Recept: Pařížský dort se šlehačkou

Přidat recept
 
  • Počet porcí PRO 12 OSOB
  • Čas 120
Hodnotilo 0 lidí

Postup

Jako první si musíme připravit krém, do smetany rozlámeme čokoládu, zahřejeme a za stálého míchání 1 minutu vaříme. Po částečném vychladnutí předáme do mísy, ve které budeme krém slehat a uložíme do druhého dne do lednice.

Z bílků a cukru vyšleháme tuhý sníh. Zašleháme žloutky, pak olej a nakonec zlehka vmícháme mouku smíchanou s kakaem a práskem do pečiva

Těsto urovnáme do formy (průměr 23-25 cm) s vymazaným a vysypaným dnem a upečeme (200°C, 20-30 minut). Necháme vychladnout.

Vychadlý korpus vyjmeme z formy. A zarovname vršek do roviny.

Korpus potřeme zlehka rumem

Ztuhlý krém z ledničky rozšleháme mixerem a naneseme na korpus. Uhladíme do roviny a dort uložíme do ledničky.

Do kastrůlku rozlámeme čokoládu na polevu, přidáme vodu a zahříváme ve vodní lázni, občas promícháme. Až se čokoláda rozpustí a promíchá s vodou, přidáme máslo a znovu mícháme až se vše spojí. Nakonec vmícháme smetanu a vymícháme hladkou polevu. Kastrůlek vyjmeme z vody a za občasného promíchání necháme polevu vychladnout na tělovou teplotu.

Dort vyndáme z ledničky, a položíme ho na mřížku. Vlažnou hustou polevu nalijeme na povrch. Velkým nožem ji rozetřeme, polevu stékající na boky opatrně po bocích rozetřeme. Necháme zatuhnout a pak dort opatrně přeneseme na podnos.

Po úplném zaschnutí polevy dort ozdobíme ušlehanou smetanou a nebo pařížskou šlehačkou

Autor: MalaLou

Ingredience

Korpus

  • 3 vejce
  • 120 g cukru krupice
  • 3 lžíce oleje
  • 30 g kakaa
  • 90 g hladké mouky
  • Půl prášku do pečiva nebo lžičku jedlé sody
  • Pokud chcete vyšší dort, upečte korpusy 2. Nezdvojnásobujte dávku, nevyběhne potom tolik

Krém

  • 700 ml smetany ke šlehání
  • 300 g hořké čokolády

Poleva

  • 200 g hořké čokolády
  • 6 lžic vody
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce smetany ke šlehání
  • Dále: rum, šlehačka na ozdobu

Chutnalo vám? Okomentujte recept Pařížský dort se šlehačkou

Váš příspěvek