,zaprasim rochou mouku,osolim,trochu citronovy stavy.K tomu platek hoveziho..spis ale delam veprovy v mrkvi
já hovězí moc nedělám…
klasika mrkev je - buď nakrájet či nastrouhat na hrubo… trošku podlít vodou, osolit a dusit pod pokličkou do měkka… když je hotová dávám trošku másla… a jíšku dochutím citronovou šťávou a cukrem( hladkou mouku s máslem a míchám až je jíška zlatá) tu tam přidám tak dvě lžice… a maso uvaříš v hrnci…
ale já dělám variantu mletou… nameleš vepřové maso na mlýnku, nameleš mrkev.. hodím to na cibuli a dusím… do měkka pak též přidám jíšku… dochutím citronem a cukrem… s bramborem.. je to lepší pro malé děti, i když to teda vypadá jakože to někdo jedl… nám to tak chutná.. ![]()
http://i.mimibazar.cz/h/bc/10/091228/11/j68836.jpg
tady mám recept
http://www.mimibazar.cz/recept.php?…
BaraF píše:
Přední hovězí (a taky kus žebra s kostí) dám vařit do papiňáku se solí, bobkovým listem, novým kořením, celým pepřem, celou cibulí i se slupkou a nějakou zelenou natí (když mám). Vařím do měkka, maso podávám s mrkví, z vývaru udělám polévku.
Mrkev oškrábu, nakrájím na kostičky (nebo nahrubo nastrouhám), v kastrolu na másle orestuju až pustí oranžovou barvu do tuku, přidám kmín a opět chvilku zarestuju, pak sůl a podleju trochou vody. Dusím tak max 15 min, zahustím „záklechtkou“ z hladké mouky a vody a ještě tak 5 min provářím (pojiva dělám málo, mám raději tu mrkev než tu moukovou hmotu). Dosolím, někdy ochutím trochou citronové šťávy.
Přidám vařené brambory a hovězí a dobrou chuť.
Dělám taky tak, akorát do té mrkve nedávám kmín. ![]()
A už mám vyřešeno, co bude zítra..........
.
tak mám hotovo, dík moc za recept, malá si pošmákla, v tom jsem ani nedoufala:-)
Ono to restování zeleniny má skutečně svůj význam. Kromě toho, že se lépe uvolní vitamíny rozpustné v tucích, tak se taky uvolní aroma a chuť, mrkvička je krásně sladká i bez přidání cukru a chuť je výrazně „mrkvová“. Kmín dávám ke každé zelenině co dusím a zahušťuju (zelí, kapusta, kedlubny…), dříve hlavně kvůli nadýmaní dětí, teď spíš proto, že mi chutná a voní (a tím osmahnutím se taky krásně rozvine).