Recept: Kulajda

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 4 OSOBY
  • Čas 30
Hodnotilo 1 lidí

Zahřeje, chutná…

Postup

V kastrolu rozpustíme vrchovatou lžíci másla a přidáme ještě trochu oleje, tak abychom měli celé dno pokryté tukem.

Máslo zaprášíme 2–3 lžícemi hladké mouky podle toho, jak moc chceme mít polévku hustou, jíšku stále mícháme, než začne vonět a směs lehce zhnědne.

Do rozpálené jíšky přilijeme vařící vývar (vodu) a metličkou vše rozšleháme.

Do směsi přidáme nakrájené brambory, očištěné houby, kmín, bobkový list a nové koření.

Houby předem v rozpálené pánvi orestujte, přidejte do polévky.

Vaříme, dokud brambory nejsou měkké, to trvá asi 10–15 minut.

Vyndáme bobkový list a nové koření. Do polévky přilijeme smetanu, aby se polévka nesrazila.

Osolíme, opepříme, přidáme kopr, dochutíme cukrem a citrónem.

Přidejte vejce natvrdo

Autor: DanielaD

Ingredience

  • hladká mouka 2–3 lžíce
  • vývar nebo voda 1 litr
  • máslo 1 velká lžíce
  • olej 2 lžíce
  • středně velké brambory 5 ks
  • čerstvé houby (nebo menší hrst sušených a ve vodě namočených) 1 velká hrst
  • smetana ke šlehání (33 % tuku) 1 kelímek
  • citron 2–3 lžíce
  • cukr
  • čerstvý, případně naložený nebo mražený kopr
  • bobkový list
  • celé nové koření
  • kmín
  • sůl
  • čerstvě namletý pepř
  • vejce 4 ks

Chutnalo vám? Okomentujte recept Kulajda

Váš příspěvek