Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
tak to by mě taky zajímalo.Já jsem dělala jen z černého bezu.Jsem zvědavá co ti holky poradí.
ww píše:
No vidíš! Bez máme na zahradě! Takže recept sem
taky ho máme na zahradě.
Vydrž,jdu pro něj.
SIRUP Z ČERNÉHO BEZU
400 - 450g květů bezu
60g kyseliny citronové
2 litry vody
2,6 kg krystalového cukru
Květy napěchujeme do velké 4 litrové sklenice.
Povaříme 2 litry vody a rozpustíme v ní 60g kyseliny citronové.
Horkou vodu nalijeme do sklenice s květy a lžící je upravíme pod hladinu.
Zakryjeme sklenici talířkem a necháme cca 24 hodin louhovat.
Druhý den položíme na velký hrnec síto,vyložíme třeba plenkou.Nálev slijeme a vyždímáme.Je toho asi 1,9l.
Přisypeme cukr v poměru 1,3kg a 1l nálevu.
Ohříváme,ale těsně před varem odstavíme.
Pro zvýšení trvanlivosti můžeme přidat nějaký konzervační přípravek.
Hotový sirup lijeme do zavařovaček se závitem a pevně utáhneme.Sklenici otočíme asi na 10 minut dnem vzhůru.
Na recept na jitrocelový sirup koukni sem:
http://waity5.blog.cz/…nocni-napady
![]()
já dělám každý rok takto. Natrhám si listy, trhám jak mám čas, většinou někdy v létě, cca červen. jen jitrocel kopinatý, větší není léčivý. Dám do pětilitrové sklenicde vrstvu listů, cca 5 cm, a tu samou vrstvu cukru. To střídám pořád dokola, až je sklenice plná.pořádně umačkám, zavřu a dám do spíže, sklepa, je to jedno. čím tepleji, tím rychleji bude, ale v uplném teple být nesmí, ideální je ten sklep nebo spíš. lednice ne, tam je zas moc zima. Nechám to cca 2 měsíce, uplně to zčerná. pak vyklopím do hrnce, svařím, přecedím a naliju do skleniček. pokud je to moc hustý, tak to při tom svařování naředím krapet vodou.Dá se to i nesvařovat a jen přecedit, ale je toho jen trošku, já svařuju a je to mňamka do čaje nebo jen tak na lžičku. používáme i na palačinky. listy před tím nakládáním umyj ve vodě.
) ![]()
ww píše:
No super, ten taky udělámA na co ho používáš?
no normálně ho piju,naředím vodou a je to
![]()
nevím přesně jaké léčivé účinky má černý bez,jen vím že je zdravej a hlavně nám roste na zahradě a chuntá nám. ![]()
Jinak ještě dělám z bezu med,likér a víno. ![]()
Zdravím děvčata
Plánuji udělat jitrocelový sirup, ale nevím jak na to. Na internetu jsem našla několik receptů-tak který vybrat? A neprošvihla už jsem dobu trhání?
Jak ho děláte vy a kdy, prosím?