Problém s jídlem, dítě 7 let
- Fotoalbum (0)
- Sledovat e-mailem
- Přidat k oblíbeným
- Zapnout podpisy
- Hledání v tématu
- Sledovat eMimino.cz
Problém s jídlem, dítě 7 let
Ahoj prosím o radu nebo jestli někdo mate zkušenost. Dcera zhruba od 1,5 roku ma problém s jídlem. Chtěla jen suché těstoviny nebo brambory. Nebo samozřejmě piškoty ATd. Ve školce se to zlepšilo a jedla vcelku dobre. Ale doma občas problémy. Vím ze nesnáší zelí a špenát. Nikdy bych ji ne nutila. Ale ostatní jídla by jist měla. Ovšem nejí, děla nám pravidelně scény, pokud to neni vyloženě její oblíbené jídlo ( masové kuličky, špagety. Šišky s makem, polévky docela baští, br kaše s kurecim masem nejlépe rizek, ). Nemá problém s chlebem, gefvais, mrkev, okurka, paprička, ovoce… Ale proste dnes skubanky s tvarohem scéna, ze tvaroh ne. Včera těstoviny s mletym masem, scéna- maso ne!!! Nevydržela jsem, dostala výprask, zabavila jsem ji telefon a bude do večera o hladu a dostane k večeři ty těstoviny s masem. Beru to jako selhání ve výchově. A ani nechci abyste mi tu prave tohle psaly, ja to totiž vím. Dcera je konzerva a proste co je nové a nezná to, tak ani za boha to do pusy nedá. Navíc ma nedostatek železa už půl roku musí brát maltoferm.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Reakce:
Co dělat? Fyzicky trestat asi ne, ujely mi nervy a vyčítam si to. Ma zákaz TV, PC, mobil zabaven Doodvolání… Žádné sladkosti nic. Jen čistá voda a kdyz bude hlad, tak dostane to co nesnedla
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ty jo, uplne se mi vybavilo, jak jsme jako deti proste museli snist, co bylo na taliri. mama nas tam klidne nechala sedet nad studenym jidlem a nesmeli jsme odejit. Dodnes z toho mam osypky. Takze tak asi ne. Ale to bylo opravdu jen par hnusnych jidel, kazdy nejake ma, jinak jsme jedli normalne.
No, tezke to mas. Uz je velka, co se s ni dohodnout? At si rekne treba tri, pet jidel, ktera opravdu nechce a ten zbytek jist proste bude. Zadne sladkosti a pamlsky je asi samozrejme.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Spolecne s dcerou bych si sedla a napsala jidelnicek na tyden predem. Ale z toho bych uz pak neustoupila.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kathon Mám nejedlíka (6,5 roku) a řídím se heslem „nad plným talířem nikdo hlady neumřel“. Ano, je hubený, ale nadívat ho jako husu prostě nemůžu. Dostane na talíř to, co jíme my (vynechávám to, co vím, že skutečně nepozře), dostane to odděleně (nemíchám rýži s omáčkou, nepolévám knedlíky omáčkou, když dávám na talíř maso, je ho jen maličko) a rozhodně netrvám na tom, aby jedl. Když nesní ani lžíci polévky, nedostane druhé (netrvám na dojídání, ale nepostoupí na další chod, pokud neprojeví ani vůli ochutnat). Když nesní druhé, ke svačině opět dostane oběd. Večeři už pak dostane zase to, co my ostatní.
Nekřičím, že to má sníst, nenutím ho, aby „snědl ještě jednu lžíci“, nenutím ho, aby ochutnal maso, nenutím ho, aby snědl i kapustičky z polévky…prostě to, co sní, to sní, pokud úplně odmítne sníst cokoliv, tak nedostane prostě další jídlo. Bylo období, kdy jedl jen suché knedlíky a těstoviny…ale to se mu zajedlo tak strašně rychle, že od toho dobrovolně upustil ![]()
Ještě jedno pravidlo jsme měli: Když neobědval, musel si jít po obědě na dvě hodiny lehnout. To fakt nesnášel, párkrát to zkusil, ale pro něj jsou dvě hodiny jak půlka života, takže nakonec stejně požádal zpět o oběd a aspoň kus snědl. Odůvodnila jsem to vždy tak, že pokud tělo odmítá dodávat živiny a energii, tak tu energii prostě musí získat aspoň odpočinkem.
Televizi apod. měl zakázanou jen v době toho odpočinku, jinak jsme se chovali jako kdykoliv jindy. I já zažívala kolem jídla hrozné tanečky, pořád se řešilo jen jídlo, byla jsem nucená jíst…byla jsem v hrozných úzkostech už dvě hodiny před obědem…nerada bych, aby děti prožívali to samé, takže se snažím jídlo skutečně příliš nedramatizovat. V klidu promluvit „nechceš to jíst, tak to nejez. Nic se neděje, dáš si to třeba později“.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Holky kdybyste viděly ty její porce. Ja ji už ze strachu dávám porci jako pro 2 lete dítě. Tak 20ks těstovin. No každopádně kdyz mi bude jist samotný knedlík tak tam moc živin nemá ne?
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A nikdy po ni nechci sníst všecko s ti ma ty porce fakt malinkaty ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kathon píše:
Holky kdybyste viděly ty její porce. Ja ji už ze strachu dávám porci jako pro 2 lete dítě. Tak 20ks těstovin. No každopádně kdyz mi bude jist samotný knedlík tak tam moc živin nemá ne?
Jasně že v suchém knedlíku nebo suchých těstovinách nenajde plnohodnotnou stravu, ale jak jinak to chceš dělat? Syn má taky pidi porce, divím se, jak vůbec může fungovat, ale očividně mu to stačí. Netrpí na únavu, energie má dost a že prostě nemá vyváženou stravu, to já vím, ale nic s tím nenadělám. Ze zeleniny jí akorát salátovou okurku, z ovoce si dá jablko, občas (tak jednou za dva měsíce) banán. Štve mě to, ale jediné, co můžu dělat je, že ho nebudu docpávat sladkostmi, sladkými šťávami nebo naopak slanostmi. Čím víc bych ho nutila, tím větší bude mít odpor. Teď už začíná chápat, že jí pro svoji potřebu, ne proto, že já potřebuju umýt nádobí. Např. včera se mě ptal, co musí jíst, aby mu nechyběli nějaké důležité vitamíny, když nechce jíst maso. Dostal potřebné informace, samozřejmě nečekám, že hned dneska do něj narvu vajíčka nebo tvaroh…takhle to nefunguje. Prostě to někdy ochutná. A třeba zachutná. ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Ještě bych jen k tomu napsala, že příležitostí na ochutnávání má dost. My máme zeleninu a ovoce rádi, pořád něco doma je. Zeleninové saláty máme často nebo zeleninové talíře (rajčata, papriky, okurky a salát naprosto běžně), v míse vždy nějaké jablko nebo banány, mandarinky…to vše futruje čtyřletá ve velkém, ale on se toho nedotkne. Jednou týdně si dá jablko, salátovou okurku si většinou dá (aspoň to kolečko), ale jinak bych musela plakat nad tím, jak blbě jí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
A ty problémy s zelezem v krvi nemohou byt z toho? Už půl roku se léčí.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Jako to zas Natalka je na tom lépe. Baští 3 druhy zeleniny a všechno ovoce, jogurty, zerve, pečivo… I maso. Ale jen tak na 3 způsoby.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
Zcela ZASADNě! bych nerestala fyzickým násilím za to že nejí. jinak bych nenutila jídla co nemá ráda - nejsem zastánce nucení do jídla typu tlustý maso či koprovka - sama mám trauma ze školy. takže jednoduše je jídlo, jíš, nechce, nemusíš, ale příště bude až večeře. netolerovala bych „výmysly“ typu špagety jo, ale vrtule těstoviny ne, „špinavý“ špagety (s omáčkou ):) ne. Nehce maso, nemusíš. snez jen špagety. jsou od omáčky? máš smulu. ale čím víc bude jídlo problém, tresty za nesnědené, fyzické násilí a dusno u jdíla, tím to bude horší - zkušenosti z rodiny. naopak - společné vymýšlení jídla, společná příprava, společné stolování, chválení za dojedení a podobně.
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kathon píše:
A ty problémy s zelezem v krvi nemohou byt z toho? Už půl roku se léčí.
Já jím všechno a železo mi chybí taky
Myslím, že k nedostatku železa asi musí být asi i nějaká dispozice (jako že s ním tělo nedokáže dobře hospodařit), protože já opravdu ráda jím i špenát a vnitřnosti, ale mám ho prostě málo ![]()
- načítám...
- Citovat
- Zmínit
@kathon netrestat fyzicky, získá ještě větší odpor.. vařila bych normálně - vyjma věcí, co jí fakt nejedou, nandala bych a hotovo? nechceš? nechtěj, nebude nic jiného
a fakt nic jiného nedat. A chválit, když to zvládne - i kdyby nazobala jen trochu..
- načítám...
- Citovat
- Zmínit